Szintén egy rendszerváltás előtti gazdasági munkaközösségből (gmk) kinőtt családi vállalattal állunk szemben, de ez a történet más, mint a legtöbb kis és közepes cégé. A legnagyobbak közt játszó csoportról van szó, amely több mint 1200 embernek ad munkát országszerte, és 2017-ben az előzetes számítások szerint az összárbevétele megközelíti majd a 70 milliárd forintot.

A Szatmári Kft. tulajdonosa, Szatmári Zoltán kezdetben ilyen sikert még talán elképzelni sem mert. Szerény, dolgos emberként gázvezeték-szereléssel foglalkozott 1989 előtt, egy öt-tíz fős brigád (pontosabban gmk) vezetőjeként. Feleségével 1990ben fogtak bele épületgépészeti cikkek kereskedelmébe, egyetlen kis boltban, Jászberényben. Bő két év után már a nagykereskedelem felé is nyitottak, és egy 2000 négyzetméteres raktárt vásároltak a városban. Ezen a telepen egy malom is működött, így – a több lábon állás jegyében – belefogtak a gabonaőrlésbe is. 91-szatmari.jpgMint Szatmári Zoltán mondja, két év után még nem tudták, kellően stabil üzlet lesz-e az épületgépészeti szerelvények forgalmazása. Mára azonban mindkét terület beváltotta a hozzá fűzött reményeket, sőt bőven túl is szárnyalta azokat. Az elmúlt negyedszázadban 36-ra nőtt az épületgépészeti szakáruházak száma, és tavaly a 30 milliárdot is meghaladta az ebből származó árbevétel. Azóta a hazai malomiparban is mintegy 20 százalékos piaci részt hasított ki magának a cégcsoport, 15 milliárd forintos forgalmat érve el 2016-ban. Igaz, ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy már a 90-es évek közepére három malom volt a család tulajdonában. Jelenleg Jászberény mellett Veszprémben, Kiskunhalason, Törökszentmiklóson és Szegeden vannak malmai a csoportnak, kiegészülve egy karcagi kereskedelmi bázissal. A teljes kapacitás 340 ezer tonna gabona évente.

Külön ágazatot jelent az agrárportfólió, amely nyolc éve indult a Jász-Föld Zrt.-vel, majd kiegészült a Naszálytejjel és a Jásztejjel. Ezer tejelő tehén és szaporulata mellett 800 koca teszi ki az állományt. Számos növényfajta van a termények közt. Ez az üzletág jól támogatja a malomipari tevékenységet.

A több lábon állás a család számára kiemelt jelentőségű, és kellő hátteret biztosít a folyamatos fejlesztésekhez. Például ingatlanberuházási tevékenységük keretében Jászberényben felépítették a Szatmári lakóparkot, amelyben jelenleg négyszáz családi, illetve sorház áll, de még kétszer ennyi is elfér. A belvárosban pedig a jövő év végére megépül egy ötszintes, húszszobás modern szálloda is, melyben több üzlet kap helyet.

Visszakanyarodva az eredeti, épületgépészeti vonalra, a cég szlogenje, a folyamatos fejlődés a regionális kereskedelmi lehetőségek kihasználásában is tetten érhető. Az ezredforduló előtt a keleti országrész nagyobb, főként határközeli városaiban nyitottak áruházakat, ugyanis Ukrajnából és Romániából akkortájt rengeteg kivitelező és magánember járt át korszerű épületgépészeti anyagokat vásárolni. Sőt, később nagykereskedelmi elosztóközpontként kamionszámra vitték az árut ezekbe az országokba, később Szlovákiába is. A csoportot ma már ötven te herjárműből álló szállítmányozási egység is „színesíti”. Az uniós csatlakozás esetükben történt negatív hatása, majd a válság alaposan visszavetette a forgalmat. Olyannyira, hogy még egy nagy vevő is eltűnt ebben a periódusban, amely a teljes üzlethálózat megvásárlásában gondolkodott. A Szatmári áruházak nem franchise-rendszerűek, hanem kivétel nélkül saját tulajdonú boltok, sőt, egy ingatlankezelő kft.-n keresztül az ingatlanok szintén a cégcsoport tulajdonában vannak.

Piacvezetőként nyugodtak, megfontolt döntéseket igyekeznek hozni: a meglévő hálózat felújítása, korszerűsítése a cél, illetve a vevői igények jobb kielégítése. A következő egy-két évben fe dik majd le azt a két-három nagyvárost és vonzáskörzetét, amely még hiányzik az iroda falán függő hatalmas Magyarország-térképről.

A folyamatos fejlődés nem csak terjeszkedést jelent: a cég a vevői igényeket is felismeri, és rugalmasan alakítja kereskedelmi gyakorlatát. Egy épületgépészeti termékeket, valamint szanitert és hidegburkolatot is árusító üzletben ugyanis egyaránt fontos a különböző egységeket precízen, egyesével kiválasztó, érdeklődő vásárló, valamint a nagy építési projektek árubeszerzői, akik egy-egy alkalommal több száz radiátort, sok tucat szanitert és több ezer négyzetméter burkolólapot rendelnek. Számukra ezért külön pultot alakítottak ki az üzletekben. De tervezik azt is, hogy a szerelő, illetve kisebb kivitelező partnerek részére is lesz dedikált pult a legtöbb áruházban.

Erre azért is szükség van, mert a beinduló építési boom kapcsán a Szatmári épületgépészeti áruházak forgalma is szépen nő, sőt a projektek jellege és időzítése miatt az általános piaci bővülés kiaknázása még hátravan.

A legnagyobb kihívást a jó munkaerő megtalálása és megtartása jelenti. „A mi környékünk, a Jászság legalább olyan fontos és erős területe az országnak, mint például Győr vagy Székesfehérvár környéke. Sok nagyvállalat van itt jelen, így hasonlóan nehéz munkaerőt találni ezen a vidéken, mint a nyugati országrészben. A lapok álláshirdetésekkel vannak tele, pedig a bérek ma már legfeljebb 10-20 százalékkal alacsonyabbak csak, mint Nyugat-Magyarországon” – mondja Szatmári Zoltán. Náluk csak a környékről több mint félezer ember dolgozik a csoportban, és folyamatosak a bérfejlesztések, hogy tudjanak új munkaerőt toborozni.

A család minden tagja a vállalkozásban dolgozik, s miután szakszerűen és jól szervezetten „leosztottak” a feladatok, kiválóan működik a rendszer.

92-szatmari.jpg