A 2020-as évek eseményei, legyen szó akár a globális világjárványról vagy az orosz-ukrán konfliktusról, gyökeresen átalakították a világgazdasági viszonyokat. Számos hagyományosan elfogadott gyakorlatot és eljárást értékeltek újra, mindemellett új megvilágításba helyeződött a fenntartható fejlődés kérdésköre is.

E turbulens időszak utózöngéi, mint például a piaci volatilitás, az infláció mértéke, az ellátási láncok akadozása, az energiaárak ingadozása, vagy a gazdasági növekedés lassulása a mai napig kihívások elé állítják a gazdasági szereplőket. Az ezekre adott válaszok megkövetelik a rugalmasságot és adaptációs képességet mind a szabályozók, mind a vállalatok részéről.

Az idei kiadványunkban különösen fontosnak tartjuk kiemelni a vállalatok teljesítményét, azon belül is a hazánkban kiemelt jelentőséggel bíró középvállalatokét, amelyek közül egyre többen vannak már jelen, vagy kapcsolódnak a Budapesti Értéktőzsdéhez. Ezen vállalatok túlnyomó többsége legyőzte azokat a kihívásokat, amelyekkel szembesültek, és a mai napig folytatják sikeres tevékenységüket.

A középvállalatok számára kialakított szegmens, a BÉT Xtend folytatta dinamikus növekedését: az előző BÉT50 kiadvány óta újabb 8 kibocsátó – az ASTRASUN, a MULTIHOME, a Compliance Data Systems, az Energy Investment, a Goodwill Pharma, a Valberg, a VERTIKAL és a Chameleon – jelent meg a szabályozott piac előszobájának is nevezett kkv platformon.

Büszkék vagyunk arra is, hogy sikeresen lezárult az európai uniós forrásból megvalósított képzési és tanácsadási projektelemek támogatása, valamint a részvénybevezetésekhez kapcsolódó tőzsdei felkészítést segítő Mentor Program. A programokkal összesen 255 hazai középvállalat fejlődését, megerősödését tudtuk támogatni amellett, hogy ezek a programok a szóban forgó vállalatok fenntarthatósági átállását is elősegítették.

A fenntartható működés felé vezető úton igyekvő társaságokhoz csatlakozva, ezen vállalatok számára is jó gyakorlatot bemutatva a BÉT publikálta első Fenntarthatósági Jelentését. Nem sokkal később, június 21-én rendkívül fontos piaci és vállalati mérföldkőhöz érve bevezettük saját részvényeinket a Standard kategóriába. A tőzsdei megjelenéssel a tulajdonosi célok megvalósítása és a Tőzsde nemzetközi törekvéseinek támogatása mellett a BÉT kifejezett célja a nyilvános működés előnyeinek népszerűsítése a hazai középvállalatok körében.

Bízunk benne, hogy ezek a lépések elősegítik a hazai tőkepiaci ökoszisztéma további fejlődését, amire az idei kiadványunkban szereplő kiemelkedő vállalatokat látva minden esély megvan. A BÉT50 közösség új tagjai olyan vállalatok, amelyek kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, szektorukban élenjáró, tőkeerős, dinamikusan növekvő cégek, és mindezt az eredményeik is alátámasztják. Az idei Ötvenek 620 milliárd forint értékű összesített árbevételt és 80 milliárd forintnyi összesített EBITDA eredményt értek el. Ezek a vállalatok már ma is kulcsszerepet játszanak Magyarországon a saját piacukon, és egyre aktívabban jelennek meg a nemzetközi színtéren is. Ezek a sikerek egyaránt emelik ki az országunk hírnevét, és hozzájárulnak a hazai gazdaság fejlődéséhez.

A BÉT50 közösség így immár közel 400 tagot számlál. Ennek a közösségnek az erejét és sokszínűségét minden évben megünnepeljük eme kiadványunk publikálásával és a magyar gazdasági élet legfontosabb személyeit felvonultató, magas színvonalú gazdasági konferencia megrendezésével. Köszönet illeti a résztvevő vállalatok képviselőit és vezetőit, a kiadvány életre hívásában szakmai partnerként segítő EY-t, továbbá a kiemelt szakmai támogatókat, a Magyar Bankholdingot és a Széchenyi Alapokat, hogy mindez megvalósulhatott.

Engedjék meg tehát, hogy felfedjük Önök előtt ezeket a legújabb, inspiráló sikertörténeteket!