Folytatódott a nyár eleje óta tartó emelkedő trend, így augusztusban is erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiaci forgalma. A nyár utolsó hónapjában 158 mrd Ft értékben kötöttek üzletet a befektetők, ami meghaladja a tavalyi év azonos időszakában elért 140 mrd Ft-ot, ugyanakkor némi visszaesés volt az idei júliushoz képest (172 mrd Ft). A három nyári hónapot tekintve a napi átlagforgalom 8,1 milliárd forintra bővült a tavalyi 7,3 milliárd forintról. Az augusztusi napi átlagforgalom 6,9 mrd Ft volt, ami elmarad az idei évben elért 9,6 mrd Ft-os napi átlagtól. A tőkepiacok számára a nyár folyamán többségében kedvező volt a befektetői környezet, kisebb megingást elsősorban a Brexit szavazás okozott. A BÉT teljesítménye kiemelkedik a világ tőkepiacai közül, a BUX index tavaly év eleje óta több mint 70 százalékot erősödött.

Havi részvénypiaci forgalom

Duplikalt_forgalom_201608.jpg

A BUX index augusztusban 1,2 százalékkal erősödött, az elmúlt 12 hónapban pedig összességében 30,7 százalékkal növekedett. Ha a nyári hónapokat vizsgáljuk, akkor a BUX index június eleje óta 3,6 százalékot erősödött.

Index értékek relatív változása

Index_relativ_valtozas_201608.jpg

Augusztusban a legnagyobb forgalmú részvények közül az OTP kiemelkedett a teljesítményével (7,0%), miközben a MOL (-0,7%), a Richter (-3, 1%) és az MTELEKOM árfolyama is esett (-2,7%).

Blue-chip részvény forgalom és árfolyamváltozás

Blue_chip_arvaltozas_201608.jpg

A részvénypiac duplikált forgalma 317 mrd Ft volt. Augusztusban továbbra is a Concorde Értékpapír Zrt. (92 mrd Ft), a Wood & Company Financial Services a.s. (58 mrd Ft), és az Erste Befektetési Zrt. (53 mrd Ft) állt a dobogó első három fokán.

Szekciótagok részvényforgalma

Tagok_rangsor_201608.jpg

A globális tőkepiacok forgalmának és volatilitásának csökkenésével párhuzamosan a certifikátok forgalma is tovább morzsolódott az előző havihoz képest, augusztusban 5,2 milliárd forint értékben kereskedtek ezekkel a termékekkel, ami a BÉT teljes részvénypiaci forgalmának 3,3%-át adta. A legaktívabb kereskedés ebben a hónapban is a DAX termékekben volt, melyek a teljes volumen felét adták.

Historikus adatok letöltése