Sokat elmond egy cég stratégiájáról és globális esélyeiről az ügyvezető személye. A Balabit alapító-vezetőjére, Györkő Zoltánra az itthon ritkán tapasztalható kemény, céltudatos és kitartó építkezés jellemző. Talán nem véletlen, hogy fő hobbija az ökölvívás. Erre az állhatatosságra nagy szükség is van a zsúfolt és kompetitív globális piacon.

A 2000-ben hat magyar magánszemély által alapított információbiztonsági cég életében 2014 nyara fordulópontot hozott. Ekkor sikerült egy brit kockázatitőke-partnert találni. A londoni székhelyű C5 Capital 8 millió dollárt tett az akkor már 3,3 milliárd forintos bevételt termelő és 160 főt foglalkoztató vállalatba. A megfelelő befektető kiválasztása közel két évig tartott, mert olyat keresett a magyar középvállalat, amely nemcsak pénzt, hanem speciális ágazati szakértelmet és – ami különösen fontos – nemzetközi kapcsolatrendszert is ad. A Balabitnál cash flow szempontból a működés évtizedes távlatban is stabil volt; csupán a növekedés felgyorsításához volt-van szükség a tőkeinjekcióra.

Az alapítók két amerikai alappal is hosszan tárgyaltak, ám kevés ottani tőkés száll be akkora – itthon soknak, odakint szinte aprópénznek számító – összeggel, mint amennyit a Balabit keresett. Különösen igaz ez a külföldi társaságokra, így kellő tapasztalattal rendelkező befektetőt csak egyet találtak. A kiválasztottal több mint fél évig zajlott a részletes feltételek egyeztetése, ám a tulajdonostárs- jelölt túl nagy befolyást kért volna. Így esett a választás végül a C5 Capitalre, amelyet neves, informatikai biztonsági területen is járatos szakemberek alapítottak, többek közt Nazo Moosa és André Pienaar. Ráadásul, mint Györkő Zoltán elmondta: a C5-nél sokkal nagyobb figyelem jut rájuk, hiszen az alap csak öt-hat vállalkozásba száll be. Ezenkívül nagyon hasonló, a biztonságtechnikai iparágban mozgó társaságok közül válogat, így a szinergia is sokkal erősebb. A brit alap pedig hajlandó volt relatíve kisebb összeget adni – annyit, amennyi éppen szükséges –, 25 százaléknál kisebb részesedésért cserébe.

bet-50-kep-bet-12-balabit.jpg

A cél, hogy a vállalat a New York-i NASDAQ technológiai tőzsdére is bekerüljön, nemzetközi nyilvános részvénykibocsátás keretében. Igaz, előbb a 80 millió dolláros árbevételi határt szeretnék elérni, méghozzá az évtized vége előtt. Ennek teljesüléséhez újabb körös – az előzőnél nagyobb összegű – tőkebevonásra is szükség van, amelyhez jelenleg is keresi a partnert a vállalat. Ez teszi lehetővé azt az erőforrás- bővítést, ami elengedhetetlen a 40 százalék körüli éves árbevétel-növekedés fenntartásához.

A nemzetköziesedő társaságot technikai értelemben immár a luxemburgi központból irányítják, de döntően továbbra is hazánkban működik. Fejlesztőközpontja Budapesten található, és Veszprémben is van egy K+F részleg. A New York-i és müncheni leányvállalat mellett kereskedelmi kirendeltséget tart fenn Londonban, Párizsban és Moszkvában. Termékeit globális, közel 100 partnert felsorakoztató viszonteladói hálózatán keresztül értékesíti. A vállalat mások mellett olyan óriási ügyfeleknek dolgozik, mint a NASA, a Boeing vagy a Facebook. Az egymilliárd dollárosra taksált kiemelt vállalati jogosultságkezelési szegmensben azonban hatalmas a konkurencia. Ezért jön jól, hogy a magyarok nemcsak egy naplómenedzsment- rendszerrel (syslog-ng) és egy proxytűzfallal (Zorp GPL) vannak jelen, hanem kifejlesztettek egy egyedi hardveren alapuló megoldást, a Shell Control Boxot is. Ez egy olyan tevékenység felügyeleti eszköz, amellyel a vállalati IT-sek a felhasználók munkafolyamatait mozifilmszerűen vissza tudják játszani, így minden hozzáférési incidens könnyen azonosítható. Új termékük a Blindspotter, amely személyes profilokat készítve elemzi a munkavállalók napi tevékenységét az emberi kockázatok csökkentése érdekében. Ez és a Shell Control Box az elmúlt években világszerte sok szakmai elismerést szerzett, ami azt mutatja, hogy a cég eredményesen koncentrál az alapüzletére.