A globális tőkepiaci hangulatot januárban is a geopolitikai feszültségek és a makrogazdasági környezet határozta meg: Tajvan és az USA konfliktusa, a kínai részvénypiac bezuhanása, a közel-keleti események, valamint a jegybanki döntések mind kivárásra intették a befektetőket. Az amerikai piacokat többségében pozitív tendenciák jellemezték: az S&P 500 index történelmi csúcsot ért el, a tech cégek pedig különösen nagy emelkedést mutattak. Európában szintén jellemzően kedvező tőzsdei hangulat volt tapasztalható, különösen Párizsban, ahol többek között az LVMH legújabb gyorsjelentése hajtotta a luxusipari növekedést.

Januári forgalmi_S.jpg

A hazai tőkepiac meg tudta tartani a stabilitását januárban is, a BUX index 5,6 százalékos növekedéssel, 64 044,5 ponton zárt, legmagasabb értékét, 64 709,3 pontot pedig január 22-én érte el.

A legnagyobb, 167,5 milliárd forint értékben januárban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a kereskedés, őt követte a Richter Gedeon és a MOL: előbbi 40,1 milliárd, utóbbi 31,9 milliárd forintos forgalommal zárta a januárt. A mid-capek közül az Appeninn emelkedett ki, 41 százalékos részvényárfolyam-növekedéssel.

Januári forgalmi_S_2.jpg

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében ebben a hónapban 273 milliárd forintot tett ki, amely egy kereskedési napra vetítve 12,4 milliárd forintot jelent.

A januári hónapban többször is felcsendült a BÉT csengője: a hazai IT szektor meghatározó szereplője, a Gloster Infokommunikációs Nyrt. újabb mérföldkőhöz érkezett a Budapesti Értéktőzsdén, a vállalat részvényei a BÉT Xtend után immár a Standard kategóriában forognak. Továbbá ebben a hónapban ünnepelte 160. jubileumát a budapesti tőzsdézés, amelynek története a Pesti Áru- és Értéktőzsde (BÁÉT) 1864-es alapításáig nyúlik vissza.

Januári forgalmi3.jpg

A befektetési szolgáltatók versenyében januárban az ERSTE zárt az élen, 139,8 milliárd forinttal, a 2-3. helyet pedig a Concorde és a Wood & Company érte el 135,3 és 106,7 milliárd forinttal.

Januári forgalmi4.jpg

A határidős gabona árupiacon januárban 626,5 millió forint értékben zajlott a kereskedés, amelyet teljes egészében a fenntartható takarmánykukorica tett ki.

 

Sajtókapcsolat

BÉT Kommunikáció - media@bse.hu; www.bet.hu