A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) év elején elfogadott stratégiájának egyik kiemelt célja, hogy a lakossági befektetők mellett minél több magyar vállalat válassza a tőzsdei megjelenést. A BÉT ennek érdekében a lakosság számára indított BÉT Akadémiával párhuzamosan 2017-ben a KKV-k számára is létrehozza átfogó képzését a Londoni Tőzsde Csoport ELITE Programjával (ELITE) együttműködésben. Az elismert üzleti iskolák és iparági szereplők (például befektetési szolgáltatók, könyvvizsgálók) közreműködésével kialakított oktatási program nemzetközi dimenzióját az ELITE kiterjedt hálózata és az évek során felépült tudásbázisa adja, míg a Magyarországra jellemző, országspecifikus ismereteket (pl. adózás, jogi ismeretek) a BÉT állítja össze. Az ELITE szélesebb közösségébe történő felvételre az ambiciózus és növekvő hazai vállalatokat a BÉT az ELITE-tel közösen választja ki. Minden évben 20 vállalatnak lesz lehetősége elindulni az innovatív növekedési pályán, amelynek időtartama megközelítőleg 24 hónap.

Az ELITE-tel együttműködésben a BÉT az alábbiakat kínálja a feltörekvő hazai vállalkozások számára:

  • személyre szabott hozzáférést vezető helyi és nemzetközi tanácsadók, befektetők, szakértők, vállalkozók és tőzsdei vállalatok nemzetközi hálózatához;
  • egy olyan befektetői közösséggel történő korai elköteleződést, amely különböző forrásokból segít a tőkebevonásban a vállalkozás céljainak megfelelő módon és időben;
  • részvételi lehetőséget egy élénk ökoszisztémában, amely támogatja és segíti az innovációt, vállalkozást és növekedést;
  • szakértői segítséget a megalapozott üzleti és finanszírozási döntések meghozatalához.
  • egy olyan platformot, amely segít a vállalat láthatóbbá tételében a stakeholderek számára média kampány és webportál fejlesztés támogatással;
  • lehetőséget a párbeszédre, tapasztalatok megosztására, egymástól történő tanulásra hasonló növekedési célokkal és törekvésekkel rendelkező vállalatok között.

Az edukáción túl a BÉT célja az ELITE Program hazai elindításával egy olyan európai szinten sikeres klub létrehozása, amelyben változatos szemináriumokon új ismereteket, kapcsolati tőkét szerezhetnek a hazai vállalatok vezetői, továbbá segítséget kapnak a cégük számára legmegfelelőbb hosszú távú finanszírozási forma kiválasztásához" – emelte ki a program indulása kapcsán Nagy Márton, a Budapesti Értéktőzsde elnöke.

A megállapodásunk arról tanúskodik, hogy a BÉT elkötelezett tőkepiaci kínálatának bővítése mellett. Az ELITE már ma is egy különösen sikeres nemzetközi program, és örömömre szolgál, hogy Magyarországon is elindíthatjuk a helyi viszonyokhoz alakítva. A magyar vállalkozások növekedésének fokozásával, növekedési lehetőségeinek bővítésével az ELITE az ország gazdasági jólétéhez járul hozzá. A dinamikusan növekvő KKV-k innovatívak, új munkahelyeket hoznak létre, a gazdaság éltető elemei, és különösen fontos, hogy olyan környezetet alakítsunk ki számukra, amelyben gyarapodhatnak" – hangsúlyozta Luca Peyrano, az ELITE – London Stock Exchange Group vezérigazgatója.

Az ELITE Programról

A program a cégvezetők időbeosztására tekintettel főként online zajlik. Emellett több személyes részvételt igénylő londoni és budapesti eseményen is lehetséges a részvétel, ami nemzetközi környezetben ad alkalmat a tudás megszerzésére és a jövőbeni üzleti kapcsolatok megalapozására.

A program keretében olyan témákat dolgoznak fel a résztvevők, mint például a stratégiaalkotás, az innováció, a növekedés lehetőségei nemzetközi színtéren, a különféle szervezetirányítási modellek, a tőkebevonási lehetőségek (hitel, uniós pályázat, kockázati tőke, magántőke, tőzsdei forrásbevonás), valamint a munkavállalók ösztönzése. Emellett a vállalatok tovább mélyíthetik pénzügyi ismereteiket, üzleti tervek készítésével foglalkoznak, valamint a marketing, a kommunikáció és a PR eszközeit is megismerhetik – mindvégig a valós, mindennapi problémákat szem előtt tartva. A képzés hozzájárul ahhoz, hogy a vállalkozás értékteremtő folyamatai igazodjanak a finanszírozási és üzleti partnerek igényeihez, továbbá a program végén a résztvevők egy nemzetközi környezetben mozgó befektetői kör által elfogadott üzleti tervet is készítenek.