A Tőzsde Felelős Vállalatirányítási Bizottsága 2004 óta működik azért, hogy irányítsa az ajánlások továbbfejlesztését a hazai szakmai igények, a készülő EU jogszabályok és az általános nemzetközi tendenciák figyelembevételével, valamint képviselje a szakmai szempontokat a társasági jog továbbfejlesztése terén.

A Tőzsde támogatásával a Felelős Társaságirányítási Bizottság 2018-ban teljesen átdolgozta és aktualizálta a Felelős Társaságirányítási Ajánlások elnevezésű kódexét, amely a kibocsátók vállalatirányítási gyakorlatára ad útmutatásokat, magyarázatokat. Az új ajánlások reményeink szerint könnyebben kezelhetők lesznek a kibocsátók és egyszerűbben feldolgozhatók a befektetők számára. A célunk az volt, hogy pontosan azokat a releváns információkat tartalmazzák, amelyek korrekt képet festenek a kibocsátók irányítási rendszereiről és azok jogszabályoknak, befektetői elvárásoknak való megfeleléséről.

2019-ben a Tőzsde a honlapján elérhetővé tett egy aloldalt, ahol a kibocsátók online felületen tölthetik fel és nyújthatják be évenként elkészítendő felelős társaságirányítási jelentéseik szöveges és kérdőíves („comply or explain”) részeit. Az online megoldás célja, hogy elősegítse a felelős társaságirányítási jelentések egységesebb és helyesebb kitöltését, továbbá, hogy megkönnyítse a jelentésekben foglalt információk feldolgozását és elemzését.

A felelős társaságirányítási ajánlásokkal a Tőzsde szeretné elősegíteni az áttekinthető és hatékony piaci működést, támogatni a jogszabályok érvényesítését, továbbá összehangolni a társaság, a befektetők, valamint a társaság környezetének érdekeit.

A hatékony felelős társaságirányítás a vállalat értékének növekedését, illetve a részvényesek érdekeinek és más érdekelt felek jogainak eredményes képviseletét támogatja, mi pedig kollégáimmal és szakértő együttműködő partnereinkkel ebben szeretnék egy hasznos és előremutató kódexszel segíteni Önöknek.

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója

A Felelős Társaságirányítási Ajánlások megtekintése