Táblázatok automatikus
frissítésének kikapcsolása
A piac
Befektetőknek / Tőzsde lépésről lépésre / Származékos piaci ismeretek / Opciós piaci ismeretek / A szabványosított opciós ügyletek elszámolása
Cikk nyomtatásaCikk küldésebetüméret csökkentésbetüméret növelés
2007.10.24. szerda 12:09
Az elszámolásra jogosultak

A BÉT-en kötött valamennyi szabványosított opciós ügylet elszámolását a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. (KELER) végzi. A jelenlegi gyakorlat szerint a KELER-rel klíringtagsági szerződést kötött valamennyi tőzsdei kereskedő számára közvetlen szolgáltatást nyújt. A - nem klíringtag - szekciótagok számára (pl. egyéni kereskedő) az elszámolást pedig egy klíringtagon „keresztül” közvetetten végzi. Ez azt jelenti, hogy az ilyen – pl. egy egyéni kereskedő – szekciótagnak külön szerződésben meg kell állapodnia egy tőzsdetag szekciótaggal arról, hogy az opciós (és határidős) ügyleteinek az elszámolását biztosítsa.

A klíringtagsági rendszer azt jelenti, hogy vannak ún. (egyéni vagy általános) klíringtagok, akik számára a KELER a klíringet, az elszámolást végzi. A klíringtagoknak az elszámolóház által támasztott szigorú tőkekövetelményeknek, információszolgáltatási követelményeknek és pozíciós limiteknek meg kell felelniük. Azok a tőzsdetagok, akik ezeket az előírásokat nem tudják vállalni, vagy piaci megfontolásból nem akarnak klíringtaggá válni, alklíringtagként tudnak kereskedni, ehhez azonban megállapodást kell kötniük valamely általános klíringtaggal (továbbiakban klíringtag).

Mivel a kereskedett származékos termékek összetétele különböző, ezért az azonos típusú alaptermékekre épülő termékeket egy ügyletkörbe sorolja a KELER. Jelenleg három (részvény-, kamat- és deviza) ügyletkör került bevezetésre a BÉT származékos piacán. Az egyes ügyletkörök termékeinek kereskedésére és elszámolására külön-külön is lehet jogosultságot szerezni, attól függően, hogy melyekre vonatkozóan fizette be a klíringtag a szükséges biztosítékokat.