Az NTfA 20 milliárd forint forrással jött létre. Tőzsdeérett vállalatok mellett olyan cégekbe is fektet, melyek vállalják, hogy néhány éven belül tőzsdére mennek. A befektetés minden esetben magánbefektetővel együttes társbefektetés formájában valósul meg. Fiatal vállalkozás esetében akár 10 százalékos magánbefektetői hozzájárulás is elégséges. Arra is van lehetőség, hogy az alap a vállalat életkorától függetlenül 30 százalékos magánbefektetői hozzájárulással fektessen be.

Az NTfA iparágtól függetlenül, magyarországi székhellyel, vagy EGT-székhellyel és magyarországi fiókteleppel rendelkező társaságoknak biztosít tőkét. A meglévő termékkel vagy szolgáltatással, kialakult szervezeti felépítéssel rendelkező, a piacon már bizonyított, stabil bevételtermeléssel bíró vállalatokat keresi, de azoknak is kínál megoldást, melyek ahhoz még nem kellően érettek, hogy azonnal a tőzsdén keresztül vonjanak be forrást, de céljuk, hogy egy-két éven belül odáig eljussanak.

Az Alap szorosan együttműködik a Tőzsdével az aktív projektkeresés és a befektetési lehetőségek szűrése kapcsán. Emellett a tőzsdei megjelenést előkészítő támogató programok, illetve szolgáltatások igénybevételére, valamint nyilvános kibocsátással kapcsolatos feladatok és követelmények rögzítésére vonatkozóan folyamatos az egyeztetés.

Az NTfA esetében a jellemző tranzakcióméret tőzsdei kibocsátási tranzakciók esetében átlagosan 1 milliárd forint, vállalatonként azonban akár 3 milliárd forintos befektetést is végrehajthat. Az NTfA egyik sajátossága, hogy a relatíve magas befektetési összeg ellenére kizárólag kisebbségi tulajdonrészt szerez a finanszírozott társaságokban és jellemzően csendestársként, stabil pénzügyi befektetőként viselkedik az átlagosan 3-5 évesre tervezett befektetési időhorizont alatt.

Az NTfA több úton erősíti a BÉT Xtend piac sikerességét: a kínálatot erősíti azáltal, hogy az Alap befektetése és közreműködése nyomán az adott célvállalat szintet lép méretben és minőségben, illetve a tőzsdei keresletre is pozitív hatással lehet, hiszen az Alap maga is jegyezhet részvényt egy IPO során. A tőkeprogram hatása ugyanakkor túlmutat a közvetlen hasznokon: a támogatás hozzájárul a tőkepiaci infrastruktúra, know-how kiépítéséhez, a tőkepiaci likviditás növeléséhez, ezen keresztül pedig összességében a minőségi tőzsdei bevezetések száma is növekedhet.

A Széchenyi Alapok az eddigi négy BÉT Xtend kibocsátásból háromban töltötte be a vezető befektető szerepét. 2018-ban a Megakrán, 2019-ben a DM-KER tőkeemelésében vett részt. Idén pedig, a járványhelyzet ellenére is sikerült társbefektetőkkel együtt megvalósítania a Gloster tőzsdei kibocsátását, melynek során a vállalat összesen 1,1 milliárd forint friss tőkét tudott bevonni. A Széchenyi Alapok a pre IPO szakaszban is aktív. Idén augusztusban két társbefektetővel 2,2 milliárd forintot fektetett a vasúti árufuvarozás specialista CER Csoportba és a közeljövőben további hasonló tranzakciókat tervez.