bet_epulet.jpg

A több mint másfél évszázados múltra visszatekintő, 1990-ben újraalapított Budapesti Értéktőzsde (BÉT) legfontosabb feladata, hogy átlátható és likvid piacot biztosítson a hazai és külföldi értékpapírok számára. Tevékenységén keresztül a Magyar Nemzeti Bank többségi tulajdonában álló BÉT kiemelt célja, hogy a hazai vállalatok megfelelő forrásbevonási lehetőségekhez jussanak, és a gazdaságban lévő megtakarítások minél nagyobb mértékben áramoljanak a beruházások felé. Amellett, hogy a BÉT befektetési lehetőségeket biztosít a lakossági- és intézményi befektetőknek, a hazai pénz- és tőkepiac központi szereplőjeként aktív szerepet vállal a lakossági, valamint a vállalati pénzügyi kultúra fejlesztésében is.

A BÉT a kereslet és kínálat koncentrálásával nyilvános információt biztosít a tőzsdén elérhető termékek áralakulásáról, melyet a befektetők a tőzsde honlapján is nyomon követhetnek.

A Budapesti Értéktőzsde négy fő tevékenysége:

Kibocsátói szolgáltatások:

A BÉT lehetőséget biztosít a gazdasági élet szereplői számára, hogy a növekedésükhöz szükséges pénzügyi forrásokat a tőzsdén átlátható, hatékony és az Európai Unió normáinak megfelelően szabályozott piacain keresztül vonják be értékpapírok kibocsátásával. A BÉT-en keresztül hozzáférhetővé válik a dinamikusan növekvő magyar és nemzetközi intézményi befektetői vagyon, valamint a hazai lakossági megtakarítások. A BÉT hozzáférést biztosít a globális tőkepiac legfontosabb befektetői rétegeihez is.

Kereskedési szolgáltatások:

A BÉT platformot biztosít a kereskedő cégek számára. A tőzsdei kereskedésben jelenleg közel 40 hazai és külföldi szolgáltató vesz részt. A befektetők ezen szereplők számára adhatnak megbízást a tőzsdei termékekkel történő kereskedésre.

Piaci információk:

A BÉT azonnali és pontos információt nyújt a tőzsdére bevezetett értékpapírok kereskedési adatairól, valamint a kibocsátókat és szekciótagokat érintő hírekről. A kiterjedt adatértékesítő partnerhálózaton keresztül a piaci adatok mindenki számára hozzáférhetőek.

Befektetési termékek fejlesztése:

A BÉT folyamatosan bővülő termékpalettát kínál a határidős és opciós piacok befektetőinek, de más pénzügyi területet érintő innovációk számára is lehetőséget nyújt a megjelenésre. A BÉT által számolt indexekre, egyedi részvényekre, devizákra, kamattermékekre és árupiaci termékekre szóló határidős és opciós termékek a fedezeti lehetőséget vagy a tőkeáttételt kereső befektetők számára állnak rendelkezésre.

A Budapesti Értéktőzsde fő tevékenységein túl is társadalmi felelősséget vállal, jelenleg a súlyosan beteg gyermekek kívánságait teljesítő Csodalámpa alapítványt támogatja.