Hosszú évek során, szinte a semmiből stabil, saját lábon álló milliárdos cégcsoportot épített fel Móré Attila állatorvos, az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.-t tulajdonló Alpha Befektetési Holding Zrt. tulajdonosa. A történet úgy kezdődött, hogy megpályázta az Állatorvostudományi Egyetem Gyakorló Klinikája Kft.-nek a vezetését. Ez gyakorlatilag a ma is működő székesfehérvári intézményt, Magyarország legnagyobb, 1500 négyzetméteres, de akkoriban anyagi gondokkal küszködő állatkórházát jelentette. Móré Attila meg is vásárolta 1993-ban. Ekkor indult el igazából a cég és a tulajdonos a siker útján. A vételt tulajdonképpen az is motiválta, hogy a gyógyításból a kórház nem tartotta el magát, Móré Attila azonban úgy gondolta, a finanszírozást máshonnét teremti elő. Ez a más az állatgyógyszer-kereskedelem lett. Egy törvénymódosítás ugyanis a megszűnt téeszek miatt munka nélkül maradt állatorvosoknak is lehetővé tette, hogy belevághassanak ebbe az üzletágba. Móré Attila pedig élt a lehetőséggel.

„A kft. neve 1996-ban változott Alpha-Vetre” – mondja Málits József, a társaság ügyvezetője. Az éjjel-nappal nyitva tartó, kizárólag házi kedvenceket ellátó állatkórház pedig az árbevételnek már az egy százalékát sem hozza, a fennmaradó több mint 99 százalék a cégcsoport egyéb tevékenységeiből származik. A holdingnak a gyógyítás mellett két húzóágazata van – magyarázza az ügyvezető. Az egyik az állatgyógyszer-fejlesztés és -kereskedelem – a saját fejlesztés és gyártás, valamint a kizárólagos disztribútori jogok mellett a világ legnagyobb állatgyógyszercégeinek a termékeit is forgalmazzák –, a másik az állateledelek és -felszerelések (több mint 30 ezer termék) kis- és nagykereskedelme. Az állatgyógyászati szerek forgalmazása az árbevétel mintegy 60 százalékát jelenti, a fennmaradó részt az eledel és a felszerelés adja. „Az Alpha-Vetnek van egyedül a piacon kiskereskedelmi lánca, saját boltokkal. Ellátja a pet shopokat, webáruházat üzemeltet és franchise-rendszert épít az állateledel és -felszerelés terén” – hívja fel a figyelmet Málits József

01-alpha-vet-bet50.jpgA dinamikus növekedés kikövetelte magának a terjeszkedést, a raktárbázis és a logisztikai kapacitás bővítését is. Az Alpha-Vet központjai Budapesten, Debrecenben, Sárváron, Székesfehérváron és Szombathelyen találhatók. Szolgáltatási tevékenységük példaértékű és nem mindennapi: amit az előző nap 17 óráig megrendelnek tőlük, azt az adott partner már másnap megkapja. Más kérdés, hogy az ágazatban sokszor vannak járványok, természeti csapások, vagy éppen nehéz a piaci helyzet, amikor a szektorban tevékenykedő partnereik élete nehezebb. Az Alpha-Vet a jó termelőket sokszor „finanszírozza” úgy, hogy azok a termékek árát csak jóval később fizetik ki.

Az Alpha Holdingnak három gyártóüzeme van a gyógyszerek, a takarmánykiegészítők és a növényi tápoldatok szegmensében. Állatgyógyászati készítményeit Bábolnán állítja elő. Az üzem és az ott gyártott termékek licence akvizíció és beruházás útján került az Alpha Holdinghoz, 2010-es és 2014-es átadással. A tranzakció csupán az első lépés volt, hiszen a kormány és az Európai Unió támogatásával az Alpha-Vet Kft. korszerűsítette és bővítette is a bábolnai gyárát. Ezenkívül megkezdték a termékek fejlesztését és korszerűsítését is. Egy-egy engedélyeztetés hosszadalmas folyamat, de máris vannak originális cikkeik, amelyek megkapták a forgalmazási engedélyt 8-14 EU-s ország piacára. Az egzotikusabb piacoktól sem riadnak vissza, például Dubajban és Pakisztánban is van most engedélyeztetési eljárás alatt egy termékük. A növényi tápoldatok közül a növények védekezőrendszerét stimuláló cikkeik viszonylag újak; tavaly és az idén kerültek csak piacra előbb itthon, majd külföldön. Biokelátjaik mikro- és makroelempótlásra képesek, s a növények lombozatán keresztül hatnak a szőlőtől a gyümölcsfákon és a kalászosokon át a kapásokig.

Az Alpha-Vet számos egyetemmel dolgozik együtt – SOTE, SZIE, Pannon, NYME –, és ösztöndíjprogramjuk is van. Dolgozóikat külön felkészítik a feladatokra, s meg is becsülik őket. A cég már le zajlott és még futó termékfejlesztési beruházásainak az összértéke meg fogja haladni a 3 milliárd forintot. Az Európai Unió pályázati támogatásai mellett 1,5 milliárdos önerőt az Alpha-Vet Kft. saját forrásaiból biztosít. Mivel pedig Magyarországon az állatállomány gyors növekedésére nem látszik esély, az állatgyógyászati szerekkel egyre inkább lefedett hazai piac helyett a cég növekedési lehetőségét Móré Attila és Málits József egyaránt a ma még csekély mértékű export bővülésében látja.

Az Alpha Befektetési Holding Zrt. az alapítványokat is ideszámolva 33, jogilag önálló társaságot ölel fel. A történethez ugyanis hozzátartozik – és a tulajdonosi előrelátást is bizonyítja –, hogy nemcsak az alaptevékenységekre, hanem a járulékos, ha úgy tetszik, kiszolgáló szolgáltatásokra is külön cégeket hoztak létre – a marketingtől kezdve a logisztikáig bezárólag. FBN-H-tagok, a generációváltás témakörében a szervezeten belül aktívak, dolgoznak megoldásokon. A jelenlegi céghálós konstrukció ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy a csoportot adott esetben különösebb zökkenők nélkül lehessen értékesíteni vagy éppen a tőzsdére vinni. Ilyen tervek azonban egyelőre nincsenek.

02-alpha-vet.jpg