Az 1992-ben alapított Cooptech indulását követően jelentős feladatokat kapott magyarországi üdítő- és ásványvízüzemek építésében és átalakításában. Ezek a projektek teremtettek hátteret a kezdeti időszakban.

A 90-es éveket követően főleg élelmiszeripari cégeknek dolgoztak. A fejlődést egy zöldmezős gyógyszergyári beruházás jelentette, amely az addigiaknál jóval szigorúbb követelményeket támasztott, például a magas fokú nemzetközi elvárásoknak és standardoknak megfelelő sterilitást, gyógyszerkönyv és minőségi követelmények szerinti dokumentáció készítését. 15-cooptech.jpgJelenleg a társaság nagy tisztaságú rozsdamentes acélokból készülő rendszerek tervezésével, gyártásával, szerelésével, üzembe helyezésével és azok minőségbiztosítás által meghatározott dokumentálásával foglalkozik. Vevőik 30 százalékban élelmiszeripari vállalatok, 70 százalékban pedig gyógyszeripari cégek. Ebből következően nagyok a társasággal szemben támasztott elvárások a rendszerek magas fokú sterilitása miatt. 2003 májusától szükségessé vált az EU-konform minősítések megszerzése is, ezért átdolgozták a minőségirányítási rendszerüket a PED követelmények szerint. Hegesztőik minősítései és technológiai eljárásvizsgálataik is eleget tesznek ezeknek a követelményeknek. Az EU-ba történő belépéskor már a szükséges PED szerinti tanúsításokkal is rendelkeztek.

A kvalifikációkkal a cég szervezeti felépítése és céljai is jelentősen megváltoztak. Előtérbe került a minőség, a profizmus mind a tervezésben, mind a kivitelezésben. A legmodernebb tervezőrendszerek használata alapvető fontosságú lett, emellett validálási és dokumentációs rendszerüket is a követelményeknek megfelelően fejlesztették. Természetesen a szereléshez és gyártáshoz használt gépeik, eszközeik fejlesztése sem maradt el, mi több, ma már saját gyártóműhelyükben tudják tesztelni a berendezések egy részét, még az átadás előtt.

Ezeknek köszönhetően a Cooptech a biotechnológiák, a gyógyszeripari alkalmazások terén az egyik meghatározó magyarországi tervező-kivitelező céggé nőtte ki magát az elmúlt tíz évben. Ma már szinte minden elnyert feladatot maguk terveznek, és ezzel elmondható, hogy a sterilgyógyszer-iparban világszínvonalat képviselnek. A társaság vezetősége igyekszik tudatosan készülni a gazdasági értelemben vett nehezebb időszakokra is, így például a 2008–09-es válságot viszonylag sértetlenül vészelték át.

Mint annyi más cégnél, amely a rendszerváltás idején alakult, a Cooptechnél is felmerült a generációváltás problémája. Ugyanakkor a dunaharaszti társaság példaértékűen kezelte a vezetőváltást: az alapító Várnai György fokozatosan vonult háttérbe és adta át az irányítást Vigh Balázsnak, aki húsz éve dolgozik a vállalatnál.

A Cooptech fejlődése folyamatos volt az alapítás óta, és a cég sikere két okra vezethető vissza: az egyik a minőségi termelés és a munkák során felhalmozott gyakorlati tudás, valamint tapasztalat, amit nem lehet a mai magyar oktatási rendszerben elsajátítani, a másik pedig a hatékony vezetés. Hosszú évek óta a visszatérő megrendelőik között tudhatják a Tevát, a GSK-t, a Chinoint, az Egist, a Cevát és a Richter Gedeont is, ami a vállalat számára a piaci elismerés fokmérője. Évente mintegy 150-200 kisebb projekt mellett 2-3 teljes körű generáltervezői és kivitelezői feladatot tudnak megvalósítani.

Bár külföldön nincsenek leányvállalataik, törekszenek a külpiaci jelenlétre. Jelenleg – Vigh Balázs ügyvezető elmondása szerint – Nyugat-Európában kifejezetten nagy az igény a gyógyszeripari rendszerekre, berendezésekre és mérnökszolgáltatásokra, épp ezért a hosszú távú tervek között egy külföldi képviselet megnyitása is szerepel. Jelenleg egy több százmillió forintos költségvetésű új gyártócsarnokuk kialakítása van folyamatban.

16-cooptech.jpg