Az első, 0,25 dl-es, szőlőízű Márka üdítőital még a hetvenes évek elején gördült le a Délalföldi Pincegazdaság gyártósoráról, azt követően pedig a többi hazai üdítőhöz hasonlóan az ország számos pontján palackozták, egészen a nyolcvanas évekig. Noha a termék egy időre eltűnt a polcokról, a négy évtizede a hazai piacon lévő brand igazi túlélőnek számít, olyannyira, hogy napjainkban a cég egyedüli magyarként erős versenyben van a legnagyobb nemzetközi gyártókkal is. Pécskövi Tibor ügyvezető igazgató és testvére az ezredfordulón a védjegy levédése mellett újraindította a termelést az egyik korábbi állami palackozóüzem jogutódjánál, majd néhány évvel később a védjegyet megvásárolva 2007-ben elindították a Márka Üdítőgyártó Kft.-t.

E művelet nem volt zökkenőmentes, a brand körüli jogi vita évekig húzódott, ez azonban nem befolyásolta a családi vállalkozást a termék- és cégfejlesztésben, illetve a távlati célok kijelölésében sem. A tulajdonosok a kezdetektől a folyamatos megújulást és az innovációs gondolkodást látták piaci stratégiájuk központi elemeként. Ezt egy rövid, stagnáló időszak után a számok is visszaigazolták: a cég 2015-ben, bőven megkétszerezve a négy évvel korábbi eredményeket, 2,6 milliárdos nettó árbevételt ért el kilenc nagy partnerrel, több mint ezerháromszáz értékesítési ponttal, s a korábbi egyszázalékos arányukat meghétszerezve vannak jelen a hazai piacon. Két év múlva már több mint ötmilliárdos árbevétellel számolnak. A fejlesztésekre és innovációs kiadásokra fordított kiadások egyértelműen megtérülnek – állítja Pécskövi Tibor.

Napjainkban ötven különböző termékkel vannak a boltok polcain, sikeres volt a szénsavas üdítők kategóriájából való kilépés is, mivel a „csendes termékek” aránya immár 35 százalékra ugrott a teljes értékesítésen belül. Persze a Márka újkori sikerének alapja nem csupán a széthúzott termékportfólió, illetve az országos lefedettségű disztribúciós rendszer. Nagy hangsúlyt fektettek a kommunikációra és a brand újrapozicionálására is: nyitottak a fiatalok felé, de például a retroéletérzéssel tudatosan szakítottak. Ugyanakkor a cég további dinamikus növekedése a meglévő vállalatstruktúrában már nem fenntartható, a bérpalackozási rendszer pedig nem csupán versenyhátrányt jelentett, hanem olykor a kereslet kielégítését is akadályozta.

bet-50-kep-bet-25-márka.jpg

Mivel a tulajdonosok további hazai piaci növekedésre számítanak, illetve a térség jelentős exportpotenciálját is ki akarják használni a portfólió bővítése mellett, ezért a Márka Üdítő gyártó Kft. mintegy hárommilliárd forintos költséggel zöldmezős beruházásba kezdett Felsőlajoson. A többhektáros területen a későbbi gyártói függetlenség alapját jelentő palackozóüzem, illetve egy a disztribúciós költségek csökkentését is megcélzó logisztikai központ épül, első lépésben ötven új munkahelyet hozva létre. Ugyan szükség van még hatszázmillió forint vissza nem térítendő pályázati forrásra, a vállalkozás éppen ennyi saját tőkével, illetve ötszázmilliós, már elnyert pályázati pénzzel és kicsit több mint egymilliárdos banki hitellel megkezdte az új centrum építését. Itt fogják majd össze a teljes termékfejlesztést és a logisztikai feladatokat, illetve a több lépcsőben elinduló palackozást is. A tízezer négyzetméteres csarnokban két modern, szakmai kompromiszszumok nélkül leszállított gyártósor kap helyet, amelyekkel a maximális kapacitás kihasználása mellett akár évi 100 millió darab üdítőitalt is piacra tudnak dobni, emellett megrendelések esetén be tudnak lépni a bérgyártás területére is.