Az új stratégia megvalósítása iránti lelkesedésünk nem csökkent és céljaink elérésében nem csupán fő tulajdonosunk, a Magyar Nemzeti Bank, a kormány és a piaci szereplők támogattak bennünket, hanem a magyar gazdaság továbbra is jó teljesítménye, valamint az ideális befektetési környezet is. Tulajdonosi struktúránk is tükrözi az állam és a piaci szereplők elkötelezettségét a tőkepiac és a tőzsde fejlesztése iránt.

bet-strategiai-jelentes-2017-2.jpgStratégiánk megvalósításában egyre több partnerre támaszkodhatunk – az elmúlt év a kapcsolatépítésekről szólt. Minden olyan szereplővel sikerült érdemi együttműködésben előre lépni, amely hozzájárulhat a sikeres és aktív tőkepiac felépüléséhez. Napi szintű kapcsolatot építettünk ki azon kis- és középvállalati vezetőkkel, tulajdonosokkal és nagyvállalati szereplőkkel, amelyek a jövőben kibocsátóként jelenhetnek meg a piacon. Eközben a jogszabályalkotó is elkötelezetten támogatja a Budapesti Értéktőzsdét, az elmúlt időkből elég csak a pénzügyi közvetítőrendszert érintő törvénymódosító csomagra, a BÉT tevékenységi köreinek bővítését, vagy éppen a SZIT-ek alapítását kedvezően érintő jogszabálymódosításra gondolni.

A hazai tőkepiac fejlesztése aktuálisabb, mint valaha. A 2020-ig szóló stratégiában egy olyan átfogó tőkepiac- és tőzsdefejlesztési program megvalósítását tűztük ki célul, amelynek eredményeképpen a tőzsde hozzájárulhat a magyar gazdaság növekedéséhez, versenyképességének javulásához. A cégeknek fel kell készülniük arra az időszakra, amikor nem az uniós pályázatokra vagy támogatott hitelekre alapozzák növekedésüket, hanem piaci forrásokra. A Tőzsde már most készen áll erre az időszakra, arra a feladatra, hogy betöltse katalizátori feladatát a gazdaságban.

Ha azt mondjuk, hogy a tőzsde a gazdaság katalizátora, akkor a kis- és középvállalatok jelentik a gazdaság motorját: jelentőségük a gazdaságban elvitathatatlan, ez a szektor foglalkoztatja a munkavállalók közel felét és adja a GDP 50-60 százalékát. Nekik is helyt kell azonban állniuk a rendkívül erős globális versenyben. Kulcsfontosságú, hogy Magyarországon vezető tudás-, innovációs- és termelési Stratégiai jelentés centrumok alakuljanak ki, és hogy számos magyar vállalat hajtson végre szintugrást a vállalati piramisban. Mi a Tőzsdén hiszünk abban, hogy az innováción alapuló fenntartható gazdasági fejlődésnek nélkülözhetetlen generátora a középvállalati réteg tőkepiachoz való hozzáférése. A kutatás-fejlesztés különösen tőkeigényes tevékenység, ezért a jól működő tőkepiac, és a tudás, hogy a vállalatok ezt miként tudják felhasználni a növekedéshez, alapvető fontosságú a versenyképesség szempontjából.

Meggyőződésünk, hogy a hazai cégek növekedési céljai elérésében kulcskérdés a tőkéhez való hozzáférés lehetősége is. A küldetésünk az, hogy az elkövetkező években jelentősen nőjön Magyarországon a tőzsdén történő forrásbevonás, kiegészítve a jelenleg még mindig túlsúlyban lévő banki hitelezést.

A képre kattintva lapozzon bele vagy töltse le a BÉT Stratégiai Jelentés - 2017 kiadványt

bet-strategiai-jelentes-2017.jpg

A BÉT célja, hogy a versenyképes, sikeres hazai vállalatok legfontosabb platformjává váljon. Az idén is megjelentetett BÉT50 kiadvány és az ősszel megrendezett konferenciánk, a kkv-k csúcstalálkozója is bizonyítja, hogy nem csak a nagyvállalatokra számítunk. Az országban már most számos kis- és középvállalatot azonosítottunk, amelyek kellően stabil pénzügyi, üzleti és menedzsment háttérrel rendelkeznek, növekedési kilátásaik pedig kiválóak. Őket is várjuk a tőzsdére, hiszen új piacunk, az Xtend nekik kínál lehetőséget a szintlépés megvalósításában. Ugyancsak a kkv-kat célozza a London Stock Exchange leányvállalataként működő ELITE-tel közös vállalatfejlesztési-képzési programunk is. Az egyre növekvő ELITE közösséghez így áprilisban már hét, novemberben pedig három ambiciózus magyar társaság vezetője is csatlakozhatott.

A cégek a tőzsdei megjelenéssel átláthatóbb működést és hatékonyabb vállalatszervezést vállalnak. Mindez a növekedési szemlélet erősödését hozza, erősödik a márka ismertsége, az üzleti partnerek bizalma, ami jótékonyan hat a cég eredményére is. A mi célunk tehát, hogy egyre több versenyképes, a nemzetközi piacon is helytálló cég működjön a magyar gazdaságban. A BÉT aktivizálódása a magyar gazdaságfejlesztés egyik eszköze, így komoly segítséget nyújthat a cégek további fejlődéséhez. A növekedés elősegítése mellett az is fontos szempont, hogy a tőzsdei jelenlét növeli és segíti a cégek átláthatóságát, tisztítja a gazdaságot.

Stratégiánk fontos eleme, hogy a tőzsde a gazdaság katalizátoraként minél több hazai vállalatnak nyújtson hozzáférést a tőkepiacokhoz, melynek segítségével fenntartható növekedési pályára állnak. A kapcsolatépítés évében a BÉT fontos szakmai szervezetekkel, az MGYOSZ-szel és az MKIK-val is együttműködési megállapodást írt alá azért, hogy hatékonyabban tudjuk megszólítani a vállalatokat. A cégek tőkepiaci tudásának fejlesztésével versenyképessé válhatnak és a tőzsdei forrásbevonás a közepes méretű, növekedésorientált vállalkozások számára valós alternatívává válik. Az MFB Investtel való együttműködés egyik kiemelt pontja, hogy a nyilvános részvénykibocsátást (IPO) tervező állami és magántulajdonban lévő társaságok tőzsdei bevezetésének felkészítésében együttműködjünk, de a felelős vállalatirányítási keretek kialakításának, bevezetésének és fejlesztésének elősegítése is egy olyan terület, ahol az MFB Invest és a magyar tőzsde közösen kíván a jövőben erőfeszítéseket tenni.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a keresleti oldalról, azaz a befektetői bázisról sem. A hazai megtakarítók alapvetően konzervatívak, nemzetközi összehasonlításban alacsony a vállalati papírokban tartott pénzeszközök aránya a teljes megtakarításokon belül. Ezen változtatni szeretnénk. Fontos számunkra, hogy tovább nőjön a bizalom a BÉT és a tőkepiacok iránt, hisz akkor emelkedik a részvényhányad a hazai lakossági és intézményi portfóliókban, támogatva a hosszú távú, például nyugdíjcélú megtakarítások részvény befektetéseinek növelését.

A megalapozott befektetői döntések meghozatalának nagyon fontos eleme, hogy a befektetők jó minőségű, rendszeres információkat és értékeléseket kapjanak a prémium kategóriában szereplő, ugyanakkor talán a blue chipekhez képest kevésbé fókuszban lévő részvénykibocsátó vállalatokról. Ennek támogatása érdekében 2017 végén az információellátottság növelését és a likviditás támogatását megcélzó programot indítottunk el, melynek keretében kis- és közepes tőkeértékű vállalatok részvényeiről díjmentesen érhetőek el független elemzések a BÉT honlapján.

A 2016-os esztendőt követően idén is többször szólalt meg a tőzsde híres csengője az UBM Holdingnak, az OPUS Nyrt.-nek, a Masterplastnak és nem utolsósorban a Waberer’s-nek köszönhetően. A BÉT életében egy jelentős mérföldkő a Waberer’s belépése a tőzsde prémium kategóriájába. Bevezetéskor, az 5 100 forintos ajánlati árral számolva, a társaság piaci kapitalizációja több mint 90 milliárd forint (90 238 043 400 Ft, ~291,0 millió euró) volt. Így a Waberer’s a hatodik legnagyobb kapitalizációjú cég lett a parketten és 2017 szeptemberében az új tőzsdei vállalat az ötödik legnagyobb súllyal a részvénykosárba is bekerült.

Mindazonáltal egy hatékony, aktív, dinamikus fejlődést a fókuszba helyező nemzeti tőzsde nem létezhet úgy, hogy a nemzetközi kapcsolatait ne építse, erősítse. A globális tőkepiacok aktív résztvevője kívánunk lenni, azáltal, hogy Budapest regionális pozícióját megerősítjük és népszerűsítjük a magyar tőzsdét a nemzetközi befektetők és pénzügyi közvetítők körében. Folytattuk tehát a kibocsátókkal közös road show-kat és befektetői látogatásokat Londonban, Párizsban, Varsóban és Zágrábban is.

A Tőzsde mint a tőkepiacok központi szereplője, nem győzi elégszer hangsúlyozni a pénzügyi ismeretek fejlesztésének fontosságát. Ezirányú elkötelezettségét a lakosság számára ingyenesen szervezett BÉT Akadémiák, középiskolásoknak szervezett, szintén ingyenes tőzsdelátogatások, a felsőoktatásban tanulókat támogató Kochmeister-díj pályázat, valamint a Pénziránytű Alapítvánnyal való szoros együttműködés is jelzi. Mindazonáltal a speciálisabb pénzügyi, tőkepiaci ismeretek oktatását véleményünk szerint egy erre létrehozott intézmény támogatja a leginkább. A pénz- és tőkepiacok hatékony fejlesztése érdekében a nemzetközi gyakorlatban bevett megoldás, hogy a tőzsdék önálló oktatási intézményeket működtetnek. A Budapesti Értéktőzsde 2017 nyarán döntött úgy, hogy a pénzügyi képzési, vizsgáztatási rendszer korszerűsítése érdekében új oktatási leányvállalatot hoz létre, mely Budapest Institute of Banking néven kezdte meg november végén oktatási tevékenységét.

A Budapesti Értéktőzsde új stratégiai céljai mellett azért mégis legfontosabb alapfeladata az, hogy átlátható és likvid piacot biztosítson a hazai és külföldi értékpapírok számára. A tőkepiac fejlesztéséről szóló jelen kiadvány az átláthatóság és a fenntarthatóság jegyében szeretne átfogó képet nyújtani a tőkepiaci szereplők, jogalkotók, valamint érdeklődő magánszemélyek számára arról, hogy mi történt az elmúlt évben egyrészt a magyar tőzsde, másrészt a magyar tőkepiac háza táján.