Táblázatok automatikus
frissítésének kikapcsolása
A piac
Befektetőknek / Tőzsde lépésről lépésre / Azonnali piaci ismeretek / Hogyan kereskedjünk a Tőzsdén? / Miért érdemes tőzsdén befektetni?
Cikk nyomtatásaCikk küldésebetüméret csökkentésbetüméret növelés
2007.10.17. szerda 11:10
A tőzsde, és ami mögötte van

A tőzsde misztikus világot jelent az utca embere számára, amitől éppen ezért sokan félnek, és kellő távolságot tartanak azzal nyugtatva magukat, hogy őket bizony egyáltalán nem érinti, rájuk nincsen hatása az értékpapírpiacok mozgásának. Ez a vélekedés azonban struccpolitika, hiszen függetlenül attól, hogy szeretnénk vagy sem, mindannyiunk életét nagyban befolyásolja, mi is történik a tőkepiacon.

 

Elsőre furcsán hangzik, de mindenki, akinek bármilyen jövedelme van, amelyből adózik, illetve nyugdíj és egészségügyi járulékokat vonnak, az maga is tőzsdei befektető. A nyugdíjpénztárak ugyanis valamennyien a tőzsdén fektetik be az általunk befizetett tőkét, és ezáltal a saját jövőbeli nyugdíjunk függ attól, hogyan is teljesítenek a tőzsdék. Természetesen ennél szorosabb kapcsolatot is ki lehet építeni a tőkepiacokkal, amennyiben az adófizető a megtakarításaival jól sáfárkodik, hiszen a befektetési lehetőséget túlnyomó többsége szintén a tőzsdéhez, értékpapírpiacokhoz kötődik.

 

Mindezek alapján a boldoguláshoz elengedhetetlen, hogy megismerjük a tőzsdék működését, a tőkepiac lényegét.

 

A tőzsde roppant egyszerű intézménye a pénzügyi világnak bármilyen bonyolultnak tűnik is külső szemlélő számára. A tőzsde nem más, mint piac, ahol a tőzsdei termékek (legalapvetőbb esetben az értékpapírok – részvények, kötvények) gazdát cserélnek. Ebből a szempontból semmi különbség nincsen egy zöldségpiac és a tőzsde között. Mindkettő egy helyre koncentrálja a keresletet és a kínálatot. Tudjuk, aki jó áron akar zöldséget, gyümölcsöt vásárolni, az jobban teszi, ha felkeres egy piacot, ahol széles a választék és megfelelőek az árak. A tőzsde ugyanezt a szerepet tölti be a tőkepiacon, hiszen aki részvényt akar venni, azt legkönnyebben a tőzsdén tudja megtenni.

 

A hasonlóság természetesen az alapvető szerepet tekintve áll fenn, hiszen a tőzsdén vásárolt részvényt nem tudja hazavinni a befektető. A tőzsdei értékpapírok ugyanis már nem léteznek nyomtatott, fizikai formában, csak elektronikus jelként értékpapírszámlákon A tőzsdei tranzakciókat követően a befektető egy értékpapírszámla visszaigazolást kap a befektetési szolgáltatótól, ami leginkább a bankszámla-kivonathoz hasonlít, ezen szerepel, hogy milyen részvények vannak a birtokában.

 

Szemben az említett zöldségpiaccal, a tőzsde, valamint a tőzsdei kereskedők szigorú törvényi keretek között működnek. A Magyar Nemzeti Bank folyamatosan ellenőrzi mind a tőzsdét, mind a piaci szereplőket, sőt a piaci folyamatokat is biztosítva a befektetők védelmét.

Mennyi pénzzel érdemes elkezdeni tőzsdézni?

A tőzsdézést akár százezer forinttal is el lehet kezdeni. Kisebb összeggel befektetési alapokon keresztül érdemes a piacra lépni, amennyiben azonban nagyobb összeg áll a befektető rendelkezésére akár közvetlen tőzsdei ügyleteket is köthet. A legfontosabb azonban az, hogy csak annyi pénzt fektessen be, amire a napi megélhetéséhez nincs szüksége és amely összeg időbeni korlátok nélkül áll rendelkezésére. Különösen igaz ez, ha rövid távú (egy-két hetes vagy hónapos) spekulációs célú befektetésekben gondolkozik, mert rövid távon a tőzsdei árak jelentősen ingadozhatnak és ez komoly kockázatot jelent.