Amint az kiderül majd a cégvezetőkkel készített interjúk alapján készült cikkekből, sok a közös vonás a 2017-es kiadvány 50 társasága között. Mindegyik kiemelkedő eredményeket ért el a maga területén: mind az árbevételt, mind az eredményt tekintve komoly növekedést produkáltak. Ezek a vállalatok a gazdasági gyarapodás motorjai, mivel kiemelkedő az innovációra, a k+f-re szánt ráfordításuk.

A hasonlóságok mellett azonban a kiadvány összeállítása során figyelmet fordítottunk a sokszínűségre is, ezért mind méretében, mind a gazdasági szektorokat tekintve változatos a bemutatott 50 cég, melyek történetét minden alkalommal nagy lelkesedéssel és jogos büszkeséggel osztották meg velünk a vállalatvezetők.

A magyar versenyszféra által termelt GDP közel felét az a kkv-szektor adja, melynek cégei többnyire hazai tulajdonú, komoly múltra visszatekintő társaságok. Nem meglepő hát, hogy az idei kiadványban is többségben vannak a családi tulajdonú hazai kis és közepes méretű vállalkozások. Örömteli, hogy a kiadványban szereplő családi cégek sikeresen oldják meg a generációváltás jelentette kihívásokat a tehetséges fiatal családtagok munkába állásával vagy külső menedzsment bevonásával.

A Budapesti Értéktőzsde 2016-ban, új stratégiájának egyik elemeként éppen azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a magyar középvállalati réteget a saját eszközeivel támogassa. Ezért is külön öröm számunkra, hogy a Londoni Tőzsdével közösen indított ELITE Programban ez év áprilisától négy cég is részt vesz a BÉT50 társaságai közül.

Mi a börzén hiszünk abban, hogy az innováción alapuló fenntartható gazdasági fejlődés nélkülözhetetlen generátora a középvállalati réteg tőkepiachoz való hozzáférése. Ezért 2017-ben elindítjuk új platformunkat, a BÉT Xtend piacot, amely a közepes cégek igényeire kalibrálva segíti őket a növekedésben. Ezen túlmenően a kormány is támogatja a középvállalatok tőkepiaci megjelenését, egyrészt a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapon keresztül tőkebefektetéssel, valamint a nemrégiben kiírt GINOP-pályázat keretében anyagi támogatást biztosít a kiemelt bővülési potenciállal bíró kkv-k külső finanszírozási képességének erősítésére, nemzetközi piacokon történő, továbbá tőzsdei megjelenésére.

Köszön együttműködő partnereinknek, az EY-nak és a Figyelőnek a kiadvány elkészítésében nyújtott segítséget, valamint minden cégvezetőnek és szakmai szervezetnek, hogy elfogadták felkérésünket a kötetben történő megjelenésre. Tisztelt Olvasóinknak pedig kívánom, hogy merítsenek inspirációt a BÉT50 idei történeteiből.