„Cégünk nevében hordozza az identitásunk két legfontosabb alapkövét. Az egyik a Borsodi családnév, amely már kétgenerációs védjegye az itt folyó munkának, és elárulja azt, amire külön büszkék vagyunk, hogy ez egy családi vállalkozás. A másik pedig a műhely szó, amely a munkafilozófiánk megtestesítője: precízen, tisztességesen és becsülettel – ami a munkatársaink és a partnereink előtt is jellemez minket. Ez a két szó juttatott el minket oda, ahol most vagyunk. Az évtizedek alatt egy olyan fémipari középvállalkozássá fejlődtünk, mely büszke a múltjára és kész dolgozni a jövőjéért. A jelenében pedig a legjobb minőségben szolgálja ki megrendelőit az élelmiszeripari, az elektronikai, a járműipari és az egészségügyi ágazatban” – mondja a cégalapító.

Borsodi László pontosan három és fél évtizede azzal a céllal alapította győri műhelyét, hogy teremtsen magának egy ideális munkahelyet, ahol a rend, a tisztaság és a becsületes munka lesz az elsődleges. Az időközben a minőség szinonimájává is vált Borsodi családnév generációk óta védjegye annak a tevékenységnek, melynek köszönhetően elismert fémipari középvállalkozássá fejlődtek.

Sikerüket példázza az is, hogy az elmúlt években, pontosabban a generációváltás óta a társaság árbevétele megduplázódott, átlagosan évi 30 százalékkal emelkedett, a foglalkoztatottak száma pedig évi közel 25 százalékos növekedést mutat.

08-borsodi.jpg

A cégcsoportnak – mely összességében kétszáznál is több főt foglalkoztat – a Győri Ipari Parkban található központ mellett Kisújszálláson és Szombathelyen is van telephelye. A vasi megyeszékhelyen az idén egy új gyártócsarnokot és egy kétszintes irodaépületet avattak, adtak át, a jelenlegi 25 fő mellett 75 új kollégának teremtve munkahelyet.

A győri központban található épületkomplexumuk is – még 2016-ban – új irodaépülettel bővült. A két beruházás összköltsége megközelíti az egymilliárd forintot.

A család gondosan tanulmányozta a generációváltás szakirodalmát, sokakkal beszéltek, akik hasonló cipőben jártak, s három alternatíva kínálkozott: eladják a céget, külső ügyvezetőt keresnek, vagy valaki a családból veszi át az ügyvezetői pozíciót. A válság azután közbeszólt, a generációváltást eltolták. Végül egy féléves kísérleti időszakot követően 2013-ban a testvérek – Mónika és László – vették át a vállalat irányítását.

Horváthné Borsodi Mónika bevallása szerint sokkal nehezebb egy jól működő vállalkozást átvenni és sikeresen továbbvinni, mint egy újat a nulláról felépíteni. A folyamatos fejlődés, innováció, illetve a szakember-utánpótlás biztosítása érdekében a társaság egyetemi és középiskolai szinten egyaránt tett/tesz lépéseket. Telephelyeiken éves szinten 20-30 szakmunkástanulót képeznek, hiszen minőségi szakemberekre nem csupán mérnöki szinten van szükségük, a műhelybe is olyan munkatársak kellenek, akik értenek a szakmájukhoz. Mert legyen szó készüléktervezésről és -kivitelezésről, egyedi precíziós alkatrészek gyártásáról, gépegységek felújításáról, hőkezelésről vagy éppen kutatás-fejlesztési tevékenységről, abban biztosak lehetünk, hogy a Borsodi cégcsoport szakemberei – és berendezései – a jövőben is garanciát jelentenek a minőségre.

09-borsodi.jpg