A korábbi századokkal ellentétben a fejlett világban ma egyetlen főre számítva sok ezer liter víz fogy évente: a hétmilliárdnál is több ember, valamint a fogyasztói társadalom ipara, kereskedelme és hatalmas mezőgazdasága (különösen az állattenyésztés, öntözés, élelmiszeripar) elképesztő mennyiséget használ. Miért fontos ezt mind megtisztítani drága módszerekkel? Mert, mint az Inwatech Kft. tulajdonos-ügyvezetője mondja, a körforgás miatt hamar visszakerülnek a szennyező anyagok a csapból folyó vízbe. Pár éve például Londonban még kábítószer-származékokat is találtak benne a vizsgálatok során, nem beszélve az olyan ipari szennyezésekről, mint például a Tiszába került cián és sok kisebb eset.

Ebben az igen fontos iparágban Magyarország a nemzetközi élvonalba tartozik, többek közt éppen az olyan sikeres középvállalatoknak köszönhetően, mint az Inwatech. Ők 2001-ben alakultak hat, a szakmához értő magyar mérnök összefogásával, mivel az uniós csatlakozáshoz közeledve érzékelték, hogy a szennyvízkezelésben nagy boom várható. Olyannyira jól számoltak, hogy már 2003-ban elnyerte cégük a Heineken soproni üzemének szennyvízkezelési beruházását, méghozzá nemzetközi pályázaton. 46-inwatech.jpgKésőbb a Nestlétől és a Dunapacktól (ma Hamburger Hungária) is kaptak ipari tisztítóművekre megbízásokat. 2007 után, az uniós támogatások beindulásával számos települési szennyvíztisztítót építettek, de ekkor már fejlesztés alatt állt saját megoldásuk ebben az igen összetett mérnöki munkát igénylő szegmensben. Contiseq névre keresztelt szennyvízkezelési technológiájuk révén jelentős, 20-30 százalékos energia- és vegyszer-megtakarítást lehet elérni amellett, hogy közel 50 százalékos helyigénycsökkenés és 20 százalékos beruházási megtakarítás is elérhető.

A trágya és a mezőgazdasági hulladékok hasznosítása kapcsán 2008-ban már biogázerőművek komplett kivitelezését koordinálták fővállalkozóként. Az első ilyen hazai üzem (a csengersimai) átadása az ő munkájuk eredménye. Egy másik önálló innovációjuk is ehhez a területhez kapcsolódik: az Inwaferm egy olyan hazai fejlesztésű biogázüzem-rendszer, amely a legkorszerűbb komponensekből az egyik leggazdaságosabban üzemeltethető ilyen erőművet képes kivitelezni, és amely a szennyvíziszapok önálló kezelésére is megoldást nyújt.

Néhány éve igen aktívan építik külpiaci jelenlétüket. Nemrég Romániában, Szatmárnémetihez közel építettek meg és üzemeltek be egy komplex, a végtermék szárítását is biztosító biogázüzemet Szinérváralján (Seini).

A vállalat ma már félszáz főt foglalkoztat, közülük harminc mérnök. Igyekeznek már a felsőoktatásban megtalálni a legtehetségesebb fiatalokat, és komplex látásmódot nyújtani számukra, a tervezésbe, a kivitelezésbe és az üzemeltetésbe egyaránt rögtön bevonva a munkatársakat.

Még 2014-ben 200 millió forintnyi kockázati tőkét vontak be a Széchenyi Tőkealap révén, melyből az említett egyedi megoldások sikeres piacra vitelét valósítják meg éppen, de tervezik azt is, hogy újabb külső forrásokat vonnak be, amennyiben sikerül elnyerni további jelentős nemzetközi megbízásokat.

47-inwatech.jpg