Fiatalon a szerszámgyártás iránt érdeklődött, de apai nyomásra építész végzettséget szerzett Karsai Béla. A Karsai Csoport elnöke annak idején a nyúltenyésztéstől várta jövedelmének kiegészítését. Építészként „kreált” is egy nyúlólat a kert végében. Hamar kiderült azonban, hogy az önitató nem mindig működik megfelelően, illetve bizonyos állománylétszám fölött nagyobb figyelem szükséges. Száz szónak is egy a vége: eljött a nap, amikor Karsai Béla a nyulakról gazdasági munkaközösség (gmk) keretében a műanyag-feldolgozásra váltott. Megvette az első kisipari gyártmányú műanyagfröccsöntő gépet használtan, majd a következőt, amely „semmivel sem volt hatékonyabb az előzőnél”.

Az igazi váltást az 1988-as cégalapítás hozta, amikor Karsai Béla megvásárolta szerinte „a világ akkori legokosabb, leggyorsabb és legdrágább” svájci műanyagfröccsöntő gépét, amely az első ilyen, számítógép-vezérlésű szerkezet volt Magyarországon. „A készülék 2,8 másodperc alatt fröccsöntött egy darab műanyag virágcserepet, szemben a magyar kisiparos által gyártott gép 40 másodperces ciklusidejével” – idézi fel Karsai Béla, aki nem sokkal később a korszerű gépparknak köszönhetően hosszú távú beszállítói szerződést köthetett a Pharmavitot akkor megalapító Somody Imrével a Plusssz pezsgőtablettás tubusok előállítására.

50-karsai.jpgHat évvel később Székesfehérvár első ipari parkjában az első épületet ők húzták fel. Két és fél hektárt vettek, a beruházás végére nyolc hektárjuk lett, ugyanis még az utakat is nekik kellett elkészíteniük, a terület akkori tulajdonosa, az Alba Ipari Kft. pedig földdel fizetett.

A mára már holdingként működő csoport folyamatos cégalapítások és akvizíciók révén bővült. Így került hozzájuk többek között a volt orosházi műanyagipari szövetkezet utódja, amelynek a neve ma OVM-Karsai Zrt. Egy ideig a mohai ásványvíz-palackozót birtokló társaság is a Karsai Csoporthoz tartozott. Utóbbit eladták, ahogyan egy magyar–amerikai vegyesvállalatból is kiszálltak.

„A jó minőséget mindenhol megfizetik” – állítja Karsai Béla. Más kérdés – teszi hozzá –, hogy ezt el is kell tudni kérni. Veszített ő is üzletet úgy, hogy nem engedett az árból – mondja; ez a 2008 és 2011 közötti időszakra volt inkább jellemző. Amire büszke – fogalmaz –, hogy mindegyik cégük átvészelte a válságot, egytől egyig ma is működnek.

A Karsai Csoport ma nyolc tagvállalatot és egy leánycéget fog össze. Negyedszázada folytatott tevékenységük pedig két divízióra osztható. „Az egyik az autóipari, idetartozik beszállítói tevékenységünk az autó-, elektronikai és híradástechnikai ágazat gyártói számára. A második a csomagolóipari, amely a kozmetikai, a gyógyszer- és az élelmiszeripari csomagolóeszközök előállítását fogja össze” – ismerteti Karsai Szilvia, az alapító nagyobbik lánya, aki a polimertechnika szakos gépészmérnöki végzettség megszerzése után ma már a műszaki fejlesztés, valamint a kereskedelem területén erősíti a családi cégcsoportot.

„Tevékenységi körünkbe tartozik többek között a fröccsöntés, flakonfúvás, extrúzió, vákuum- és préslégformázás, hőre keményedő műanyagok fröccsöntése, sajtolás, lemezmegmunkálás, illetve az acél hidegalakítása – sorolja Csonka Krisztina, a holding cégvezetője. – Fröccsöntőszerszámainkat magunk tervezzük és gyártjuk. Terméktervezés esetén pedig 3D-s prototípusgyártás áll rendelkezésre. Az utómunkákhoz kapcsolódó technológiáink közé tartozik az ofszetnyomtatás, a robottechnológiával támogatott festés, az ultrahangos, illetve vibrációs hegesztés, 3D-s térkivágás.”

Munkaerőhiány a Karsai Csoportnál – ahol jelenleg 760 fő dolgozik – nem jellemző, igaz, a bérszint sem az átlagos.

Kérdés, a jövőben hogyan lehet bért emelni. „Azt az utat nem szeretnénk választani, hogy a fizetésen spórolunk, kockáztatva ezzel, hogy ne legyen elég képzett munkaerőnk. Az eredményességet inkább a hatékonyság növelésével célszerű és szükséges biztosítani” – érvel Karsai Béla.

Az organikusnál nagyobb növekedést egyelőre nem terveznek, az idei árbevétel már e nélkül is 9,5 milliárd forint körüli. Az innováció, a folyamatos fejlesztés pedig a cégcsoport egyik ismertetője – azon túl, hogy megrendelőikkel, partnereikkel szoros egyeztetésben végzik a munkát. Egyik új fejlesztésük többek között egy olyan fűthető munka- és motorosruha, amely akár egy meghatározó koncepcióvá forrhatja ki magát a társaság jövőképében – teszi hozzá végezetül a cégvezető.

51-karsai.jpg