A rendszerváltás előtt Felföldi József a hamburgerárusítástól a rózsatermesztésig számtalan területen kipróbálta magát. Cégét, a Felföldi Édességgyártó Kft. jogelődjét már 1986-ban megalapította. Eleinte nagyon tarka volt a profil: gyártottak színes, figyelemfelkeltő képeslapokat, esküvői meghívókat, sőt fürdősókat és illatosítószereket is. Az édességgyártás már rögtön az alapítás után feltűnt a repertoárban: a műhelyükből az elsők között gumicukrok és nyalókák kerültek ki a boltok polcaira. A vállalkozás életében azonban az igazi fordulópontot az jelentette, amikor a tulajdonos az 1990-es évek elején öt nagy rézüstöt vásárolt. Arról, hogy drazsét lehet bennük készíteni, csak később világosította fel egy szakember.

25-felfoldi.jpgMiként Felföldi József visszaemlékszik, az előállítás folyamata olyan szemet gyönyörködtető volt, hogy a „mutatós” eszközök – ezekből ma már száz darab van a cégnél – üzembe helyezése után szinte egyből beleszeretett az édességkészítésbe.

Miután a tulajdonos elsősorban a külpiacokat kívánta célba venni, ki kellett találnia azt az üzleti modellt, amellyel a multinacionális cégek mellett versenyben maradhat. Kis piaci szereplőként azt célozta meg, hogy merész elképzelésekkel rukkol elő, ilyen például az a folyékony rágógumi, amelyet fogkrémes tubusban árulnak.

Az új termékek ötletei rendre az alapító fejéből pattannak elő: azt például, hogy Quick Milk névre keresztelt, cukordrazséval töltött szívószálra van igény, akkor találta ki, amikor arra lett figyelmes, hogy a gyermekei nem szívesen isznak tejet.

Bár a kreativitásban a tulajdonos továbbra is elöl jár, segíti munkáját az a menedzsment, amely a termékek fejlesztésével és piaci bevezetésével, valamint a pénzügyi háttér megteremtésével foglalkozik.

26-felfoldi.jpgA jelenlegi szakmai stáb döntő részét a régóta a cégnél dolgozók alkotják: természetesen nem pusztán a szellemi munkaerőre kell gondolni, a gyárban egykori kőművesek és asztalosok is tevékenykednek. Felföldi József azt vallja: a modern, drága berendezések mit sem érnek hűséges dolgozók nélkül.

A termékek fejlesztésével 120 négyzetméteres csarnokban foglalkoznak, az elsődleges, illetve a másodlagos csomagolást jelentő display dobozokon látható grafikákat pedig a saját nyomdájuk állítja elő.

Ami a jövőre vonatkozó stratégiát illeti: mivel az élelmiszeriparban a „bio” egyre fontosabb hívószóvá válik, a tartósítószermentes áruk előállításának az irányába is elmozdulnak.

Végezetül: a külföldi terjeszkedés helyes üzleti konstrukciónak bizonyult, miután termékeiket nemcsak Európában, hanem az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Ausztráliában és Dél-Koreában is értékesítik. Ennek illusztrálására a legjobb a brit példa: csak Angliában minden hónapban egymillió vevőjük akad.

27-felfoldi.jpg