Prophyl_SBT_3820_35.jpg

Dr. Szabóné Dr. Benyeda Zsófia ügyvezető igazgató

Meglehetősen specializált területen dolgozik a Prophyl Kft., amely különleges tevékenységét kis volumenben, egyéni vállalkozók munkájaként kezdte. „A vállalkozást állatorvos szüleim alapították, immáron több mint három évtizede. A cégalapítás ötlete onnan eredt, hogy a szüleimnek volt egy elég sokrétű szakmai háttere, tapasztalata, ezen belül is különösen laboratóriumi, oltóanyagokhoz, vírusokhoz kapcsolódó szakmai háttérük, amelyet saját vállalkozásban akartak kamatoztatni. Édesapám, Dr. Benyeda János az állatorvosi egyetem járványtani tanszékén, a virológiai osztályon dolgozott, különböző állategészségügyi szempontból fontos vírusokkal foglalkozott” – mondta el Dr. Szabóné dr. Benyeda Zsófia, ügyvezető igazgató, a cég egyik tulajdonosa.

Prophyl funfact.jpg

Az első dolog, amibe a szülők belevágtak, az embrionált tojások előkeltetése és Phylaxiába való beszállítása volt. Az akkor még állami tulajdonban lévő oltóanyaggyártó keresett beszállítókat arra, hogy az ő termelésükhöz legyen megfelelő mennyiségű és minőségű termékeny tojás, amelyben az embrió megfelelő fejlettségi állapotban van. A tevékenység elején egyéni vállalkozóként dolgoztak két éven át. Felvásároltak tojásokat valamelyik termelőtől, építettek a családi házuk nyári konyhájában három keltetőgépet, előkeltették a tojásokat, és ezt követően beszállították ezeket a Phylaxiába.

A megrendelő részéről később felmerültek olyan igények, amelyeket Dr. Benyeda János és felesége megoldhatónak láttak. Ezek elsősorban állatvizsgálati igények voltak, hiszen a Phylaxiában folyamatosan fejlesztettek oltóanyagokat, és szükségük volt arra, hogy az oltóanyagok hatékonyságára, minőség-ellenőrzésére vagy egyéb paramétereire vonatkozó vizsgálatokat el tudjanak végezni. Akkoriban kezdtek még korlátozott körülmények között egyszerűbb állatvizsgálatokat is végezni. Minden ilyen vizsgálat kezdetben kisebb volumenű, eseti jellegű munka volt, mára ezek a tevékenységek magas szintre és nagy kapacitásra fejlődtek a cégben.

„Ezidőtájt, vagyis a kilencvenes években létrehoztak egy kis diagnosztikai laboratóriumot is a ház szuterénjében. Mivel ezáltal sok állatorvossal, állattartó teleppel kapcsolatban voltak, ehhez a szolgáltatáshoz kapcsolódóan nyitottak a szüleim egy állatpatikát, amely a családi ház garázsában kapott helyet” – idézi fel a kezdeteket az ügyvezető. „Ez akkoriban még újdonság volt országos szinten is, a rendszerváltást követően, úgyhogy viszonylag nagy forgalmat tudott generálni. Ebből, meg a tojásbeszállításból kifolyólag felhalmoztak annyi tőkét, hogy tudtak vásárolni egy telephelyet Sátorhelyen. Ide már saját állományokat tudtunk telepíteni, és állatvizsgálatokat is tudtunk végezni. Majd elkezdtek a Phylaxia megbízásából baromfipestis- és klasszikus sertéspestis-oltóanyagokhoz hatóanyagot termelni.

A cég életében fontos mérföldkő volt 1998-ban az SPF telephely kialakítása, ez a vállalkozás sátorhelyi telephelyének átalakításával történt meg. „Az SPF tojás egy olyan speciális tojás, amely szakkifejezéssel élve „minden baromfi-specifikus kórokozótól mentes”. Az állományokat olyan speciális körülmények között kell tartani, amely megakadályozza, hogy az Európai Gyógyszerkönyvben meghatározott baromfi patogén kórokozók bekerüljenek az állatok közé. Túlnyomásos térben vannak, szűrt levegővel látjuk el őket, a bejuttatott vizet tisztítjuk, a takarmányt hőkezeljük. Ezen felül nagyon korlátozott a személyforgalom, csak az állatgondozó mehet be, és csak teljes zuhanyozást, hajmosást követően. Ha a kórokozók nem jutnak be az állományba, akkor a tojásba sem tudnak bekerülni. Ilyen minőségű tojások használhatók fel különböző oltóanyagok előállítására mind humán-, mind állategészségügyi célra.”

A telep kialakítása nem egy zöldmezős beruházás volt, hanem egy meglévő állattartó telep fejlesztése. „Voltak épületeink, ezeket kellett úgy átalakítani vagy kiegészíteni, hogy annak a technológiának, amit ez a termelés megkíván, meg tudjon felelni. A fejlesztés a felhalmozott eredménytartalékból történt, a szüleim stratégiája mindvégig az volt, hogy ebből kell építkezni” – jegyezte meg az ügyvezető.

Időközben az SPF tojás lett a tevékenység gerince a vállalkozásnál, a Prophyl egy amerikai SPF tojás termelő európai beszállítójaként kezdte szállítani a speciális tojásokat a kontinens számos országába. A növekedés egy újabb telephelyet is megkövetelt, de mára ebből ered a Prophyl árbevételének jelentős része.

A Prophyl életében több nehéz pillanat is akadt, de a legnehezebb az alapító halála volt. „Édesapámat sajnos 2019-ben elvesztettük, pedig ő volt a cég szellemi atyja, mozgatórugója, már Édesanyám sem aktív a vállalkozás életében. Én magam 2010 körül kezdtem a cégben dolgozni, 2017 után lettem ügyvezető. Az első években volt mellettem egy külsős cégvezető, és 2019-től pedig önállóan dolgozom” – mondta el Dr. Szabóné dr. Benyeda Zsófia.

Úgy gondolja, a vállalkozás jövőbeni célja nem a növekedés, hanem a jelenlegi volumen megtartása. „Az SPF termelés tekintetében a jövőkép az lehet, hogy egy nagyon stabil, de kapacitásában hasonló volumenű termelés legyen, mint ami most van. Azzal a különbséggel, hogy a vevői kitettségünket csökkenteni tudjuk, illetve ezen a területen a beszállítói kockázatainkkal is kell foglalkozni. A termelésben jelentős az energia és a takarmány. Mind a két területen drasztikus áremelések következtek be már tavaly, és idén még tovább eszkalálódott a helyzet. Ezt kezelni kell. A termelési volumenünk gyakorlatilag indokolhatna egy saját takarmánykeverőt is. Erre volt is pályázati lehetőség, nyertünk is rá forrást, viszont a novemberben számolt beruházási és üzemeltetési költségek mára jelentősen megnövekedtek. Egyelőre bizonytalan, hogy mi lesz a tervezett takarmánykeverő sorsa, de nem tettünk még le a megvalósításáról.”

Prophyl.jpg