A sikeres vállalatok egyik közös jellemzője a jó időzítés. A Neumann Diagnostics Kft. a lehető legjobb pillanatban van ahhoz, hogy világszinten is kimagasló eredményeket érjen el. Egy széles réteget érintő egészségügyi problémára talált egyedülállóan hatékony, szabadalmaztatott megoldást.

A nők egyre nagyobb részét érinti a humán papillomavírus (HPV) terjedése és a fertőzés okozta rákos megbetegedések. A jelenlegi vizsgálat csupán a fertőzött és potenciálisan műtétet igénylő hölgyek körülbelül felét képes kiszűrni. A Neumann nyár végén piacra vitt, 6000 magyar nő bevonásával kipróbált tesztje viszont 90 százalékos érzékenységgel mutatja ki a rákot megelőző állapot jelenlétét a szervezetben. A technológia óriási áttörés az eddigi, orvosok által mikroszkóppal végzett citológiai vizsgálathoz képest, mert gyorsabb és pontosabb, ráadásul a kiértékelése teljesen automatizált, így olyan régiókban is megoldást jelent, ahol nincs meg ehhez a szaktudás.

A 2014 végén bejegyzett, a dolog természetéből adódóan árbevételt még el nem ért cég szigorúan vett létszáma 10 fő, de fejlesztéseiken eddig több mint 100-an dolgoztak. Komoly versenytársuk alig akad a világpiacon. Jelenleg a globálisan vezető, laborvizsgálatokra szakosodott multinacionális cégeket célozzák – kettővel már szerződtek is – termékeikkel, az igazi áttörést azonban a tesztek kötelező egészségmegőrzési programként való bevezetése jelentheti. „A globális piac mérete több milliárd dollár, már néhány százalék megszerzésével is jelentős árbevételről beszélünk” – vázolja a növekedési potenciált Nyíri Miklós ügyvezető. Meglátva a lehetőséget, az X-Ventures Kockázati Tőkealap több százmillió forinttal szállt be a cégbe. Mivel a teszteket az azok kiértékelését végző meglehetősen drága gépekkel együtt kérik a vevők, ha beindul az értékesítés, akkor a növekedés finanszírozásához újabb pénzügyi befektető bevonását, vagy akár a tőzsdére lépést sem zárják ki a tulajdonosok.