A 2016-os év igen mozgalmas volt a Budapesti Értéktőzsde számára. Amikor februárban a BÉT Igazgatósága elfogadta a tőzsde új stratégiáját, nagy lelkesedéssel és erőbedobással látott munkához a csapat, és ez a lendület továbbra is kitart. Céljaink elérését nem csak a Tőzsde fő tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Bank, a kormány és a piaci szereplők támogatják, hanem a magyar gazdaság jó teljesítménye és az ideális befektetési környezet is. Az állam elkötelezettségét a tőkepiac és a tőzsde fejlesztése iránt tulajdonosi struktúránk is tükrözi:

  • Magyar Nemzeti Bank (81,35%)
  • KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (5,20%)
  • CONCORDE Befektetési és Eszközkezelési Zrt. (4,17%)
  • OTP Bank Nyrt. (2,65%)
  • Erste Bank Hungary Zrt. (2,32%)
  • Egyéb (4,31%)

A 2020-ig szóló stratégiában megfogalmazott célunk egy olyan átfogó tőkepiac- és tőzsdefejlesztési program megvalósítása, amelynek eredményeképpen a tőzsde hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez, versenyképességének javításához. A hazai tőkepiac fejlesztése azért is aktuális, mivel várhatóan már 2020 előtt jelentősen csökkennek az EU-s források, és a Növekedési Hitelprogram (NHP) kivezetésével a jegybank is csökkenti a vállalati hitelezés támogatását. A cégeknek tehát fel kell készülniük arra az időszakra, amikor nem a támogatott hitelekre, vagy uniós pályázatokra alapozzák növekedésüket, hanem piaci forrásokra, amihez elengedhetetlen a tőkepiac és a tőzsde fejlesztése.

A 2016-os évet méltán nevezhetjük a BÉT számára az építkezés évének. Ennek egyik leglátványosabb eredménye, hogy megtört a régóta tartó trend, és ismét több új vállalat jelent meg a parketten: hat sikeres tőzsdei bevezetés, köztük két részvénybevezetés történt. A tavalyi bevezetések után a kínálati oldal további bővítése érdekében kibocsátói roadshow-kat, nemzetközi és hazai tőkepiaci konferenciákat, fórumokat szerveztünk, és szervezünk még, hogy egyre több potenciális kibocsátóhoz és befektetőhöz jussunk el. Ugyanakkor az erős tőzsde elengedhetetlen feltétele a hazai lakossági kereslet élénkítése is, így a tőzsdei befektetések népszerűsítését a BÉT intenzív kommunikációval és oktatási tevékenységgel kívánja támogatni. Ennek egyik első lépéseként indítottuk el ősszel a BÉT Akadémiát és újítottuk meg a tőzsde honlapját is.

A képre kattintva lapozzon bele vagy töltse le a BÉT Stratégiai Jelentés - 2016 kiadványt

bet-strategiai-01

Mindezeken kívül megalakult a Tőzsdei Tanácsadó Testület, döntés született a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap létrehozásáról, mely a jövőben kis- és középvállalkozásoknak juttathat tőkét a tőzsdén keresztül, és módosult a Tőkepiaci törvény. Ismét tagjai vagyunk az Európai Tőzsdeszövetségnek, elindult a határidős BUX árjegyzése, és a lakosság tőkepiaci ismereteinek fejlesztése érdekében megkezdődtek az ingyenesen látogatható BÉT Akadémia oktatási rendezvényei.

A tőkepiac fejlesztése érdekében számos szakmai megállapodást kötöttünk, így például együttműködési megállapodást írtunk alá a Londoni Tőzsde ELITE Programjával, melynek keretein belül elindítjuk az elsősorban magyar kis- és középvállalatokat célzó vállalatfinanszírozási képzésünket.

A 2016-os esztendőben elért eredményeinket a tőkepiacról és a vállalatoktól érkező pozitív visszajelzések is megerősítik. Azért különösen fontosak ezek számunkra, mert segítségükkel közvetlenül kapunk támogatást a munkánkhoz. Megerősítenek bennünket abban, hogy egy közös célért küzdünk, a magyar tőkepiac és a BÉT fejlesztésének ügyéért.

A BÉT célja, hogy a versenyképes, sikeres hazai vállalatok legfontosabb finanszírozási platformja legyen. Egy jól működő tőzsde ugyanis elősegíti a vállalatok részvény- és kötvényági finanszírozását, ugyanakkor a tőzsdei jelenlét megköveteli a vállalatok transzparens működését, ami jelentősen hozzájárul a gazdaság fehéredéséhez.

Hiszünk abban, hogy a fejlett tőkepiac és tőzsde az egyik alappillére a versenyképes, innovatív gazdaságnak, ezért folytatjuk az építkezést az ötéves stratégiánk mentén.