Akár új terméket, akár egy meglévőt fejlesztünk a piacra, könnyen elrettenthet minket a kivitelezés összetettsége. A kihívások már a tervezés során felmerülhetnek: funkcionalitás, életút, praktikus használhatóság, esztétikum, alapanyagválasztás, szerszámozhatóság, gyárthatóság – számos dolog, amelyet már a kezdeteknél meg kell határozni. „A munkáink során megvalósult fejlesztéseket mindig valamilyen előrelépés, fejlődési lehetőség hívja életre. Gazdasági oldalról ezeknek többségében költségcsökkentés vagy a termelési kapacitás növelése a célja. Az ilyen jellegű feladatokban a legnagyobb kihívást annak a hozzáadott értéknek az átadása jelenti, amellyel a megbízóinkat tartósan jelentős versenyelőnyhöz tudjuk juttatni. Ilyenkor van szükség arra a sokéves tapasztalatra, mellyel munkatársaink rendelkeznek, és már a tervezés során látják azokat a válaszutakat, amelyekre a döntéseiket alapozzák a gyártás során” – foglalja össze Gaszt Attila, az érdi GIA Form Szerszám- és Alkatrészgyártó Kft. ügyvezetője, hogy mi alapozza meg a hosszú távú partneri kapcsolataikat.

A céget 2003. június 12-én alapította Gaszt István és fia, Gaszt Attila, utóbbi jelenleg is az ügyvezetői szerepet látja el. A GIA Form filozófiája, hogy a szakmai hozzáértéshez megfelelő gazdálkodás társuljon, és folyamatosan fejlesszenek. Gaszt István 1960-ban kezdte a szerszámkészítői pályafutását. 1988-ban alapították a családi vállalkozást, amely apáról fiúra hagyományozódott. Gaszt Attila vette át a vezetést, aki fenntartható vállalkozásfilozófiával egészítette ki a gépi felszereltséget és a szaktudást. Céljuk az automatizálás és olyan üzemi hálózat létrehozása, amely egyre nagyobb mértékben alkalmazza az infokommunikációs technológiát.

A fő tevékenységként szerszámgyártással, műanyag fröccsöntéssel, CNC-forgácsolással és összeszereléssel foglalkozó cégnek jelenleg 62 alkalmazottja van. 31-gia-form.jpgMindezek mellett olyan szolgáltatásokat is kínál a partnereinek, mint a teljes körű projektmenedzsment, amely magában foglalja az egész gyártási folyamatot a tervezéstől, az analízistől kezdve a szerszámgyártáson és a fröccsöntésen át a logisztikáig.

Tíz év telt el azóta, hogy a vállalat vezetője felvázolta munkatársai előtt egy új, modern, mindent kielégítő gyártócsarnok felépítését. 2013 decemberére elkészült az a 3300 négyzetméteres, ultramodern dizájnépület Érden, az M6-os autópálya mellett, ahol helyet kap a műanyagfröccsöntő üzemtől kezdve a szerszámgépeken át a logisztikáig minden.

„A válság idején több kérdéssel körbejártam a kulcspartnereinket: hogyan látják a cégünket, hogyan látják a saját piacukat, mik a lehetőségeik, van-e valami kritikájuk, dicséretük? A válaszokból egyértelműen kirajzolódott, hogy komplett projektek irányába kell elmozdulnunk. A szerszámgyártáson kívül és a fröccsöntés mellett így lett a GIA Formnál hozzáadott érték a gyártást megelőző tervezés, analízis és az összeszerelés. Hogy ezt egy külsőségeiben is esztétikus és modern környezetben tesszük, további értéket teremt.” A 100 százalékban magyar tulajdonban lévő vállalat 2014-ben alkatrészgyártóként elnyerte a Design Management Díjat, mert kiváló példát mutat arra, hogy miként növelheti egy vállalkozás a versenyképességét dizájntudatos szemlélettel. Alapvetően alkatrészgyártó üzemtől nem elvárás, hogy építészetileg kiemelkedő csarnokban működjön. A GIA Form fontosnak tartotta, hogy formatervezett épületben készüljenek a termékei.

Ez az év különleges a társaság életében: befejeződik az a többéves fejlesztési folyamat, amelyet még 2014-ben terveztek el, amikor az új csarnokba költöztek, hogy megduplázzák a termelési kapacitásukat, köszönhetően a gépparkfejlesztésnek. Tavaly a hat darab Engel e-pic okos kis robot beszerzésével teljesítették az ipari automatizálás felé vezető út első szakaszát. Az idén ezt a csapatot bővítik két 160 tonnás Engel fröccsöntőgéppel és az ezekhez tartozó két Viper12-es robottal, amelyek így együttesen egy komplett gyártócellát alkotnak. A további kapacitásbővítés technológiai fejlesztéssel jöhet létre, ezért két régebbi, tízéves CNC-megmunkálóközpontot lecserélnek újakra, valamint egy harmadikat is beüzemelnek. Az állomány egy 1000x500 milliméteres szerszámlap- és egy szerszámbetét-marógéppel, valamint egy 30 000/perc fordulatszámú elektróda-marógéppel gazdagodik.

A vállalat magas műszaki színvonallal, első osztályú technológiával, gépparkkal rendelkezik, és az ipari automatizálás útján halad.

32-gia-form.jpg