Az Innomed Medical Zrt. száz százalékban magyar magánszemélyek kezében lévő vállalkozás. A cég története 1989ben, a Medicor feloszlásával kezdődött, amikor is az egyik fő tulajdonos lakásában és garázsában 11 fő alapításával kardiológiai berendezések fejlesztésébe és gyártásába fogtak. Később lett irodájuk a Visegrádi utcában, onnan kerültek a Szabó József utcai, 5300 négyzetméter alapterületű villaépületekbe, amelyeket 2004-ben és 2011-ben mintegy félmilliárd forintból újítottak fel. Itt dolgozik a menedzsment, a kereskedelmi részleg és a mintegy negyven fejlesztőmérnök is. A napjainkra 150 főt foglalkoztató, 4000 négyzetméteres esztergomi gyáregységgel rendelkező vállalatkomplexum a hordozható, 1-3 csatornás EKG-készülékek gyártásának, forgalmazásának a bázisán alakult ki.

A két fő tulajdonos egyike, Dévai Endre kardiológiával, a másik fő tulajdonos, Deme Gábor radiológiával foglalkozott, ezért az egyedülálló cégprofil: a kardiológiát (EKG-készülék, defibrillátor, őrzőmonitor, terheléses rendszerek), a radiológiát (felvételi és átvilágítóberendezések, mobilröntgen, tüdőszűrő kabinok, generátorok), valamint az ágy melletti őrzőmonitorrendszereket együtt fejlesztik. „Szerencsések vagyunk, mert a saját termékeinket értékesítjük a világpiacon: mi magunk kutatjuk, fejlesztjük és a saját gyárunkban állítjuk elő a produktumokat. 43-innomed.jpgMindent végigkövetünk – ez egy nagy csapatmunka” – fogalmazott Dévényi Erika vezérigazgató. Az esztergomi üzemben évente ezres nagyságrendben gyártják a húszféle berendezést, raktárkészletük értéke mintegy egymilliárd forintot tesz ki. Emiatt van forgóeszközhitelük, hogy a mintegy kétszáz – döntően hazai – beszállítótól érkező alkatrészeket finanszírozni tudják. Mivel alapvető értékük a fejlesztés, erre pályázatok híján is félmilliárdot költenek évente. „Nagy segítséget jelentenek a k+f források, mert ilyenkor csak 40-50 százalékot kell állnunk” – teszi hozzá Dévényi Erika. Legújabb büszkeségük a digitális tomoszintézis (DTS) elvén alapuló, alacsony sugárdózisú, magas minőségű képalkotásra képes, szeletfelvételeket készítő diagnosztikai berendezés, amelyért a Nemzetgazdasági Minisztérium 2016-os Ipari Innovációs Díját is elnyerték. A 60-70 milliós értékű eszköz rákos sejt utókövetésére vagy gyerekek vizsgálatára is használható. Mivel egy-egy innováció gyakran öt-tíz éves munkát igényel, külön nagy siker, hogy ezt a berendezést három esztendő alatt dolgozták ki.

A cégnek ma 23 tulajdonosa van; nagy részük hatvan éven felüli és volt vagy jelenlegi dolgozó. A cégvezető elmondása szerint a legnagyobb tulajdonos, Dévai Endre bőkezű volt egy időben, a jól teljesítő, lojális kollégákat üzletrésszel jutalmazta. Különleges megbecsülésben részesítik a munkavállalókat: a házban kialakított, szaunával és jakuzzival felszerelt uszodát ők és családtagjaik is használhatják. Az utánpótlás már ajánlás és hírnév alapján találja meg a céget. 44-innomed.jpgAz idősebb kollégák, akik a dolgozói létszám felét adják, tapasztalataikkal, bölcsességükkel segítik a fiatalabbakat. Mint a svájci Schillertől 2012-ben átigazolt vezérigazgató mondja, mindennap tanul valamit, hiszen nem könnyű együttműködni a fejlesztőkkel, a gyártási részleggel.

Míg az Innomed Medical Zrt. legfontosabb vevői 2012 előtt a Független Államok Közösségéből kerültek ki, azóta már viszonteladókon keresztül a világ 110 országába, többek között Indonéziába és Kínába is szállítanak. Az irányváltás elsősorban a mai értékesítési szemlélet kialakítását jelentette. Bár árbevételük 70 százalékát a külföldi piacok adják, egy tavalyi pályázatnak köszönhetően termékeik bekerülhettek jó néhány hazai kórházba is. A humán diplomával is rendelkező vezérigazgató szerint rugalmasságuk az előnyük: gyorsan tudnak reagálni, dönteni és visszacsatolni. úgy véli, ma az innovációban ez a legfontosabb, és az, hogy mennyire unikális az adott fejlesztés. „Büszke vagyok a magyar tudástőkére, kollégáink hihetetlenül tehetségesek. Jó érzés, hogy berendezéseinkkel gyógyulnak az emberek, vagy azok által találják meg az utat a gyógymódhoz” – fogalmazott.

Dévényi Erika mindig rövid és középtávú terveket dolgoz ki. Mint mondja, ma nem könnyű hosszabb távra tervezni, ez a tulajdonosok feladata. „Az innovációknak köszönhetően jó pozícióban vagyunk, innen még biztos, hogy előre van az út” – fogalmazott. Az idei árbevételt 2,7 milliárdosra tervezték, ennek elérésére jók az esélyek: az első fél évben, amikor is a forgalom mindig kisebb az egészségügyi berendezések piacán, már több mint egymilliárdos bevételük volt. A cég nemcsak a dolgozóit, hanem az ügyfeleit is megbecsüli: partnertalálkozók alkalmával az épületben lévő hétszobás minihoteljükben szállásolják el a vendégeiket. Saját 250 fős konferenciatermük mellett kuriózum a legimpozánsabb, faragott faburkolattal restaurált lovagtermük, amely 13 fő befogadására alkalmas.

45-innomed.jpg