A piaci várakozásokat a gazdaságstratégia is alakítja. Fő üzenetünk, hogy a magyar gazdaság állapota a koronavírus-járvány okozta világgazdasági sokk környezetében is reményre ad okot. Nem dőlhetünk ugyanakkor hátra, inkább a gyors helyreállás érdekében előre tervezünk. A Gazdaságvédelmi Akciótervben ezért nem kizárólag a járványhelyzet leküzdését, hanem a kilábalást tartjuk szem előtt. Azaz támadva védekezünk, ami merőben más intézkedéseket eredményez, mintha csak a vírushelyzetre fókuszálnánk.

A gyakorlatban ez a 2010 óta követett patrióta és pragmatikus gazdaságpolitika folytatását jelenti. Célunk a magyar vállalkozások megerősítése, a magyar családok megélhetésének biztosítása és jólétének növelése érdekében. Ennek részeként átfogó fejlesztési stratégiát alkottunk, amely több egyedi vonással rendelkezik. Egyrészt támogatjuk a nagy számosságú, stabilan működő, sok embernek munkát adó mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítését: a koronavírus-járványt követően, csak 2020 augusztusáig több mint 500 milliárd forint forrásról döntött a kormány (beleértve például a versenyképességnövelő támogatást, a szálláshelyek támogatását). Ebből kifejezetten a „Magyar, High-tech és Zöld” konstrukció keretében több mint 100 milliárd forint állt a vállalkozások rendelkezésére, beleértve a Közép-Magyarországon működő cégeket is. Mivel a cél, hogy a kkv-knak nyújtott források a lehető legjobban hasznosuljanak, itt az eszközbeszerzés és technológiafejlesztés mellett szakértői szolgáltatás és képzés is elszámolható. A tudásátadást és a jó-gyakorlatok megismerését ezen túl is támogatjuk a Modern Mintaüzem Program keretében.

Mindezek mellett külön figyelmet fordítunk a legígéretesebb vállalkozásokra, amelyekben megvan a potenciál, hogy tovább növekedjenek és végül nemzetközi piacra lépjenek. 2020-ban ismét meghirdettük a Magyar Multi Programot (GINOP 1.2.7-20), a piaci visszajelzések alapján pedig felfelé módosítottuk a pályázható összeg felső határát. Idén már akár 500 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak az előminősítésben részt vett és a szakmai testület által a pályázat benyújtására érdemesnek tartott, jól teljesítő vállalkozások.

A nemzetközi szakirodalom alapján a források felhasználásának hatékonyságát növelheti a felhívások ágazati célzottsága is. Éppen ezért külön támogatási programokat indítottunk a leginkább felértékelődő és hazánkban hagyományosan erős iparágakban tevékenykedő vállalkozások számára. Az egészségipari gyártóknak 85 milliárd forint összértékű felhívások kerültek meghirdetésre, míg a design- és divatipar vállalkozásai 10 milliárd forint keretösszegű felhívásra pályázhatnak (GINOP 1.2.14-20 és VEKOP tükörprojektje), de külön konstrukció foglalkozik az élelmiszeripari és építőipari vállalkozások fejlesztésével is. Emellett, mivel úgy gondoljuk, hogy a jövő magyar, high-tech és zöld, vagyis, aki technológiaadaptációba és tudásátadásba, környezetbarát technológiákba fektet, az a jövőbe fektet, kiemelt hangsúlyt fordítunk a zöldgazdaság területén tevékenykedő vállalkozásokra. Utóbbiakat a hazánkban egyedülálló, gyártócégek fejlesztésére irányuló Zöld Nemzeti Bajnokok programmal (GINOP 1.2.11-20), illetve az egyszer használatos műanyagok kiváltását elősegítő készült konstrukcióval (GINOP 1.2.13-20 és VEKOP tükörprojektje) támogatjuk.

A 2021–2027-es EU-s költségvetés vállalkozásfejlesztési forrásait a kiszámíthatóság jegyében szintén ezen hármas osztat szerint tervezzük. Tesszük mindezt azért, hogy a vállalkozások a lassan mintegy 20 évet átfogó következetes gazdaságfejlesztési koncepciót látva merjenek és a forrásokat felhasználva tudjanak bővülni, megerősödni és végül akár tőzsdére lépni, értéket állítva elő a magyar családok, helyi közösségek és a társadalom számára egyaránt.