Az alig több mint tíz éve alapított Starschema jelenleg Magyarország egyik legnagyobb business intelligence (BI) vállalkozása. A nagy mennyiségű adatot (big data) feldolgozó, felhasználó technológia robbanásszerű fejlődésére és alkalmazására a cég időben és jól reagált – innovatív megoldásaikkal, nyitott üzleti filozófiájukkal világszinten is egyedi portfóliót alakítottak ki. A két alapító-tulajdonos, Földi Tamás és Csillag Péter ma már 150 informatikusnak, programozónak ad munkát Budapesten a fő bázison, s hamarosan a Szilícium-völgyben is, hiszen az ottani IT-jelenlét hiánya ebben a szektorban szinte már elképzelhetetlen.

Mindketten – némi iróniával – üzleti felderítésnek nevezik fő tevékenységüket, ami annyit tesz, hogy különböző vállalati adathalmazokból, például gyártási, értékesítési és ügyféladatokból elemzési megoldásokat és alkalmazásokat készítenek megbízóik számára, amelyek között felsorolhatják például az Apple-t, a Facebookot, a Walt Disney-t, a Netflixet, de a legnagyobb bankokat és multikat is. 89-starschema.jpgŐk ezen megoldások birtokában jelentősen egyszerűsíthetik a munkafolyamataikat, csökkenthetik a kiadásaikat, növelhetik a bevételeiket.

A cég leginkább abban tűnik ki a versenytársak közül, hogy erős szakembergárdájával folyamatosan invesztál az új, hatékony big data és BI-technológiák, -megoldások keresésébe és fejlesztésé be, így hosszú távon is képes magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtani ügyfeleinek, s megőrizni a világpiacon kiemelkedő ár/ érték arányát. Földi Tamás azt mondja, egyik főbb területük az adatvizualizáció. Úgy véli, igen nagy értéket képvisel az, ha egy cégvezető, döntéshozó csupán ránéz egy laptopképernyőre vagy mobilappra, és pillanatokon belül átlátja, hogy melyik az a terület, ahol az adatok vizuális elemzése alapján be kell avatkoznia. Azaz időt és pénzt spórol meg azzal, hogy nem kell hosszú leveleket, jelentéseket értelmeznie. Ami a cég eredményességét illeti, az árbevétele 2014-ben 619 millió, 2015-ben 1227 millió, tavaly pedig már 1890 millió forint volt. Érdekesség, hogy ennek csupán alig húsz százaléka jön a hazai piacról.

„Az eredményesség további növelése és a bővülésünk gyorsítása érdekében a kockázatitőke-bevonáson is gondolkodunk, figyeljük a finanszírozási lehetőségeket, noha e nélkül is elboldogulunk. Van hitelünk, s ki is használjuk a pénzügyi lehetőségeket, hiszen évente termeljük a profitot, amelynek a mértéke az elmúlt esztendőkben még 80-100 százalékos növekedési ráta mellett is 10–15 százalék között alakult. Viszont csak ebből nehéz egyszerre organikusan és gyorsan is bővülni” – mondja Csillag Péter, aki arra szintén joggal büszke, hogy a Starschema több elismerést is kapott. Ezek közül kiemelkedő, hogy immár a második alkalommal került fel az amerikai Inc. magazin által kiadott listára, amelyen a leggyorsabban növekvő európai vállalkozások szerepelnek. A rangsor összeállítói a cégek elmúlt hároméves gazdasági teljesítményét veszik figyelembe.

Persze a megbízások többségénél szigorú titoktartás kötelezi a vállalatot, így a portfóliójukban szereplő referenciák jelentős része nem nyilvános.

Ami a HR-stratégiát illeti, a komolyabb tapasztalattal rendelkező IT-szakembereik jól keresnek, sőt olyan dolgozókat alkalmaznak, akik komplett projekteket tudnak önállóan levezényelni. Persze belőlük, akárcsak a nagyvilágban, itthon is hiány van. Ezért a versenyképes juttatások mellett igyekeznek olyan kellemes, rugalmas munkakörülményeket kialakítani számukra, hogy a dolgozók otthonosan érezzék magukat. Ezért bármikor pingpongozhatnak, vagy a bokszzsákot is ütögethetik a többszintes, panorámás, Google-életérzést idéző termekben, hiszen az IT-munkavégzés azért nem egy állandó „adrenalinbomba”, még akkor sem, ha a végeredmény világszinten is kiemelkedő.

90-starschema.jpg