„Néha az a jó döntés, ha nem csinál meg valamit az ember. Az Alteo története is így indult” – meséli ifj. Chikán Attila, a társaság alapító vezérigazgatója. A cég bejegyzése után pár hónappal, 2008 augusztusában kapott ugyanis egy 50 millió eurós banki hitelajánlatot 230 forintos árfolyamon. Egy ekkora tőkeinjekció rengeteget segített volna az indulásban, de az Alteo nem élt a lehetőséggel. Egyszerűen azért, mert úgy ítélték meg, hogy nem egészséges ilyen kurzusnál forintárbevételre devizahitelt felvenni. „Valószínűleg ezzel veszítettük el annak a lehetőségét, hogy gazdaságtörténetet írjunk. Egy olyan vállalatból ugyanis, amelyik árbevétel nélkül egyetlen év alatt csinál 4 milliárd forintnyi árfolyamveszteséget, egészen biztosan egyetemi tananyag lett volna” – meséli mosolyogva a vezérigazgató.

Ez a történet is jól mutatja, hogy az Alteo nem éppen ideális időpontban kezdte meg a működését. Az ötlettel még 2007 márciusában kereste meg Chikán Attila a későbbi tulajdonos Veres Tibort, s a vállalatot egy évvel később jegyezték be. Alig hat hónap múlva pedig már javában tombolt a gazdasági válság, ami kissé felborította az energiaszektor működését, és a finanszírozást sem könnyítette meg. Különösen úgy nem, hogy a cégvezetés már ekkor eldöntötte, hogy az Alteót az első adandó alkalommal kiviszik a tőkepiacra.

A kezdőtőke ugyanakkor megvolt, és ebből a vállalat el is indult. Elsőként a villamosenergia-kereskedelmi piacra léptek be, itt ugyanis viszonylag gyorsan el lehetett kezdeni a munkát, majd fokozatosan jöttek a hosszabb előkészítést és nagyobb befektetést igénylő tevékenységek. A válságot lehetőségként fogták fel, amihez igazítani kellett ugyan az üzleti elképzeléseket, de megnyitotta a teret a növekedéshez. Az eredeti terv az volt, hogy az Alteo nagyjából 50-50 százalékban terjeszkedik majd felvásárlásokkal és saját beruházásokkal, azonban az első évek hektikus gazdasági környezetében ez az arány eltolódott az akvizíciók felé.

A krízis hatására ugyanis több nagy nemzetközi cég is szép lassan elkezdte leépíteni az alaptevékenységéhez kevésbé kötődő üzleteit, és eladta az ilyenekhez kapcsolódó eszközeit. Az Alteo pedig megvett ezek közül néhányat, amelyekben lehetőséget látott. Az első nagy tranzakció keretében 2009-ben például két olyan gázmotoros erőművet vásároltak az E.ON-tól, amelynek áramtermelését ekkor az állam még teljes mértékben átvette, egy évvel később azonban már kikerültek ebből a rendszerből, és a piacról kellett megélniük. Az Alteo számos beruházással egy virtuális erőművet alakított ki, s ezzel elérték, hogy bár a megvásárolt létesítményekből származó árbevételük visszaesett, de EBITDA-juk a korábbi szinten maradt.

bet-50-kep-bet-07-alteo.jpg

A következő években kisebb tranzakciókkal folytatták a terjeszkedést, majd 2011-ben elérkezettnek látták az időt arra, hogy kimerészkedjenek a tőkepiacra. Mivel a részvénykibocsátáshoz még nem voltak ideálisak a feltételek, a társaság kötvények értékesítésével vont be tőkét. „Fontos hangsúlyozni, hogy ekkor már konkrét projektterveink voltak, pontosan tudtuk, mibe fektetjük az így kapott pénzt” – meséli Chikán Attila.

Egy évvel később a társaság megvásárolt 3 szélerőművet a Raiffeisen Bank energetikai leányától, ezzel megduplázta EBITDA-ját, majd jött még néhány kisebb projekt. 2012-ben csináltak egy zártkörű részvénykibocsátást, a tulajdonosok közé beengedtek néhány intézményi befektetőt, ami újabb tőkéhez juttatta a vállalatot, majd újabb két év elteltével refinanszírozták a 2011-ben kibocsátott kötvényeket is. Ekkor jött a cég történetének legnagyobb tranzakciója: az Alteo megvásárolt egy árbevétel alapján nála közel kétszer nagyobb csoportot, a Sinergyt, amelyet ez év júniusára sikerült is integrálni a szervezetbe. Ezzel az akvizícióval pont azon a területen terjeszkedett a társaság, ahol a korábbi tervekhez képest a válság miatt lassabban haladtak: egyedi ipari beruházásokat és ügyfeleket szereztek. A növekedés pedig ezzel véletlenül sem ért véget: a cég sikeres elsődleges részvénykibocsátást hajtott végre a Budapesti Értéktőzsdén, melynek révén újabb projektek finanszírozásához szerez tőkét az Alteo.