A Közép-európai Brókerképző Alapítvány (KEBA), - fő szakmai partnereivel, az Erste Befektetési Zrt.-vel és a Budapesti Értéktőzsdével egyeztetve - a pandémia ellenére is úgy döntött, hogy ebben a tanévben is meghirdeti a már hagyományosnak mondható Tőzsdejátékát. A 2021 novemberében kezdődött versenyre több mint 500 diák jelentkezett.

A selejtező során a világ 20 tőzsdéjén kereskedhettek a diákok, emellett teszteket oldottak meg és videókat készítettek. Az elődöntő folyamán - ahova két határon túli csapat is bejutott - pedig esszét írtak a saját kereskedésükről, amelyhez egy-egy, az interneten keresztül lebonyolított beszélgetés is társult.

A döntőre 2022. március 22-én került sor, az elődöntőhöz hasonlóan internetes platformon. A zsűrit Martin Hajdu György, a KEBA elnöke, Kababik József, az Erste Befektetési Zrt. tőzsdei üzletkötője, Körmöczi Dániel, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatói tanácsadója, Horváth Tamás, a KELER KSZF Zrt. elszámolási osztályvezetője, Fábián Gergely, a Budapest Institute of Banking vezérigazgatója, MNB ügyvezető igazgatója, Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője és Kuti Ákos, az MKB Bank vezető elemzője alkották.

A Tőzsdejáték szóbeli döntője során a csapatok először az elődöntőre elkészített esszéjüket mutatták be, majd a hazai tőkepiaccal kapcsolatosan bizonyíthatták tudásukat.

A Tőzsdejáték döntőjében ezúttal a nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium „Wall Street Indiánjai” aratta le a babérokat, a csapat tagjai: Tóth Dániel István, Bodnár Lévi, Bodnár Máté.

Második helyen a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium „AKG no.1” csapata végzett, a harmadikon a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium „Lehman Brothers” - csapata, a negyediken a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium „Fókák” csapata, míg az ötödiken a békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium „Muskétás Elemér” csapata zárta a versenyt.

Ahogy az elmúlt években, az idei verseny legjobbjait is számos szakmai díjjal és tárgynyereménnyel jutalmazták a szervezők. Az elődöntőbe jutott csapatoknak a BÉT 20 darabot ajánlott fel ”Tőzsdekönyv 2020 – a Budapesti Értéktőzsde három évtizedes története” című kötetéből, amely részletes betekintést nyújt a hazai tőzsdetörténetbe.

A szakmai fődíjat, a 120 órás tőzsdei szakvizsgára felkészítő tanfolyamot a Budapest Institute of Banking (BIB) ajánlotta fel. A BIB-nél elsajátítható pénzügyi ismeretek lehetőséget kínálnak arra, hogy a hallgatók a jövőben fontos munkaköröket töltsenek be a hazai és nemzetközi pénzintézeti szektor cégeinél, intézményeinél. Továbbá, a tanfolyam mellett az Erste Befektetési Zrt. egy náluk eltölthető szakmai gyakorlattal is jutalmazta az első helyezett csapatot.

A szervezők kiemelték, hogy az elődöntőre érkezett szakmai és személyes élményekről alkotott esszék is színvonalasnak bizonyultak, illetve egyre több olyan csapat jelentkezik, amely a verseny gyakorlatilag minden területén kimagasló teljesítményt nyújt.

Az idei év különleges volt, hiszen a játéknak a Pénzmúzeum adott helyszínt és azt gondolom méltó helyszínre került ez. Nemcsak helyszínt nyújtott a múzeum, de a verseny egyik játéka a Pénzmúzeumban található „tőzsdeszimulátor” volt és jó volt látni, hogy mennyire élvezték és lekötötte őket a játék. Gratulálok a versenyzőknek és sok sikert kívánok nekik! Remélem, minél többüket látjuk majd a BIB képzésein is a karrierjük során, akár magán a brókerképzésen is!”

mondta Fábián Gergely, a Budapest Institute of Banking vezérigazgatója, MNB ügyvezető igazgató.

Bár ez már a sokadik Tőzsdejáték volt, de az idei a körülmények miatt lett igazán speciális. A csapatok évről évre meglepnek szakmai felkészültségükkel, újszerű látásmódjukkal és lelkesedésükkel, ahogyan most is. Külön köszönet illeti a Pénzmúzeum vezetőjét és stábját, akik lehetővé tették, hogy ezen a nemrég megnyílt illusztris és témába vágó helyszínen tarthassuk meg a döntőt. Köszönet illeti továbbá partnereinket és ezen belül főleg azokat a középiskolákat, amelyek a pénzügyi oktatás helyi szintű támogatásával segítik a munkánkat, akár tanfolyamok, szakkörök szervezésével, akár a versenyekre történő felkészítéssel. Mindezek révén azt is látjuk, hogy a verseny hatása jelentősen túlmutat a közvetlen versenyzők körén.”

– nyilatkozta Martin Hajdu György, a Közép-európai Brókerképző Alapítvány elnöke és a verseny zsűrijének elnöke.

A Budapesti Értéktőzsde mindig is kiemelt figyelmet fordított a pénzügyi edukációs tevékenységére, évek óta több kedvezményezéssel is támogatja a fiatal tehetségeket. A KEBA által szervezett Tőzsdejáték kiváló lehetőség azon diákok számára, akik tovább bővítenék tőzsdei ismereteiket és belekóstolnának a befektetések világába. Örömmel tölt el, hogy a játékot idén is kiemelt érdeklődés övezte és bízom benne, hogy a résztvevők hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak a verseny során. Ezúton is szeretném gratulációmat kifejezni minden versenyzőnek és a díjazott csapatoknak!”

– mondta Körmöczi Dániel, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatói tanácsadója.