A szövetség és a BÉT közötti együttműködés hosszú időkre nyúlik vissza. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 1999 óta aktívan részt vesz az Európai Tőzsdeszövetség, a FESE (Federation of European Securities Exchanges) egyes szakmai bizottságainak munkájában. A BÉT 2004-ben, Magyarország uniós csatlakozása után vált a szervezet teljes jogú tagjává, azonban az elmúlt években a korábbi tulajdonosa által biztosított CEESEG tőzsdeszövetségen keresztül csak technikai tagsággal rendelkezett. Azt követően, hogy a BÉT tavaly év végén a Magyar Nemzeti Bank többségi tulajdonába került, a magyar tőzsde most ismét teljes jogú tagságot szerzett az Európai Tőzsdeszövetségben.

A csatlakozás számos lehetőséget nyújt a piac fejlesztésével összefüggésben: a teljes jogú tagság lehetővé teszi a BÉT számára, hogy együttműködési lehetőségeket alakítson ki más tagtőzsdékkel, valamint hozzájárul nemzetközi tőkepiaci tapasztalatok megszerzéséhez, így biztosítva a hazai tőzsde uniós szabályok szerinti működését.

A BÉT bízik abban, hogy teljes jogú tagként a jövőben aktívabban hozzájárulhat az Európai Tőzsdeszövetség munkájához, és támogatást nyújthat más országok számára szabályozási vagy üzletfejlesztési területen egyaránt.

Jelenleg 30 országból, összesen 36 részvény, kötvény, határidős és árupiaci tőzsdetagja van a FESE-nek, közülük 20 rendelkezik teljes jogú tagsággal. További 1-1 EU-n kívüli ország tőzsdéje társult és megfigyelő tagként van jelen a szervezetben. 2015 végén az európai szövetség tőzsdéin összesen 9201 vállalatot jegyeztek. Ezeknek a 6 százaléka volt olyan külföldi vállalat, amely az európai integráción keresztül széles és likvid elérhetőséget biztosít Európa tőkepiacaihoz. A szervezet számos tőzsdéjén működik kis- és közepes méretű cégekre specializálódott piac, ahol összesen 1299 vállalat tevékenykedik, ezzel növelve a befektetők és a kibocsátók lehetőségeit. Az uniós tagállamok szabályozott piacaikon és MTF rendszereiken keresztül támogatják az Európai Bizottság egységes tőkepiac létrehozásával kapcsolatos célkitűzését.