Táblázatok automatikus
frissítésének kikapcsolása
A piac
Befektetőknek / Tőzsde lépésről lépésre / Azonnali piaci ismeretek / Termékek az azonnali piacon / ETF - tőzsdén kereskedett indexkövető alapok
Cikk nyomtatásaCikk küldésebetüméret csökkentésbetüméret növelés
2007.10.25. csütörtök 11:42
ETF (Exchange Traded Fund) - Tőzsdén Kereskedett Indexkövető Alap

Az ETF egy passzívan kezelt, vagyis a referencia index teljesítményét pontosan lekövető, tőzsdén kereskedhető befektetési alap, elsősorban részvényalap.

Az ETF-ek a hagyományos, aktívan kezelt részvény-befektetési alapoktól leginkább az alapkezelés filozófiájában különböznek.

A hagyományos részvényalapoknál az alapkezelő az összegyűjtött pénzek befektetésekor igyekszik a saját szaktudását és szakértelmét kihasználva úgy felépíteni és menedzselni a portfoliót, hogy a leginkább perspektivikus szektorok, illetve részvények legyenek benne felülsúlyozva. Tehát a teljesítmények mércéjéül szolgáló referencia-indexek (benchmark) súlyozásától szándékosan – a magasabb hozam reményében – eltérnek.

Ezzel szemben az ETF-ek kezelői a kiválasztott értékpapírok körét és ezek arányát a követendő piac, régió vagy szektorális index (benchmark) súlyozásához igazítják, és ezt másolják le mindenféle eltérés nélkül.

1. ETF (Exchange Traded Fund) - Tőzsdén Kereskedett Indexkövető Alap
2. BUX Indexkövető Tőzsdén Kereskedett Alap
3. A BUX ETF Alap működése
4. A BUX ETF Alap előnyei