A tőzsdén jelenlévő cégek közül három is feljebb lépett a legmagasabb színvonalat megtestesítő Prémium kategóriába, így ott már 19 vállalat részvényeivel lehet kereskedni. A BÉT 2016–2020-as stratégiájának megfelelően pedig elindult az Xtend piac, ami lehetővé teszi, hogy a hazai kis-, és középvállalatok a tőzsdére lépés könnyített útját választhassák. Az első két, BÉT Xtend cég esetében az új piacra lépés friss tőke bevonását segítette elő.

Újra bemutattunk 50 kiemelkedő magyar vállalkozást, és az eddig megjelent három BÉT50 kiadványban szereplő 150 jól teljesítő magyar vállalkozás sikertörténete azt mutatja, hogy egyre több az olyan hazai cég, amely szintet lépve már alkalmas akár a tőzsdén való megjelenésre is.

Nagyon fontos kormányzati célkitűzés, hogy növekedjen az ország kis- és középvállalkozásainak versenyképessége. A tovább lépéshez viszont tőkére, a cégméret növelésére, esetenként cégek összeolvadására, valamint a külső piacokra van szükség: mindezt tőzsdei vállalatként sokkal könnyebb elérniük.

Immár a cégek tőzsdére vonzásának, parkettre lépésük támogatásának teljes vertikuma működik: a tőzsde a tagságra alkalmas cégeket azonosítja, és közülük ötvenet kiadványában is bemutat, az ELITE Programban a cégek megismerhetik a tőkepiaci finanszírozásban rejlő lehetőségeket, elköteleződés nélkül. Aki viszont meghozza a döntést a tőzsdére lépésről, már részt vehet a Mentoring Programban, kijelölt tanácsadók segítségét veheti igénybe, tőkét emelhet a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap bevonásával, és végül beléphet a tőzsde Xtend piacára. Mindezek mellett a Tőzsde elemzés-árjegyzési programja is a kis-és közepes tőkeértékű vállalatokat támogatja azért, hogy azok szerepe, jelenléte a tőkepiac körforgásában hangsúlyosabb legyen. Ezzel a szolgáltatással gyakorlatilag a másodpiac fejlesztésébe invesztálunk azzal, hogy semleges szereplőként az elemzés mellett árjegyzést is vásárolunk a programban résztvevő tőzsde tagjaitól.

Teljes tehát a szolgáltatás csomag, most már a cégeken múlik, élnek-e a BÉT nyújtotta lehetőségekkel a jövőben.

A képre kattintva töltse le a BÉT Stratégiai Jelentés - 2018 kiadványt

bet-strategiai-jelentes-2018_1.jpg

Az év folyamán a tőzsdén nagyra nőtt két vállalat, az Opus és a Konzum bejelentette egyesülési szándékát. Az így létrejövő cég a tőzsde ötödik legnagyobb társasága lesz várhatóan egymilliárd eurót meghaladó kapitalizációval. Emellett már megjelentek a SZIT-ek, azaz Szabályozott Ingatlanbefektetési Társaságok is a tőzsdén.

Ami a befektetői oldalt illeti, a külföldi befektetők, befektetési alapok részéről erős a kereslet a BÉT-en forgó részvények iránt, a hazai lakossági részvényállomány ugyanakkor lehetne nagyobb a jelenleginél. A lakossági részvényállomány több mint 800 milliárd forint, ezen belül közel 600 milliárd a közvetlen részvénytulajdon, bő 200 milliárd az intézményi befektetőkön keresztüli befektetés. Ez a jelenlegi, 8400 milliárd forint körüli tőzsdei kapitalizáció kevesebb, mint egytizede, a teljes lakossági megtakarításoknak pedig kevesebb, mint 2 százaléka, miközben a teljes lakossági vagyonállomány 52 ezer milliárd forint fölött van már. Fontos számunkra, hogy nőjön a lakosság bizalma a részvénybefektetések iránt. Edukációval elérhető, hogy a lakosság és azon belül is fokozottan a fiatalok megismerkedjenek a tőzsdével és tudják kezelni az itt megjelenő kockázatokat és óriási sikereket. Ez utóbbiból volt bőven.

Nem kis részben a potenciális befektetők megszólítása érdekében tovább folyt a Budapesti Értéktőzsde edukációs programja: sor került a BÉT Akadémiák népszerű rendezvényeire, melyeken a magyar tőkepiac meghatározó szakértői mutatják be a tőzsde világát az érdeklődők számára. A középiskolásokat megcélozva rendeztük meg ismét a Pénziránytű Alapítvánnyal közösen a Részvényfutam tőzsdejátékot, ugyancsak középiskolások vehettek részt a Közép-európai Brókerképző Alapítvánnyal közös tőzsdejátékon. Az egyetemisták számára a CFA Institute és a Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesülete (CFA Society Hungary) rendezte meg részvényelemzői versenyét, a BÉT ezen a versenyen ajánlja fel a komoly presztízzsel és hagyományokkal rendelkező Kochmeister Díjat. Az ingyenes tőzsdelátogatásokon keresztül pedig több mint 1500 diáknak tudtuk bemutatni a tőzsde világát.

Az előző évhez hasonlóan a Budapesti Értéktőzsde 2018-ban is folytatta a nemzetközi kapcsolatépítést.

Tavasszal Londonban és Varsóban rendezett nagy befektetői eseményeken mutatkozott be a Budapesti Értéktőzsde hazai kibocsátók társaságában. Prágában a visegrádi országok, valamint Románia és Szlovénia tőzsdéi tartottak csúcstalálkozót, majd májusban a BÉT a Sanghaji Értéktőzsdével kötött széleskörű együttműködésre lehetőséget adó megállapodást. Júliusban a visegrádi országok tőzsdéi Londonban tartottak bemutatkozó konferenciát, majd Párizsban a rangos Spring Europe MidCap Event következett, ahol hat kibocsátónkkal együtt vettünk részt. Szeptemberben Lengyelországban szervezték meg a közép-, és kelet európai régió legnagyobb tőzsdekonferenciáját, ahová a magyar tőzsde is meghívást kapott. Ősszel pedig London és Milánó után 2018-ban a BÉT rendezhette meg a Scaleup Summit nemzetközi konferenciát. Összefoglalva: 2018 izgalmas év volt a Budapesti Értéktőzsde életében. Rengeteg minden történt velünk, általunk és körülöttünk ebben az évben is. A magyar tőzsde körül pezseg az élet. Elégedettek lehetünk tehát, de hátra dőlnünk még nem szabad. Vannak további céljaink, melyeket partnereink támogatásával szeretnénk elérni.

A fentieken túlmenően a Budapesti Értéktőzsde és a tőkepiaci környezet fejlődéséről szóló jelen kiadvány átfogó képet kíván nyújtani a tőkepiaci szereplők, jogalkotók, valamint érdeklődő magánszemélyek számára arról, hogy mi történt az elmúlt évben a magyar tőzsdén, amely a 2016-2020 közti időszakra meghirdetett stratégiai program immár harmadik éve volt, és hogy mi várható a közeljövőben, merre fejlődik tovább a magyar tőkepiac.