Manapság startupmintapélda lehetne a bérelt garázsból indult vállalkozás, amelyet még a rendszerváltás időszakában alapított Borsos Ferenc, Marschner Ottó, Nándori István és Papócsi György. Korábban valamennyien a Nagykanizsai Finommechanikai Vállalat alkalmazottjai voltak, ez a társaság vízkezelő berendezéseket gyártott és értékesített a kelet-közép-európai térségben. Kezdetben az ioncserés technológiát használták, majd 1995 táján már a membrántechnikáé volt a döntő szerep. Ma is ez a fő technológiai irány. A fejlődést segítette, hogy elvállalták a kreatívabb megoldásokat igénylő, kockázatosabb feladatokat is. Ennek köszönhetően tapasztalatot szerezhettek az ivó-, a termál-, az uszoda-, a technológiai és a nagy tisztaságú vizek, továbbá az ipari szennyvíz kezelésének a területén is. Amikor nehezebb évek köszöntöttek be – kevesebb projektet tudtak megvalósítani –, az innováció mutatott kiutat, és új lehetőségeket, piacot teremtett. Olyan nagy hírű nemzetközi vállalatoknál működnek hazai tervezésű és gyártású vízkezelő rendszereik, mint a GE, a Linde, a Flex, a Givaudan, a Coca-Cola, a Dreher, a Henkel, a Philip Morris, a SabMiller és a Mercedes.

Egy másik különleges technológia, amely gyakran szerepel a Hidrofi lt Kft. vízkezelő rendszereiben, a membrángáztalanítás. Ezzel az eljárással minimális hely- és energiafelhasználás mellett lehet eltávolítani a vízből az oldott gázokat, például oxigént, széndioxidot, ammóniát. Ezt a módszert a Hidrofilt szinte egyedüliként ajánlja, és olyan referenciákkal büszkélkedhet, mint a legjelentősebb gyógyszergyárak vagy a paksi atomerőmű. Az utóbbi időben slágertermék a mobil, konténerbe épített víztisztító, amelynek a Hidrofilt egyfajta specialistájává nőtte ki magát. Immár 40 darabos szortimentet tudnak felmutatni az ügyfeleknek ezekből az egy-két héten belül üzembe helyezhető gyártmányokból. Számottevő versenyelőny, hogy a berendezések 80 százaléka egyedi megrendelésre készül – ezt a piacot nem lehet sorozatgyártott termékekkel monopolizálni.

A társaság az utóbbi években új vizekre evezett: beindult az export. A forgalomnak immár a 15-30 százaléka külföldi eladásból származik. A környező országok mellett Laoszban, az Arab Emírségekben, Kazahsztánban, Mexikóban is jelen vannak a termékeik. Az egyik legnagyobb projektjük Srí Lanka fővárosa, Colombo ivóvízkezelő rendszerének a rekonstrukciója. A két éve tartó munka kultúraváltást vitt végbe a cégben. Mérnökeik, technikusaik angolnyelvtudása jelentősen fejlődött, hozzászoktak a hónapokig tartó külföldi munkavégzéshez, és egyre otthonosabban mozognak a nemzetközi környezetben.

bet-50-kep-bet-20-hidrofilt.jpg

A Hidrofilt még mindig alapvetően családi vállalkozás. A tulajdonosok és családtagjaik közül többen is dolgoznak a cégben, illetve a munkatársak között is gyakoriak a rokoni szálak. Mindez stabilitást ad a társaságnak. Az átlagéletkor 37-38 év, mostanában 130-an vannak. Ezenkívül még vagy húszan dolgoznak kapcsolt vállalkozásoknál, így adódik a teljes 150 fős létszám. A Hidrofiltnek igen erős pénzügyi helyzete miatt nemigen van szüksége külső finanszírozásra, csak az utóbbi időben fordultak a bankjukhoz. Nagykanizsán bővítik a telephelyüket, míg Érden új irodát és raktárat építenek, ehhez vettek fel egy 600 millió forintos beruházási hitelt.

A tulajdonosoknak a cég az életük. „Nem is igazán a pénz mozgatja őket, hanem az újabb és újabb kihívások. Az alkotás öröme a fő motiváló erő” – mondja Borsos Krisztina ügyvezető. A vállalat fejlődését mindig is személyes igényeik elé helyezték, így csak mérsékelt mennyiségű osztalékot vettek ki. A társaságot több nagynevű cég is meg akarta vásárolni. A tulajdonosoknak bár jólesett, hogy munkájuk eredményét ilyen sokra értékelték, mégsem éltek a lehetőséggel. A jövőt szolgálja, hogy a Pannon Egyetemmel közösen, a nagykanizsai önkormányzat támogatásával létrehozták a Soós Ernő Víztechnológiai Kutatóintézetet. A mérnökök képzését az egyetemmel együttműködve, duális és szakmérnöki képzés keretében segítik.