Az új piaci struktúra lényege, hogy a szabályozott piacon megmaradjanak, illetve nagyobb számban jelenjenek meg a tőzsdei szereplésre mind méretükben, mind életciklus szempontjából legalkalmasabb, érettebb kibocsátók. Emellett a BÉT létrehoz egy új, moduláris rendszerben működő KKV piacot, amely a kis- és közepes vállalkozások számára nyújt testreszabott tőkepiaci megjelenési és forrásbevonási lehetőséget. Az első modul, a multilaterális kereskedési rendszerként (MTF) működő XTend 2017 szeptemberétől várja a KKV kibocsátókat.

A BÉT egyúttal zászlajára tűzte stratégiájában a listázott kibocsátói kör „minőségének” növelését, melyen keresztül erősödhet a tőzsde reputációja, biztosítható a befektetői érdekek hatékonyabb védelme, kialakulhat egy biztonságosabb piaci környezet. Meggyőződésünk, hogy ezen célok elérésének egyik sarokköve lehet a BÉT jelenlegi szabályozott piaci struktúrájának, kategóriarendszerének felülvizsgálata, hogy a tőzsdei jegyzési kritériumok a fenti célkitűzéseknek jobban megfeleljenek.

Az uniós szabályozások terén és a gyakorlatban is egyre egységesebbé, átjárhatóbbá váló európai tőkepiaci struktúra fényében egyre fontosabbá válik a versenyképesség biztosításának, megtartásának kritériuma is, hogy a BÉT továbbra is az első számú választás legyen a tőkepiacra készülő hazai kibocsátók szemében, és a külföldi, de erős magyar jelenléttel rendelkező cégek is minél nagyobb számban megjelenjenek itt. Ezért nem téveszthető szem elől, hogy a piacra lépési kritériumok reálisak, teljesíthetők, egyértelműek, ugyanakkor kellően rugalmasak legyenek.

Az alábbiakban PDF formátumban elolvashatja, DOC formátumban pedig véleményezéssel visszaküldheti a kibtag@bse.hu címre a BÉT kategóriarendszerének átalakításáról szóló konzultációs anyagot.

A kérdőívre adott válaszokat meghosszabbított határidővel, március 23-ig várjuk a fent megadott címre.

Letöltés
Konzultációs anyag a BÉT kategóriarendszerének átalakításáról Word formátum PDF formátum