Nanushka International Zrt..jpg

Baldaszti Péter, vezérigazgató, a Nanushka Igazgatóságának elnöke és Gubicza Ágoston, a Nanushka igazgatóságának tagja, a GB & Partners tulajdonosa

A Nanushka márkát jelenleg negyven országban forgalmazzák, ráadásul az egyetlen olyan kelet-közép-európai brand, amelynek a tengerentúlon is van üzlete, méghozzá New Yorkban. Hamarosan a négyemeletes londoni egység is megnyílik, de már ott vannak a legmenőbb luxusáruházakban is, mint a Harrods vagy a Lafayette.

Sándor Szandra Angliában tanulta a divatot: a diplomáját adó London College of Fashiont a divatvilág három legjobb egyeteme között tartják számon. A pályakezdők szokásától eltérően úgy döntött, nem áll be egy nagy céghez gyakornoknak, inkább hazajön és saját márkát hoz létre. Megalakult a Nanushka.

Bár az első években a vállalkozás számos pénzügyi és üzleti kihívással szembesült, a Nanushka név mégis egyre ismertebb lett Magyarországon és külföldön egyaránt. 2012-ben a PortfoLion kockázatitőke-befektető felfigyelt rá, és két ütemben több mint kétmillió dollárt fektetett a társaságba, amely arra elég volt, hogy értelmezhető nagyságrendű befektetéssé tegye a céget. „A bevont forrás felhasználásával viszont nem sikerült kellőképpen megalapozni a társaság stabil működését” – mondta Baldaszti Péter, a Nanushka International Zrt. vezérigazgatója.

2016-ban a korábbi tőkebefektető társaság megkeresésére a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. is elkezdett érdeklődni a vállalat iránt. A PortfoLion részesedésének a kivásárlása után, az új invesztor, a GB & Partners által kezelt Exim Növekedési Magántőkealap megjelenésével és az alapkezelő operatív szerepvállalása mellett a Nanushka dinamikus növekedésbe és terjeszkedésbe kezdett. A GB & Partners 2016-ban, 330 millió forintos árbevétellel és 200 milliós éves veszteséggel vette át a céget, 2019-re azonban a Nanushka már 6,7 milliárdos forgalmat ért el 470 millió forint adózás utáni eredmény mellett.

A társaság árbevételének ma már a 97 százaléka származik külföldről, ebből is 35 százalék az Egyesült Államokból. A gyártás 70 százalékban Magyarországon történik, a munkatársaik száma pedig megközelíti a 140 főt. Mondhatjuk, hogy a Nanushka hazánk legismertebb exportcikke lett. Elképesztő eredmény ez a nemzetközi divatiparban. Mindössze három év alatt hússzoros volt a növekedés!

Szerencsés találkozás volt Baldaszti Péter és Sándor Szandra kapcsolata; ők nem csupán az üzletben, hanem a magánéletben is egy párt alkotnak. A közgazdasági végzettségű Péter értette, mire van szükségük a befektetőknek, így könnyen megtalálták a hangot az új tulajdonossal, a GB & Partners-szel is. „Ez azért hosszú tárgyalási folyamat volt – hangsúlyozta Gubicza Ágoston, az alapkezelő többségi tulajdonosa, a Nanushka igazgatósági tagja.

De mi Szandrában és Péterben nagyon erős szakmai partnerekre és szövetségesekre találtunk ahhoz, hogy valóban megújítsuk s új növekedési alapokra helyezzük a vállalatot. Inspiráljuk, támogatjuk egymást, és sokat tanulunk a másiktól. Az együttműködésünk sikerét jelzi, hogy akár Párizsban, akár New Yorkban vagyunk egy rendezvényen, nagyon komoly emberek jönnek oda, hogy miként értünk el ilyen gyorsan ilyen nagy sikert. Ennek azért nemzetközi szinten is híre van.”

De mi a titok? A Nanushka ruháit ma már a legnagyobb, "A" kategóriás sztárok hordják, de ők ezért sosem fizettek. „Más lett az üzleti modellünk” – mondta Baldaszti.

 

BET50_funfact-Nanushka.jpg2016 után a társaságnak jelentős üzleti és pénzügyi átalakulásra volt szüksége, aminek egyik fő eleme az erős digitális jelenlét és az online értékesítés kiépítése lett. A GB & Partners színre lépésétől kezdve erre kiemelten figyeltek. 2016-ban mindössze 10 millió forintos volt az online forgalom; jelenleg már évente több mint 1 milliárdos, és a jövőben további bővülést terveznek.

Az üzleti átalakuláshoz és az új stratégiai irányok megvalósításához persze források kellettek. A GB & Partners először 100 millió forinttal szállt be, ez emelkedett aztán 300 millióra, végül pedig 1,1 milliárdra. 2020-ra az új tulajdonos befektetésével és egyéb kereskedelmi banki hitelekkel együtt a Nanushka közel 5 milliárd forinthoz jutott. Jelenleg a társaság többségi tulajdonosa a GB & Partners által kezelt Exim Exportösztönző Magántőkealap, 33 százalék pedig Sándor Szandra és Baldaszti Péter birtokában van.

Baldaszti szerint az elmúlt évek sikerei ellenére nincs különösebb titkuk. „A jelenlegi környezet alkalmasabb volt a terjeszkedésre, mint a korábbi. A piac nagyon globális lett és nyitottá vált a helyi sztorik iránt, hiszen a márkák valójában nem logók, hanem történetek, narratívák. Ezenfelül lerövidültek a szállítási idők, s a közösségi platformok miatt is könnyebb ismertté válni. És nagyon fontos, hogy a kiemelkedően erős szakmai támogatást nyújtó GB & Partners-szel közösen elhittük, hogy ezt meg tudjuk csinálni. Globálisan gondolkodtunk. A termékek minősége jobb lett, sokkal többet és máshogy költünk marketingre – tette hozzá. – Maximalizmussal dolgozunk, hiszen igen nagy elvárásokat támasztó vásárlóknak, nagykereskedőknek adunk el nagyon drágán. Ilyen szinten már nem lehet hibázni.”

A cég számára mindig is kiemelten fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Most, a koronavírus idején is több tízezer maszkot adományoztak egészségügyi intézményeknek. A márka egyik legfontosabb alapértéke emellett a fenntarthatóság: egy egész csapatuk foglalkozik ezzel a témával. Fenntarthatósági kezdeményezéseikkel a globális divatiparban a top 10 vállalkozás között tartják őket számon: a társaság összes utazását, szállítását ellentételezik, a működésük közel karbonsemleges. „A most szeptemberben boltba kerülő kollekció 57 százaléka teljesen fenntartható anyagokból készül” – mondta büszkén Baldaszti. Ez
nagyon komoly arány. Összehasonlításképpen: más világmárkák esetében negyven százalék körüli ez az érték.

Az elmúlt évek sikereinek köszönhetően a GB & Partners úgy döntött, hogy Baldaszti Péterrel és a Nanushka köré szerveződő menedzsmenttel közösen egy divatipari holdingot hoz létre Vanguards Fashion Group néven, amelyben több márkát felvásárolva koordinálja azok működését és nemzetközi piacokon való megjelenését. Az Aeron – szintén magyar alapítású brand – és a Arkiv Group – fashiontech-vállalkozás – már csatlakozott is a csoporthoz, s jelenleg folyamatban van több potenciális, esetenként külföldi célpont akvizíciójának elemzése. „Ez korszakos dolog; akár a divat fellegvárának tartott Olaszország egy-egy fontos márkája is csatlakozhat a magyar csapathoz” – emelte ki Gubicza Ágoston.

Olyan komoly nemzetközi szakembereket szereztek meg vízióik támogatására, mint a Gucci és a Tom Ford világmárkák korábbi COO-ja vagy a Tiffany volt pénzügyi igazgatója. „Ezek a nagy nevek kisebb brandek esetében megfizethetetlenek, de így, egy holdingban, sok márkával együttműködésben már nekik is nagy kihívás a brandingelés, számunkra pedig vonzó befektetés” – véli a szakember.

BET50_NSR-nanushka-36.jpg