MST-Engineering_NagyMónika_78B8361.jpg

Nagy Mónika, tulajdonos-cégvezető

A társaságnál természetes vevői elvárás a jó minőségű termék, határidőre, rugalmasan alkalmazkodva a megrendelő igényeihez – hangsúlyozta, hozzátéve - partneri körük stabil, többükkel 10-15 éve együtt dolgoznak. A cég jogelődjét, a Mezőgép Debrecen Kft-t 1991-ben alapították. Az MST Engineering Kft.-t 2011-ben azért hozták létre, mert egy svájci tőkebefektető szeretett volna tulajdoni hányaddal rendelkezni a vállalkozásban. A megalakulást követően az MST 2013-ig kizárólag külkereskedelmi tevékenységet folytatott, majd átvette a Mezőgép teljes gyártási tevékenységét (az eszközöket, az alkalmazottakat, a gépeket, a partneri állományt, s ezzel együtt a mostanra harminc éves múltra visszatekintő piaci tapasztalatot). Az előd vagyonkezelő maradt. Az MST-nek jelenleg három magánszemély tulajdonosa van, egyikük – a jogelődnél eltöltött évekkel együtt – 27 éve Nagy Mónika.

MST info-01.jpg

A fő profil fémalkatrészek, részegységek és gépek gyártása, illetve ezek kereskedelmi értékesítése. Saját termék egyelőre nincs a palettán. De terv már formálódik erről is: a design bútorok piacát vizsgálják. Szinte kizárólag nyugat-európai partnerkörrel dolgoznak, az éves árbevétel 99+ százaléka származik innen: konkrétan Németországból, Liechtensteinből, Svájcból, illetve Hollandiából, ami mellett Ausztria még egy elhanyagolható hányadot képvisel. Vannak magyar partnereik is, de a hazai forgalom részaránya egyelőre 0,1 százalék. A vevők között nagyobb súlya az agráriparnak, a csomagoló- és célgépek gyártóinak van. A termékek mérete, összetétele és komplikáltsága tekintetében ugyanakkor – lévén megrendelésre dolgoznak – óriási a szórás.

Az elmúlt 5-6 év eredményei látványosak. Az árbevétel 2015 és 2019 között megduplázódott, a tavalyi pandémia miatti visszaeséstől eltekintve évente átlagosan 17 százalékkal nőtt, de volt olyan esztendő, amikor a bővülés üteme elérte a 25 százalékot. A létszám is közel kétszeresére duzzadt – hatvanról száz közelire. Az eredmények magyarázata Nagy Mónika szerint a kiváló csapat. Ezt tartja a vállalkozás a legnagyobb értékének: rendkívül elhivatott szakembergárda dolgozik a cégnél, és a többség hisz abban, hogy valóban értéket teremt minden nap, amikor bemegy dolgozni.

Ehhez a tulajdonosok igyekeznek mindent megadni, ami kell: pénzt, paripát és a jó kedvet is – mondja a cégvezető. Az elmúlt években számottevő beruházásokat valósítottak meg, ami a meglévő kapacitások modernizálását, és újak házon belülre hozatalát is jelentette. A jövőben minél komplexebb szolgáltatást szeretnének nyújtani a meglévő és a majdani vevőinknek. Folyamatosan vizsgálják, mit szervezzenek ki a beszállítóikhoz, mi maradjon saját gyártásban. A legutóbbi fejlesztések során ennek szellemében lézervágó berendezést, élhajlító gépeket és robotot vásároltak, illetve mikron pontosságú eszközöket, 3D koordinátamérés irányába fejlesztették a cég képességeit.

A tavalyi év az MST működésén is nyomot hagyott. Márciusban áttekintették milyen tartalékok vannak, óvintézkedéseket vezettek be, de nem álltak le egy pillanatra sem. Úgy döntöttek, hogy amíg vas van a raktárban, termelnek, ha megrendelés nincs, raktárra. Előre menekültek. Nem kellett megválni egyetlen munkavállalótól sem. Igénybe vettek persze segítséget, külső forrást annak érdekében, hogy a kieső ár bevételt pótolják, de bíznak abban, hogy az így elszenvedett visszaesést legkésőbb jövőre pótolják. Fejlesztéseik tavaly is folyamatosak voltak. A pandémia elején, márciusban pedig eddigi működésük legmagasabb havi árbevételét érték el, a sajnálatos események miatt egy vevőjük korábban Kínából rendelt alkatrészeinek legyártásával.

A 2021-es évre várható számokat illetően derülátó Nagy Mónika. A májusban rendelkezésre álló adatok és látható vevői igények alapján bízik abban, hogy a 2020-as megrendelői óvatosságnak idén vége lesz. Tudja azonban, hogy nem lehet a vállalkozástól évről-évre 17-20 százalékos forgalombővülést elvárni, egy egészséges 6-8 százalékot ugyanakkor mindig kér a csapatától. Az a minimum.

A fejlesztésekhez szükséges források biztosítása során a cégvezető kifejezetten pártolja a külső források bevonását. Szívesen gazdálkodik hitelből. Az eddigi beruházásokat ugyanakkor részben uniós források bevonásával is sikerült finanszírozni. De igénybe vettek lízinget is, jellemzően fixált kamatozású konstrukciót. Részt vettek mindemellett a Magyar Multi Programban is.

Az elkövetkezendő időszak sem lesz kevésbé feszített. Jelenleg bérleményben működnek Debrecenben, a Határ úti ipari parkban 2700 négyzetméteren, de a hely már szűk. Saját csarnokot terveznek. Az épülő déli ipari parkban egy 4 hektáros telket már megvásároltak, ahol egy-másfél éven belül közel 7000 négyzetméteres csarnokot és irodaépületet építtetnek meg. A beruházás volumene eléri a 4,5 milliárd forintot. Ennek finanszírozásához olyan mixet szeretnének összeállítani, ami minden szereplő számára biztonságos – mondja a cégvezető, és közben csillog a szeme. Igazi vállalkozó. Szerencsésnek érzi magát, hogy ezt csinálhatja. Szerinte mindenkinek, aki érez magában elegendő erőt, ki kell próbálnia. Annak viszont semmiképp sem ajánlja, aki nem bírja a stresszt, nem keresi azt, hogy miden pillanatban új kihívásokkal nézzen szembe.

Messze van még a nyugdíjtól, bár néha nagyon elfárad. Készül arra, hogy valamikor átadja majd a céget, és most úgy tűnik, hogy két gyermekének tetszik ez a szép családi cégbirodalom, van bennük érdeklődés arra, hogy folytassák. Gyermekei 20 és 22 évesek. Egyikük közgazdasági területen, a másik gépészként tanul tovább. Az nem szerepel most az opciók között, hogy idegen kezekbe adják a társaságot. Öt év múlva pedig már elképzelhetőnek tartja Nagy Mónika, hogy a jelenlegi tulajdonosok még a helyükön lesznek, de az új nemzedék már aktívan részt vesz a vállalkozás életében.

MST.jpg