A BÉT Xtend piac egyik legaktívabb szereplője a Random Capital – Navigator Investments páros: szolgáltatásaikat a jelenleg listázott 5 kibocsátóból már 4 igénybe vette. Dacára a Covid helyzetnek, sikeresen tudtak lebonyolítani egy tőkebevonási tranzakciót a Gloster Nyrt-nél, és a következő hónapokban tervben van egy teljes egészében online módon lebonyolításra kerülő IPO is. Horváth Zsolt, a Random Capital igazgatóságának elnöke, valamint Jutasi Zoltán, a NAVIGATOR Investments alapító tulajdonosa, vezérigazgatója beszélgetett velünk a tőkepiaci életről.

Nagyobb a realitása annak, hogy ma tőzsdére lépjen egy kkv, mint mondjuk 3-4 éve?

Horváth Zsolt: A BÉT Xtend piacának indulása és szabályozása, az ehhez kapcsolódó ökoszisztéma – a mentoring rendszer, a támogatási rendszer és a Széchenyi Alapok aktív, befektetői részvétele – egy minden eddiginél kedvezőbb környezetet teremtett a kkv-k számára. Egyrészt a tőzsdefejlesztési alapnál és befektetési alapoknál több milliárd forint tőke várja a cégeket, másrészt a Tőzsdének lehetősége nyílik egy speciális pályázati rendszeren keresztül a piacra lépés költségeit jelentősen mérsékelni. A nyilvános tőkepiac soha nem volt még ennyire könnyen elérhető a cégek számára.

Kiknek a legjobb a BÉT Xtend, például ágazati szempontból? Mi mutatja meg, hogy tőzsdeérett-e egy cég?

Jutasi Zoltán: Nem egyszerű objektív kritériumokat meghatározni, de alapvetően három nagyon fontos dolog elengedhetetlen. Kell egy sztori. A befektetők azokat a cégeket szeretik, amikben hinni lehet, amelyek elő tudnak állni egy vízióval arról, hogy a befektetőktől kapott pénzt hogyan fogják felhasználni. A másik a hitelesség. Ez nem egy verseny, ahol az nyer, aki nagyobbat mer ígérni. Inkább ígérjünk kevesebbet, de azt tartsuk is be. A befektetők mindig megjutalmazzák az őszinteséget és ez hosszú távon olyan bizalmat épít, ami komoly tőkét jelent. Végezetül ott van a tisztelet. A tőkepiac nagyra értékeli a sikeres vállalatokat, de fontos, hogy ez a tisztelet kölcsönös legyen. A tőzsdei befektetők nagyon kellemes tulajdonostársak lehetnek, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy folyamatos legyen a társaság és a befektetők közti kommunikáció a bevezetést követően is.

Miben különleges a Random-NAVIGATOR duó kijelölt tanácsadói szolgáltatása?

Horváth Zsolt: A Random Capitalnak van talán az egyik legnagyobb online, a BÉT-en igencsak aktív magánbefektetői bázisa. A Random és a NAVIGATOR „házassága” a tőkepiaci tudás és a kkv finanszírozási tapasztalatok szerencsés kombinációját adja, ami együtt már komoly előnyt adhat azoknak az ügyfeleinknek, akik az Xtendre készülnek. Nálunk valóban van tartalma a „testreszabott szolgáltatások” kifejezésnek, a BÉT szabályok adta kereteken belül minden ügyfél egyedi elbánásban részesül.

Számos válságkezelési megoldással lehet mostanság találkozni. Hol látják a saját és az Xtend piac szerepét ebben a folyamatban?

Jutasi Zoltán: Az egész gazdaság legégetőbb kérdése most, hogyan lehet a kieső termelés és szolgáltatás miatt elmaradó bevételek ütötte lyukat betömni. De azt is látjuk, hogy jónéhány cég lehetőségként éli meg a kialakult helyzetet. A külső finanszírozás előtérbe kerül szinte mindenhol, márpedig akkor a tőkeoldali finanszírozás szerepe is hangsúlyosabbá kell váljon. Az elmúlt hónapok megmutatták, hogy az Xtend piac alkalmas arra, hogy a hazai cégek tőkét vonjanak be a működésük finanszírozására. Talán éppen most van itt az ideje sok cégnél, hogy egy pillanatra megálljanak, felpillantsanak a napi üzletmenetből és egy ilyen hosszú távú finanszírozási kérdést napirendre tűzzenek. Mi mindenesetre készen állunk és még nagyobb kapacitással keressük a potenciális új kibocsátókat.