Langmáhr Tamás tulajdonos úgyszólván „utolsó” alvállalkozóból jutott el a fővállalkozói szintig a mintegy negyed évszázada alapított cégével. A fokozatos bővítések eredményeként öt tevékenységre koncentráló társaság az övé. Emeléstechnika, géptelepítés, gépbérlet, kereskedelem, szakértői szolgáltatások: ezek azok a területek, amelyekre fókuszálva szeretne ő és profi menedzsmentje egy mind erősebb, a magyar piacon meghatározó középvállalattá válni. Ezt a célt a társaság gyakornokától kezdve a tulajdonosig mindenki komolyan veszi, és tesz is érte. Náluk a „közös a cél, közös a siker” jelszó nem üres lózung. A cég vezetői minden munkájukra rendkívül büszkék, kisebbekre és nagyobbakra egyaránt. Velük beszélgetve egy szakmaiságukra nagyon adó, rendkívül elkötelezett, fejlődni vágyó társaság képe rajzolódik ki. Ez jellemzi a tulajdonost, a menedzsmentet és a munkavállalókat is.

Langmáhr Tamás négy évvel ezelőtt határozta el, hogy a termelői szektor speciális igényeire a mindig jobbat, mindig jobban elvnek megfelelően fog reagálni, azaz minél komplexebb emeléstechnikai megoldásokat, szolgáltatásokat kíván nyújtani az ágazat cégei számára. „Az volt a célunk, hogy ne csak kisebb emelési munkákra hívjanak minket, hanem használják ki a meglévő speciális eszközparkunkat és a rendelkezésre álló mérnöki szaktudásunkat. Ezek révén ugyanis kulcsrakészen tudunk gyártósorokat telepíteni vagy átalakítani egy üzemi csarnokban. A magasabb színvonalú szolgáltatásért magasabb díjat lehet elkérni, amely fedezi a beruházási költségeinket” – emeli ki a cégtulajdonos a vállalat stratégiáját.

„A termelői szektor legfontosabb elvárása, hogy a gyártósorok szakszerű telepítését, mozgatását minél gyorsabban tudjuk elvégezni, hiszen nem mindegy, mennyi ideig kell állnia a termelésnek. A speciális eszközpark pedig elengedhetetlen egy csarnokban történő szereléshez. Jelenleg ott tartunk, hogy többtonnás gyártógépeket tudunk mozgatni olyan kompakt, teljesen elektromos daruinkkal, amelyek még Európában is újdonságnak számítanak. Nem kell megbontani a csarnok tetőszerkezetét, nem pöfög a zárt térben egy dízelmotor, így sokkal gyorsabban és környezetkímélően vagyunk képesek kivitelezni a munkát” – hoz példát a mintegy kétszáz géppel rendelkező Megakrán Zrt. egyedi megoldásaira Langmáhr Tamás.

A vállalt feladat gyors és szakszerű elvégzése mellett ugyanekkora hangsúlyt fektetnek a biztonság kérdésére is. Megtörtént korábban, hogy egy megrendelő olcsóbban dolgozó céget választott helyettük, ugyanakkor komoly kár keletkezett az áthelyezett több százmillió forintos gépben, és biztosítás híján az „olcsó vállalkozó” nem tudott helytállni. A Megakrán Zrt. büszke arra, hogy egyedülállóan 700 millió forintig terjedő éves felelősségbiztosítása van a nem várt körülményekből eredő hibák vagy károk fedezésére. 63-megakran.jpg„Ez komoly versenyelőnyt is jelent számunkra, és képesek voltunk edukálni is a piacot, mivel mára a legtöbb megrendelő csak olyan cégtől kér szolgáltatást, amely rendelkezik biztosítással” – teszi hozzá a szakember.

A piac pozitív visszajelzése egyértelmű, a társaság folyamatosan fejlődik. Két évvel ezelőtt húsz fővel volt jelen az emeléstechnikai ágazatban, mára kilencven munkatársat foglalkoztat ebben a szektorban a Megakrán, árbevétele pedig évente 15-20 százalékot emelkedett az elmúlt időszakban. A hazai piacra fókuszáló, országosan négy telephellyel (Mór, Nyíregyháza, Győr, Székesfehérvár) rendelkező cég az idén újabb telephellyel bővül annak érdekében, hogy a nagyobb lefedettség révén még kevesebb idő alatt tudják teljesíteni a megrendeléseit. A középtávú célkitűzések között pedig az észak-dunántúli, ehhez kapcsolódóan a dél-szlovákiai, pozsonyi régió meghódítása szerepel, ugyanis itt találhatók azok a cégek, amelyek igénybe vehetik a szolgáltatásaikat.

A vezetés optimista a jövőt illetően. A termelői szektor erősödése, valamint az emeléstechnikai piac sajátossága miatt a szegmens bővülését prognosztizálják. „Ezért az emelőkapacitás és az eszközpark folyamatos fejlesztése mellett a fejlődést csak úgy lehet követni, ha megpróbáljuk alakítani a piacot” – veszi át a szót Vitkovics Péter, aki a szervezet fejlesztéséért felelős igazgatósági tag. A Megakrán teljesen új útra lépett, amikor belevágott a szervezetfejlesztésbe annak érdekében, hogy valódi középvállalattá váljon a cég. Ennek megfelelően különválik a stratégiai és az operatív döntés, irányítás, az egyszemélyes ügyvezetés helyett pedig egy professzionális menedzsmentcsapat vette át az öt divízióval rendelkező cég irányítását.

A társaság intenzív növekedését csak az eszközkapacitás korlátozza, emiatt több megrendelést is vissza kellett már utasítaniuk. A bővülés érdekében kevésbé gondolkodnak már hitelben vagy lízingben, inkább pénzügyi befektető bevonásán dolgoznak, hogy az emeléstechnikai piac legnagyobb, egyben piacvezető szereplőjévé váljanak. Ennek érdekében a Megakrán az idén kapcsolódott be a Budapesti Értéktőzsde által Magyarországon 2016-ban elindított ELITE Programba, amelynek a vállalatok külső finanszírozásának elősegítése, kapcsolati hálójának szélesítése mellett egy átfogó képzési program is a célja.

A hosszú távú fejlesztés igényét jelzi, hogy a társaság minden szintjén kiemelten foglalkoznak a képzéssel, a humántőke fejlesztésével. Az ELITE Program révén a Megakrán felső és középvezetői vállalatfejlesztési, pénzügyi, stratégiai tervezési ismeretekkel gyarapodnak. Emellett azonban a cégen belül is rendszeresek a legújabb vezetési módszerek elsajátítását célzó menedzsmentképzések.

Nagy hangsúllyal van jelen a vállalat életében a gép- és darukezelők tudásának állandó gyarapítása is, ugyanis a mindennapi munka során használt modern gépek működtetéséhez ez elengedhetetlen. „A piac elvárásai mellett erre azért is van szükség, mert kifejezett célunk, hogy olyan munkáltatói brandet építsünk, amelynek révén munkavállalóink elégedettek lesznek, és hosszú távon terveznek velünk dolgozni. Már csak azért is, mert egy darukezelő kiképzése mintegy két év és 7-10 millió forint” – hangsúlyozza Vitkovics Péter. Rengeteget is tesznek a dolgozók elégedettségéért. A piacra nem jellemző, kiemelkedő munkabérek biztosításával és cafeteria mellett például teljesítményértékelési rendszerrel egybekötött mozgóbérezéssel is ösztönzik a kollégákat. „A hatás nem maradt el, ugyanis munkavállalóink úgy érzik, valóban odafigyel igényeikre a cégvezetés, és ez a törődés elengedhetetlen egy jól működő munkahelyi környezet, vállalati kultúra megteremtésében. Az anyagi megbecsülés mellett a fenti módon értük el, hogy munkaerőből nincs hiány nálunk, sőt meghirdetett álláslehetőség nélkül is folyamatosan jelentkeznek hozzánk.”

64-megakran.jpg