Az elmúlt több mint 20 év alatt temérdek sikeres, magánkézben lévő magyar vállalkozással dolgoztunk együtt. Éppen ennek a sokrétű tapasztalatnak köszönhetően végezte az EY a kiadványban szereplő sikeres vállalkozások felkutatását és kiválasztását, a folyamat koordinálását. Hiszünk abban, hogy a cégek teljesítményét nem elegendő kívülről megítélni, a cikkek ezért minden esetben a tulajdonossal vagy a menedzsment tagjaival zajlott interjú, interjúk alapján készültek. Őszintén gratulálunk nekik, és valamennyiünk nevében köszönöm ezeket a különleges és kivételesen inspiráló beszélgetéseket. Hálás vagyok, hogy közreadhatjuk eredményeiket és történeteiket.

A kiadványt forgatva feltűnik, hogy bár a cégek története és működése egyedi, azonban a vállalkozói szellem, a kivételes elkötelezettség és a szenvedély mindenhol áthatja az alapítót, a tulajdonost, de még a menedzsment szereplőit is. Kivétel nélkül lenyűgöző történeteket éltek át. Valamennyien túl vannak szerencsés és kritikus időszakokon, többször is szembenéztek kockázatokkal és megküzdöttek – vagy éppen folyamatosan küzdenek – versenytársaikkal. Példaképek lettek.

A siker relatív, még az üzleti életben is, pedig ott a számok magukért beszélnek. A siker ugyanis elrejtőzhet egy egyedi üzleti modellben, egy újító ötletben, egy saját fejlesztésű termékben vagy éppen abban, hogyan kezeli ügyfeleit a cég. De sikerként élhetjük meg a folyamatos növekedést vagy épp egy üzleti kudarc utáni visszatérést is. Mégis talán az egyik legnagyobb siker a családi vállalkozás továbbörökítése.

Mindezt ráadásul mérhetjük a profittal, de lehet az is mérce, hogy az eddigi teljesítményével a vállalkozás tud-e további befektetőket találni vagy a tőzsdén keresztül tőkét bevonni. De más a siker azoknak, akik küzdenek érte és más annak, aki kívülről szemléli. A BÉT-kötetben szereplő történetekben ezeket a megélt sikereket mutatjuk be, a tekervényes, de erős és céltudatos gyökereket, amelyekre aztán szilárd törzsként és lombkoronaként épül fel a messziről is elismerést kiváltó, mérhető eredmény.

Így a BÉT és a Figyelő munkatársaival közösen tipikusan olyan kis és közepes méretű vállalkozásokat kutattunk fel, amelyek reprezentálják a magyar gazdaság sokszínűségét. Elvitathatatlan érdemük, hogy a rendelkezésükre álló kevesebb mint 25 év alatt lettek erősek és sikeresek. Az elmúlt esztendőben és az idén összeállított BÉT50 kiadvány pedig bizonyíték rá, milyen sokan vannak. Nem gondolom, hogy nehéz lesz megtalálni még 50 céget 2018-ban!

Gratulálok valamennyi vállalatnak, amely a BÉT-könyv lapjain bemutatkozik, de ezzel a kiadvánnyal tisztelgünk azon magyar üzletemberek előtt is, akik a mindennapjaikban élik meg és éltetik a vállalkozói szellemet.