A mai napon ünnepélyes ceremónia keretein belül debütáltak a Vienna Insurance Group részvényei a BÉT Prémium kategóriájában, amellyel a platform már 22 kibocsátót számlál. A szimbolikus csengetésen többek között Lehel Gábor, a Vienna Insurance Group Igazgatóságának tagja és Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója is részt vett.

A Vienna Insurance Group egy úgynevezett keresztlistázás, azaz cross listing keretében vezeti be a 128.000.000 darab törzsrészvényét a Budapesti Értéktőzsdére. Ennek nyomán a vállalat az elsődleges piacként szolgáló Bécsi Értéktőzsde és a Prágai Értéktőzsde mellett a BÉT-en is jelen lesz. A piacra lépés a Magyar Nemzeti Bank 2/2022. (II.11.) számú, a hitelintézetek és biztosítók BÉT-re való bevezetésének elősegítésére irányuló ajánlásával is összhangban van.

A kibocsátót helyi befektetési szolgáltatóként az Erste Befektetési Zrt. támogatta a bevezetési folyamat során.

A közel 200 éves múltra visszatekintő Vienna Insurance Group Európa egyik legnagyobb, mintegy 50 tagvállalatot számláló, 30 országban jelen lévő, több mint 22 millió ügyfélszámlával rendelkező és 25 000 munkavállalót foglalkoztató biztosítási szolgáltatója. Magyarországon 1997-ben jelentek meg, jelenleg – csakúgy, mint a csoport fókuszterületének számító CEE régió egészében – piacvezetők, közel 20 százalékos piaci részesedéssel.

Nagy öröm számomra, hogy megnyithatom a mai kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén. A mai naptól a Vienna Insurance Group részvényei Magyarországon is kereskedhetőek, és sikertörténetünk új fejezetét kezdjük el ebben az országban. Magyarország első számú biztosítójaként nemcsak ügyfeleinknek kívánunk vonzó biztosítási megoldásokat kínálni, hanem befektetési lehetőséget az intézményi és lakossági befektetők számára is"

mondta Lehel Gábor, a Vienna Insurance Group Igazgatóságának tagja.

Örömteli, hogy az utóbbi évek első másodlagos tőzsdei bevezetését megvalósította a Vienna Insurance Group, ami lehetővé teszi, hogy a magyar gazdaság fontos ágazatában működő, jelentős súlyt képviselő nemzetközi vállalata közvetlenül elérhetővé válik a hazai tőzsdén keresztül is. Úgy gondolom, jelen bevezetés mind a társaság, mind a hazai befektetők számára jelentős mérföldkő. Míg a VIG még láthatóbbá válhat a magyar tőkepiacon és elősegítheti a törzsrészvényei likviditásának növekedését, a befektetői kör egy rendkívül stabil, tőkeerős alternatívával gazdagodik”

– tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.