A BÉT50 kiadvány célja, hogy a hazai gazdasági szféra figyelmét a kimagasló teljesítményt nyújtó, sikeres szintlépéseket produkáló, ezzel versenyképességüket folyamatosan növelő hazai vállalatokra irányítsa. A közösség tagjait minden évben részletes, többek között az elért eredményekre, az aktuális piaci helyzetre, illetve a jövőképre is kiterjedő kritériumrendszer mentén azonosítja és választja ki közösen a BÉT és szakmai partnere.

A kiadványok jellemzően sokoldalú mezőnyt vonultatnak fel – idén sem alakult ez másként. Az ágazatok szerinti bontás élén a gyártás és az IT végzett, de a kereskedelem, az építőipar és az egészségügy is számos társaság révén képviselteti magát az idei publikációban. Földrajzi megoszlás tekintetében az előző évek trendjei köszönnek vissza, Pest megye tehát továbbra is vezeti a mezőnyt, összességében pedig 13 megyéből kerültek ki az új belépők.

A BÉT50 kiadvány bemutatását kísérő szakmai konferencia programját egyéni előadások és panelbeszélgetések egyaránt színesítették, olyan, a szakma számára kiemelt relevanciával bíró témák kapcsán, mint a világ- és makrogazdasági aktualitások, az energiahelyzet, a finanszírozási lehetőségek, a nyilvános működés velejárói, vagy a fenntartható pénzügyek.

A konferencián, amely a hazai középvállalatok csúcstalálkozója, a több mint 300 vállalati vezető előadásokon és panelbeszélgetéseken vitatta meg a hazai vállalatok előtt álló legfontosabb kihívásokat, mint a finanszírozási- és fenntarthatósági kérdések, a magas energiaárak által támasztott kihívások, valamint megismerkedtek, a tőkepiaci finanszírozás által nyújtott lehetőségekkel.

Immár egyértelmű, hogy a 2010-es évek pénzbőségét követően, a pandémia, illetve az orosz-ukrán konfliktus nyomán egy jóval turbulensebb gazdasági ciklus vette kezdetét. Ebben a bizonytalan környezetben kulcskérdés, hogy a nemzetgazdaság magját alkotó BÉT50 közösség miként állja meg a helyét. A legújabb BÉT50 kiadvány mezőnyén végigtekintve minden jogunk megvan a bizakodásra – a BÉT50 közösség új belépőinek összesített árbevétele a tavalyi évben 319 milliárd forintot, EBITDA értékük 41 milliárd forintot tett ki, előremenően pedig magukban hordozzák annak a lehetőségét, hogy motorként hajtsák a hazai gazdaságot, illetve nemzetközi sikertörténetként hivatkozhassunk rájuk”

– mondta el dr. Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a Budapesti Értéktőzsde elnöke.

A hazai vállalkozások támogatása ma kiemelt fontosságú. Mi az EY-nál több mint 30 éves történetünk során bizonyítottuk, hogy elkötelezetten segítjük őket. Sok sikeres, magánkézben lévő magyar céggel dolgozunk együtt. Számtalan tulajdonos akvizíciós, vállalateladási, restrukturálási vagy finanszírozási terveit valósítjuk meg. Most ismét egy példaértékű kezdeményezésben tudtunk részt venni a Budapesti Értéktőzsde bizalmának köszönhetően. Ennek az immár hosszú évekre visszatekintő együttműködésnek köszönhető, hogy újabb 50 tőzsde- és tőkepiac érett vállalkozást ismerhetnek meg az érdeklődők. Olyan cégeket, akik a nehéz körülmények között is képesek voltak növekedni. Személyes küldetésem, hogy szakmai tudásunkkal, hazai- és nemzetközi kapcsolathálónkkal és technológiai képességeinkkel támogatni tudjuk őket abban, hogy a jövőben még tovább fokozhassák versenyképességüket.”

– mondta el dr. Vaszari Péter, a kiadvány létrejöttét szakmai partnerként támogató EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatások üzletág partnere.

A Budapesti Értéktőzsde egyik legfontosabb törekvése, hogy a tőkeági finanszírozás minél mélyebben beépüljön a hazai vállalatok gondolkozásába. Ezen a területen az előző BÉT50 kiadvány óta kézzel fogható előrelépést értünk el, amelyet a BÉT középvállalati szolgáltatásai iránti ugrásszerű érdeklődés, valamint a középvállalati piacunk, a BÉT Xtend dinamikus bővülése egyaránt alátámaszt."

 – tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

A BÉT50 közösség a hetedik kötettel immár közel 350 tagot számlál – a kiadvány online is megtekinthető teljes egészében, a bet50.hu weboldalon.

A kiadvány háttérmunkálatai során idén is az EY nyújtott szakmai támogatást a BÉT számára. Főtámogatóként a Magyar Bankholding és a Széchenyi Alapok járult hozzá a kiadvány létrejöttéhez és a konferencia megrendezéséhez.