Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap

A 2018 első negyedévében induló tőkealap magánbefektetőkkel közösen olyan vállalkozások részére nyújt tőkét, melyek vállalják a megjelenést a BÉT Xtend piacán, továbbá a felkészülést a tőzsdei részvénykibocsátásra. A tőkealap jellemző befektetési mérete 1 milliárd forint, amiért kisebbségi részesedést szerez az adott vállalkozásban.

Adózás

Az Xtend-en jegyzett társaság részvényeit tartós befektetési számlára lehet helyezni. Amennyiben a tulajdonos a tartós befektetési számlán felhalmozott befizetett összeget és hozamot legalább öt évig nem vonja ki, abban az esetben az ötéves időszakot követően a teljes állományhoz adómentesen juthat hozzá.

Befektetői bizalom

A tőzsdei bevezetés az Xtend piacon nyilvános tranzakció nélkül is megtörténhet, jellemzően zártkörű tőkebevonást követően. A társaságnak lehetősége nyílik arra, hogy így megismerkedjék a nyilvános működéssel, és később sikeresen szólíthassa meg a befektetőket egy nyilvános részvénykibocsátás alkalmával.

Növekedés

Az Xtend piac azon nyilvános működésre már érett közepes méretű vállalkozások számára ideális, melyek komoly növekedést terveznek az elkövetkezendő években, és ehhez külső finanszírozást vennének igénybe.

Befektetői kör

A BÉT új piacán a vállalatok elérhetik azokat a befektetőket, akik dinamikusan növekvő vállalatokba szeretnének befektetni.

Miért kell középvállalatoknak a tőkepiac, a nyilvános megjelenés?

A hazai kis és középméretű vállalatok külső finanszírozási szerkezete többnyire hitelen alapul. Az utóbbi években európai uniós kezdeményezések révén lehetőség nyílt középvállalatoknak tőke ágon forráshoz jutni különböző kockázati tőkealapokon keresztül. Mégis, számos középvállalat nem szívesen von be olyan tulajdonosokat, akik aktívan részt szeretnének venni a cég mindennapi működésében, ahogyan az a kockázati tőkebefektetéseknél jellemző. A nyilvános működés lehetővé teszi, hogy a tőkebevonás során a vállalat egy szórtabb befektetői szerkezetet építsen ki, és a tulajdonosi irányítást csak az általa meghatározott mértékben adja át az új befektetőknek, ehhez nyújt segítséget a BÉT Xtend.