IL-PE Kft..jpg

ifj. PETIS László, az új gyártócsarnok daru szintje felett

Id. Petis László egy apró nyírségi faluból, Nyírderzsről származik. Ő is annak a vállalkozói generációnak a tagja, amelyik a 90-es években alapozta meg későbbi sikereit. Ösztönös vállalkozó, aki eleinte piacokon és szakboltokban értékesített műanyag termékeket, miközben főállásban a debreceni műanyaggyár alkalmazottja volt. Egy leselejtezett géppel kezdett dolgozni társával, Illés Jánossal.

1994-ben alapították az IL-PE Kft.-t. Kezdetben használt gépeket újítottak fel; ezeken készültek fröccsöntéses technológiával a háztartási műanyag termékek, amelyekből beszállítottak nagyobb  vállalkozásoknak is, miközben saját produktumokat is gyártottak.

Első saját termékük egy műanyag szemeteslapát volt, mára viszont vásárlóik, viszonteladóik 16 kategóriában válogathatnak 400 árucikk közül. A cég központja jelenleg is az egykori TSZ-telep, ahol még 1996-ban vásárolt az IL-PE egy magtárat a gyártógépek elhelyezésére. Fokozatosan növekedtek az évek során: újabb és újabb épületeket vettek birtokba, ahonnan immár tárolódobozok, ételszállító edények, virágládák, kaspók, vödrök széles palettája került piacra.

Id. Petis László szerint a vevő csak azt a terméket tudja megvenni, amit maga előtt lát a boltok polcain. Ami pedig a minőséget illeti, a vásárlók bizalmát mindössze egyszer lehet eljátszani. Az IL-PE azért képes felvenni a versenyt még a kínai importtal is, mert szem előtt tartják ezt a két alapvetést. Tőlük akár egy raklapnyi árut is lehet vásárolni, amelyet 24-48 órán belül eljuttatnak a megrendelőhöz.

„Alapvetően a B2B-re koncentrálunk, de tartjuk a kapcsolatot a  végfelhasználókkal – ezt nem lehet és nem is szabad elengedni” – mondta ifj. Petis László, aki öt éve költözött vissza Debrecenbe, hogy édesapjával tandemben irányítsák az IL-PE Kft.-t.

Míg az idősebb Petis a gyártást és a napi alaptevékenységet koordinálja, fia a fejlesztésekért, a pályázatokért felelős. Augusztusban érkezik például az az 1500 tonna záróerejű fröccsöntő gép, amelyet részben GINOP-támogatásból vásároltak, közel 880 ezer euró értékben, s amely országos szinten is igazi különlegességnek számít. Az eszköz elhelyezéséhez új csarnokra is szükség volt, amelyben két 25 tonnás darupálya teszi majd lehetővé, hogy a már meglévő 35 gépet flexibilisen bármikor áthelyezhessék. A fejlesztés engedélyezése közel két évet vett igénybe, mivel a szokásos 7,5 helyett az IL-PE-nek 12,5 méter magasságú csarnokot kellett felhúznia.

„Amikor válság van, akkor érdemes új dolgokba fogni. Mi jelenleg  egy olyan vákuumban fejlesztünk, amely reményeim szerint akár autóipari megkereséseket is bevonz majd” – mondta ifj. Petis László, aki Győrben tanult járműgépésznek, és máig szívügye ez az ágazat. Az ő nevéhez fűződnek az alternatív hajtású járművek magyarországi versenyei, ilyet először még 2005-ben rendeztek. „Szeretek alkotni, új dolgokat létrehozni, és az autóipar most nemcsak hajtástechnológiai korszakváltás küszöbén áll, de strukturálisan is megújul például a karosszériagyártás. A járművek "elműanyagosodnak", és ez nagy lehetőségeket hozhat a
számunkra” – véli.

Ami pedig a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait illeti, azt az IL-PE Kft. csak részben tapasztalta. Igaz ugyan, hogy a virágládák iránti kereslet érezhetően visszaesett, ételszállítóból
viszont közel 600 ezer darabot értékesítettek. Bár az utóbbiak olcsóbb termékek, a cégnél mégis abban bíznak, hogy összességében az idén is növekedést könyvelhetnek majd el 2019-hez képest.

BET50_funfact-ILPE.jpg
„A veszélyhelyzet kihirdetésekor azonnal elkezdtünk gyártani készletre, de még így is alábecsültük az igényeket. Emellett néhány nap alatt hozzájutottunk olyan használt gépekhez, amelyek a válság miatt kerültek hirtelen piacra. Mi már hozzászoktunk, hogy bármikor beüthet egy olyan krízis, amely veszélyeztet minket. Nemrég még attól kellett tartanunk, hogy betiltják az egyszer használatos műanyagokat, amelyekről aztán a koronavírus bebizonyította, milyen jó szolgálatot tesznek például a közétkeztetésben. Megvan a rutinunk az ilyen helyzetekre, így gyorsan reagálunk, és nem hitelből fejlesztünk. A vevőkörünk diverzifikált, egyik partnerünk sem képvisel öthat százaléknál nagyobb szeletet a teljes tortából, emellett tavaly óta felfutóban az exportunk: Ukrajnába, Romániába és Szlovákiába is szállítunk” – magyarázta ifj. Petis László.

Az IL-PE Kft. amellett, hogy Ipar 4.0 mintagyár szeretne lenni, s több sikeres kapacitásnövelő beruházást hajtott végre az elmúlt években, tervezi egy valós időben követhető, tableten működő vállalatirányítási rendszer bevezetését, de munkahelymegőrző támogatásra is pályáztak az új gazdaságmentő csomag keretében.

„Fokozatosan váltjuk le a régi gépeinket újakra, ezek mindegyike alkalmas az Ipar 4.0 feltételeinek a teljesítésére. Szeretnénk kiépíteni egy olyan rendszert, amely lehetővé teszi, hogy valós időben figyelhessük a gyártási folyamatokat, a költségek alakulását, és ennek segítségével – ahogy a Forma–1-es futamokon a csapatok – minden lehetséges forgatókönyvet elemezni tudjunk. Ezenkívül folyamatosan új munkatársakat toborzunk” – tette hozzá ifj. Petis László.

Ahogyan az édesapja, úgy ő is a munkában, a gyakorlati tapasztalatok hasznosításában és az új lehetőségek keresésében hisz, nem a szerencsében. E stratégia sikerességének a mérlege jelenleg több mint 1,2  milliárd forint nettó árbevétel, egy csaknem hatvanfős csapat és hét gyártóüzem.

BET50_NSR-ILPE-24.jpg