Kibocsátói információk
LEI - Legal Entity Identifier
cee stock exchange group
Tőzsdei kereskedők / Technikai információk / Technikai kapcsólódás a Tőzsdéhez
Cikk nyomtatása
Cikk nyomtatásaCikk küldésebetüméret csökkentésbetüméret növelés
Technikai kapcsolódási lehetőségek a Tőzsde kereskedési rendszeréhez
2007.10.15. hétfő 12:21
Bevezetés

-Ez az áttekintés a Budapesti Értéktőzsde Zrt. (BÉT) kereskedési hálózatához való kapcsolódás és a kereskedés technikai részleteit ismerteti. A BÉT piacokra vonatkozóan a távkereskedés főbb szabályai “A BÉT szabályzata a távkereskedés működtetésének és használatának rendjéről” című (a honlap Szabályozás>Szabályzatok menüpontja alatt elérhető) dokumentumban olvashatók. A kapcsolódás informatikai feltételeit a vezérigazgatói utasítások illetve a Távkereskedő és a BÉT közötti szerződések tartalmazzák.

 

 

Az ismertető a potenciális felhasználók körén túl minden érdeklődő piaci szereplőnek szól, aki szeretné jobban megismerni a BÉT-en való kereskedés technikai feltételeit.

A BÉT kereskedési rendszerének áttekintése

A BÉT kereskedési rendszerként az azonnali piacon és származékos piacain is az MMTS (Multi Market Trading System) alkalmazást használja. A rendszer alapjául szolgáló alkalmazás, amelyet az ausztrál Computershare cég fejlesztett ki, az X-stream rendszer elődje. Az 1998 novemberében üzembeállított MMTS I kereskedési rendszer a részvények, államkötvények és kincstárjegyek, vállalati kötvények, befektetési alapok, jelzáloglevelek és kárpótlási jegyek azonnali kereskedésére szolgál. Ezen kívül ezen a rendszeren bonyolítják az Államadósság Kezelő Központ aukcióit és a részvény aukciókat is. A BÉT származékos (határidős és opciós) piacai az MMTS II rendszert használják

Az MMTS rendszer háromszintű kliens/szerver architektúrát alkalmaz. Az egy ponton történő meghibásodással szembeni hibatűrést az architektúra valamennyi szintjén megfelelő redundancia (melegtartalékolás) biztosítja. Az architektúra szintjei a következők:

  • Központi szerverek szintje (egy fő és egy melegtartalék Trading Engine [TE], mely utóbbi a fő gép meghibásodása esetén automatikusan átveszi annak szerepét);

  • Gateway szint (a Gateway [GW] számítógépeknek az a szerepe, hogy a kereskedési munkaállomások [Trader Workplace, TW] gyakori lekérdezéseinek kiszolgálásával tehermentesítse a központi szerverek [TE-k] szintjét. A munkaállomások a bejelentkezési folyamat során a rendelkezésre álló gateway-ek közötti választásnál automatikus terhelésmegosztást alkalmaznak.

  • PC alapú Trader Workplace munkaállomások vagy K2 típusú kapcsolati kiszolgáló szerverek;

A BÉT MMTS kereskedési rendszere az architektúra minden szintjén a memória-bázisú működés elveit követi. A kereskedési nap folyamán a nagyobb tranzakció-feldolgozási sebesség érdekében nincsenek adatbázis műveletek. Az adatbázis táblák tartalma a kereskedési nap elején kerül betöltésre a központi szerverek megosztott memória tábláiba.

Csatolt dokumentumok:
Letölthető állományok