A történet úgy kezdődött, hogy két orvos, Peták István és Schwab Richárd az egyetem elvégzése után külföldön molekuláris diagnosztikával, illetve gyógyszerkutatással kezdett el foglalkozni. A kérdés, amely nem hagyta nyugodni őket, az volt: miként lehet eldönteni, hogy egy daganat érzékeny-e egy gyógyszerre, vagy nem. A közös cég ötlete 2003-ban jött, már Budapesten. Ez volt az az év, amikor a Human Genome Project befejeződött, elkészült az emberi DNS térképe. Megvolt tehát az a sablon, amelyhez hasonlítani lehetett a daganatokban talált DNS-szekvenciát. Innen kezdve lehet szisztematikusan vizsgálni azt, hogy mely gének milyen mutációi felelősek a daganatok kialakulásáért. A gyógyszercégek rohamtempóban álltak neki a fejlesztésnek. A két kutató elhatározta, hogy olyan diagnosztikai módszereket fejleszt ki és szolgáltat, amelyekkel előre lehet jelezni a készítmények hatását a betegekre, személyre szabott alkalmazásra adnak lehetőséget. Daganatot több száz gén okozhat, így annak az esélye, hogy a beteg a megfelelő gyógyszert kapja, mindössze pár százalék. Ám ha a személyre szabott diagnosztika kideríti, hogy melyik gén a felelős a daganatért, hatékonyabb lehet a gyógyszeres kezelés. A cég hamar a világ élvonalába került, és versenyre kelt a legnagyobb amerikai diagnosztikai központokkal.

A vállalkozás első néhány éve a kutatás-fejlesztésről szólt. Az üzleti növekedés akkor indult meg, amikor a génhibákra az első gyógyszereket törzskönyvezték és finanszírozottá váltak. A régióban az Oncompass volt az egyetlen laboratórium, amely ilyen diagnosztikai vizsgálatokra képes volt, így a gyógyszergyárak őket bízták meg ezek elvégzésével. Ez a periódus 2012-ig tartott, s egyre növekvő árbevétel jellemezte. A tulajdonosok előre látták, hogy ahogy mind több ilyen gyógyszer kerül a piacra, megfordul az üzleti modell: a rákgyógyításnál a beteg kerül ismét a középpontba, nem pedig a készítmények. Így a cég elkezdett olyan technológiákat kifejleszteni, amelyekkel egyszerre sok gént lehet vizsgálni. Az eredmények kiértékelése és a terápiás lehetőségek rangsorolása előtérbe hozta az informatika kérdését. Ez volt az az időszak, amikor a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő részesedést szerzett a vállalkozásban, s elkezdődött a környező országokban, valamint Svájcban és az Egyesült Államokban is az üzleti terjeszkedés.

A cég komplex szolgáltatást nyújt: egy daganatos beteg mintájából kivonják a DNS-t, meghatározzák a génszekvenciát, majd ezt bioinformatikai módszerekkel feldolgozzák, és egy szakértői testület megbeszéli a kezelőorvossal a terápiás lehetőségeket. A társaság 5 éven keresztül követi a beteget, ekkora tünetmentes időszak után szokás gyógyultnak nyilvánítani a pácienst. Ennek a szolgáltatásnak az árbevétele folyamatosan nő.

bet-50-kep-bet-27-oncompass.jpg

A cég szándékai szerint a következő stádium a globális terjeszkedés lesz. Ennek leghatékonyabb módja számukra egy franchise-rendszerű hálózat kialakítása Ázsiától Amerikáig. Az elmúlt két évben kifejlesztettek egy informatikai platformot, ezt az Egyesült Államokban már szabadalmaztatták is. A kifejlesztés költségei két év nyereség után tavaly veszteségbe fordították a társaságot, de az idén már pozitív EBITDA-ra számítanak. A szoftver standardizálja a precíziós onkológiát. A beteg regisztrál, kiválaszt egy orvost, az orvos pedig kiválaszt neki egy diagnosztikát. Az eredményt a bioinformatikai rendszer elemzi, s közben folyamatosan valós idejű információval látja el az orvost és a beteget. Például ha kiderül egy génhibáról, hogy azt valahol a világon valamilyen gyógyszerrel sikeresen kezelték, azonnali figyelmeztetést küld róla a rendszer. A szoftver összeköti a betegeket, az orvosokat, a diagnosztikát és az adatbázisokat. A terméket az EU-ban orvosi eszközként regisztrálták. A szike és a fonendoszkóp után tehát immár szoftver is lehet orvosi eszköz. Az emberi genom 25 ezer génből áll, ebből 600 kapcsolatos a daganatokkal, van 3 millió mutáció és ezeknek a kombinációi. Hatalmas számok. Viszont végesek, mert több millió év kell ahhoz, hogy egy új gén kialakuljon. A jó hír az, hogy egy informatikusnak, egy számítógépnek ezek a nagyságrendek nem okoznak problémát. Beköszöntött a matematikai onkológia korszaka.