Két cég – az AutoWallis és a 4iG – is bekerült a legmagasabb szintet képviselő Prémium kategóriába. A Standard kategória is bővült, az ország egyik legmeghatározóbb pénzügyi szereplője, az MKB Bank belépésével. Középvállalatokra specializált piacunkon, a BÉT Xtenden szintén köszönthettünk új kibocsátókat, a CyBERG-et és a GOPD-t, míg év végén regisztrálásra kerültek a DM-KER részvényei.

A vállalati kötvénypiac szempontjából kifejezetten jelentős évet tudhatunk magunk mögött, nemcsak a BÉT, de a teljes hazai gazdaság szempontjából. A Magyar Nemzeti Bank július elsejével elindította a Növekedési Kötvényprogramot, amelynek fő célja a monetáris transzmissziónak, illetve ennek függvényében a hazai tulajdonú vállalatok tőkepiaci hozzáférésének a javítása. A program meghirdetésével összhangban a Budapesti Értéktőzsde létrehozta a BÉT Xbond piacot a kötvénykibocsátást tervező vállalatok számára, amelyen a cégek könnyített feltételek mellett léphetnek ki a nyilvános piacra. Megalakítottuk az Első Értékpapírosítási Tanácsadó Zrt.-t, amely a nagyvállalatok mellett a kis- és középvállalatok számára is közelebb hozza a kötvényfinanszírozási formát. A mérethatékonyság miatt e vállalatok esetében az egyedi vállalati kötvénykibocsátás helyett inkább az értékpapírosítás kerülhet előtérbe, az ELÉT pedig pontosan ebben nyújt majd segítséget, egyfajta tudásközpont funkciót betöltve.

Magyarország gazdaságának gerincét a kis- és középvállalatok adják, ezért fontos, milyen növekedési lehetőségei vannak ezen vállalatoknak. A tőkepiaci finanszírozás, a tőzsdei megjelenés reális alternatívát jelent, hiszen a tőke mellett az adott vállalat presztízsét, nemzetközi piacra lépését, az ügyfelek bizalmának növelését is támogatja. Többek között ennek a gondolatnak a mélyebb elültetését szolgálja a BÉT50 kiadvány, amelynek idei, negyedik kiadásában újabb 50 inspiráló középvállalatot mutattunk be. Az éves kiadványnak köszönhetően összesen mintegy 200 izgalmas vállalati történet került eddig bemutatásra, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy hazánkban milyen sok tőzsdeérett cég működik sikeresen. A kiadvány első nyilvános bemutatása minden évben, hagyományosan a BÉT50 konferencián történik, ami 2019ben szintén emlékezetesre sikerült, a hazai tőkepiac legfontosabb képviselőinek előadásain túl nemzetközi vendégek színesítették a programot.

A képre kattintva töltse le a BÉT Stratégiai Jelentés - 2019 kiadványt! 

bet_strategiai_2019_banner_1200x628_FB.jpg

Fontos, hogy a megfelelő szolgáltatáscsomagot tudjuk nyújtani a tőzsdeaspiráns vállalatok számára. Vállalkozásfejlesztési láncunk tovább mélyült és új lehetőségek is megjelentek, mind a vállalkozások, mind a befektetők számára.

Nemzetközi alapú vállalatfejlesztési képzésünkhöz, az ELITE Programhoz 2019-ben 19 vállalat csatlakozott, több, mint 2017-ben és 2018-ban együttesen. A tőzsdére lépés finanszírozását szolgáló BÉT Mentor Programon keresztül idén két vállalat, a DM-KER Zrt. és a Gloster Infokommunikációs Zrt. jutott támogatáshoz. A tőkeemelés elősegítéséhez, a tőzsdei felkészüléshez továbbra is rendelkezésre áll a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelővel ősszel kötött megállapodásunk pedig tovább gazdagítja a vállalkozások fejlesztését célzó szolgáltatáspalettát, egyben meg is ágyazva a tőkeáramlás további fejlesztésének.

A nagy sikernek köszönhetően tovább bővült elemzés-árjegyzési programunk is, az eddigi 11 közepes méretű részvény mellett 2019 júliusától kezdve három újabb papír, az AutoWallis, az OPUS Global és a Waberer’s részvényeinek elemzésére is rendszeresen sor kerül. Az eddigi tapasztalatok alapján rendkívül pozitív a program hatása, az egy éves tesztidőszak ideje alatt átlagosan 20 százalékkal nőtt a forgalma ezeknek a részvényeknek.

Új szolgáltatásként elindítottuk a BÉT Xmatch-et is, amelynek célja a zártkörű finanszírozást kereső vállalatok és a potenciális befektetők összekapcsolása. A novemberben megrendezett első, zártkörű rendezvény tapasztalatait felhasználva 2020-ban tovább folytatjuk az eseménysorozatot.

Jelenleg a tulajdonosi megoszlásokat tekintve a piac körülbelül 65 százalékát külföldi intézményi befektetők adják. Napi forgalom szempontjából kiegyensúlyozottabb a képlet, fele-fele arányban adják a külföldi befektetők, illetve a hazai intézményi és lakossági befektetők. Utóbbi csoport, azaz a lakosság aktivitása és pénzügyi tudatossága egyre inkább érezhető: közvetlen részvényállományuk körülbelül 750 milliárd forint, amely minden idők legmagasabb értéke. Tekintve viszont, hogy a nettó pénzügyi vagyon meghaladja az 50 ezer milliárd forintot, ezen a területen még mindig bőven látunk növekedési potenciált.

A lakosság részvénybefektetések iránti bizalmát edukációs tevékenységünkkel 2019-ben is igyekeztük tovább erősíteni: a hazai tőkepiac meghatározó szereplőinek közreműködésével folytattuk a BÉT Akadémia rendezvénysorozatot. Leányvállalatunk, a Budapesti Institute of Banking mind a leoktatott kurzusok számát, mind a bevont oktatók, hallgatók számát tekintve meghatározó szereplője lett a magyar pénzügyi oktatási piacnak.

A fiatalabb korosztály bevonására is nagy hangsúlyt fektettünk: a Pénziránytű Alapítvánnyal közösen megrendezett online tőzsdejáték, a BÉT Részvényfutam idei felvonásán több mint 1800-an vettek részt; a szintén középiskolásokat megszólító, a Közép-európai Brókerképző Alapítvánnyal közös tőzsdejáték pedig hasonlóan fokozott érdeklődés mellett zajlott le. Az egyetemisták idén is versenybe szállhattak a komoly presztízsértékű Kochmeister Díjért a CFA Institute és a Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesülete (CFA Society Hungary) részvényelemzői versenyén. Az iskolai csoportok számára szervezett tőzsdelátogatásaink is folytatódtak, ezek továbbra is az egyik leghasznosabb eszköznek bizonyulnak a tőzsde világának bemutatására.

Nemzetközi kapcsolataink is tovább erősödtek. Áprilisban házigazdái lehettünk a V4+CEE Tőkepiaci Konferenciának, ahol a Visegrádi csoport értéktőzsdéi mellett a szlovén és a bolgár tőzsdék első számú vezetői vitatták meg a régió tőkepiacaiban, tőzsdéiben, illetve a tőzsdén jegyzett vállalatokban rejlő lehetőségeket.

Júniusban Kínába látogattunk, az első Hungarian Investor Day apropóján. A Sanghajban tartott konferencia remek alkalom volt arra, hogy szorosabbra fűződjön a 2017-ben indult magyar-kínai tőkepiaci együttműködés. Ezt a vezérmotívumot szeptemberben tovább erősítettük a Sencseni Értéktőzsdével kötött megállapodással, amely elősegíti, hogy a két fél közelebb kerülhessen egymás platformjaihoz.

A kelet-közép európai régiót tekintve is fontos előrelépés történt szeptemberben: CEEplus néven elindult a V4-országok, valamint Horvátország, Románia és Szlovénia tőzsdéinek közös részvényindexe, amely további nemzetközi és hazai intézmények, illetve a lakosság számára nyitja meg az utat a régiós befektetésekhez.

2019 a lendület éve volt: minden fronton előreléptünk, haladva a 2016-2020 közti időszakra vonatkozó stratégiai célok teljesítése felé. Jelen kiadvány mélyebb betekintést nyújt a tőkepiaci szereplők, jogalkotók, illetve minden egyes tőzsde iránt érdeklődő magánszemély számára arról, hogy mi történt a magyar tőkepiacon az elmúlt egy év során, illetve előretekintést is kínál a jövő évre.

bet_strategiai_2019_banner_1892x249_honlap fejléc vékony.png