Általános érvényű, mély válság a mostani, amely a 2008-as krízistől eltérően váratlanul és gyorsan érkezett. Hogyan reagált a Hiventures a krízishelyzetre?

Mint mindenki, mi is azon kezdtünk dolgozni, hogy a pandémiás helyzet okozta hatásokat elemezzük, így áttekintettük a meglévő és a küszöbön álló jövőbeni befektetéseinket, folyamatosan egyeztettünk portfoliócégeinkkel és partnereinkkel. Külső partnerekkel és az MFB Csoport tagjaival közösen kezdtük el azokat a mentőprogramokat kidolgozni, amelyekkel támaszt nyújthatunk a bajba jutott vállalkozásoknak. Céljaink egyszerűen megfogalmazhatóak voltak, olyan gyors üzleti folyamatot biztosító, kedvező kondíciókkal rendelkező, ugyanakkor egyedi finanszírozási igényre is megoldást kínáló programokat kitalálni, melyeket rövid időn belül be lehet vezetni. Azt gondolom, hogy a Startup és a KKV Mentőcsomagunk egyaránt sikertörténet, kiváló eszközök ahhoz, hogy magyar vállalkozások, családok, fiatal vállalkozók ne menjenek csődbe, vagy korábban jól prosperáló, de nehéz helyzetbe került vállalkozások ne kerüljenek külföldi tulajdonba. Az eredményeket jól mutatja, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt időszakban több mint 50 vállalkozásnak 3,5 milliárd forintot meghaladó befektetést folyósítottunk és emellett közel 320 jelentkezést fogadtunk be, amelyek kétharmada startupoktól, egyharmada pedig a kkv szektorból érkezett.

A meglévő, startupoknak szóló termékek mellett tavaly ősszel indult a KKVPRO üzletág. Milyen volt a kis- és középvállalkozói szektor fogadtatása, hogy alakult az első év?

A kkv szektor egyértelműen visszaigazolta számunkra a piaci igényt a tőkebefektetési termékeinkre. Véleményem szerint nagy szükség volt olyan innovatív tőkebefektetési program kialakítására, amely a hagyományos startup finanszírozáson túl tőkeágon keresztüli kkv befektetéseket valósít meg, hiszen ez az a gazdasági szektor, amely a legjelentősebb húzóerőt képviseli ma Magyarországon. Elsőként a generációváltás, a cég felvásárlás, majd a kifektetés finanszírozási dilemmáit vizsgáltuk meg, mind pénzügyi, mind szakmai befektetői szemmel. Felismertük, hogy míg Európa más országaiban a generációváltás problémáját jól kezelik a menedzsment kivásárlás (MBO) megoldással és külső pénzügyi befektető bevonásával, addig Magyarországon ez egy kevésbé ismert megoldás. Láttuk azt is, hogy ugyan sokan szeretnének növekedni, kapacitásokat bővíteni vagy akár határon átívelő akvizíciók révén terjeszkedni, de a finanszírozás során, a banki hitelhez szükséges önerő biztosításakor, gátakba ütköznek. Mi a nemzetközi piacokon edződött befektetési és finanszírozási tapasztalattal rendelkező kollégákból álló KKVPRO üzletágunkkal megoldást találtunk és kínálunk az említett finanszírozási problémákra. A kkv szektor növekedésének és versenyképességének hazai és régiós fenntarthatósága érdekében az egészen alacsony 50 millió forinttól egészen 3,1 milliárd forintig nyújtunk egyedi tőkefinanszírozási megoldásokat. Büszkén mondhatom el, hogy az üzletág egy éve alatt 4,5 milliárd forint értékben már 8 pozitív befektetési döntést hoztunk és jelenleg további 10 ügyletet világítunk át.

A STARTUP és KKVPRO tőkeprogramok által kínált termékek mellett milyen újításokat vezetett be a Hiventures, aminek köszönhetően az ötletfázisú startupoktól most már a nagyvállalatokig lefedi a magyar vállalkozói szektort?

Több stratégiai jellegű megoldást eszközöltünk annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb kör számára tudjunk finanszírozási lehetőséget kínálni. Ezek közül a legfontosabb, hogy 150 milliárd forint keretösszegű, új nevén Beruházási és Tranzakciós Magántőkealapunkat önálló üzletággá transzformáltuk. Az INVESTPRO üzletágunk létrehozatalával célunk olyan nagyvállalati finanszírozás biztosítása volt, amely likviditáshoz juttatja a pénzügyi gondokkal küzdő cégeket, itthoni és külföldi felvásárlások esetén támogatja a hazai kézben maradást, illetve fejlesztésekhez, invesztíciókhoz, köztük ingatlanberuházásokhoz is forrást biztosít. Az üzletág 3 új tőkefinanszírozási megoldása révén (restrukturálás, gazdaságfejlesztés, tranzakció) komplex, nagy tranzakció méretű ügyletek esetében is a fejlődni, növekedni kívánó vállalatok kiszámítható, megbízható stratégiai partnere tudunk lenni. Az INVESTPRO nagyvállalati üzletágunkkal kiegészülve pedig egy olyan Hiventures jött létre, mely már startupoktól nagyvállalatokig, a 15 millió forintos finanszírozástól akár 15 milliárd forintos befektetésig képes tőkeágon értékteremtő megoldást nyújtani. Azt gondolom, ez teljesen egyedülálló az alapkezelői piacon.

Egy ilyen eredményes év után milyen jövőbeli tervei vannak a Hiventuresnek?

Úgy vélem, az elmúlt időszak kihívásaira a legteljesebb és legátfogóbb finanszírozási megoldásokat találtuk ki. Három üzletágunk összesen 9 különböző tőkebefektetési terméket kínál, melyek a 2 mentőprogrammal kiegészülve bármilyen célnak képesek megfelelni. Olyan finanszírozási értékláncot képeztünk, amely egyedülálló módon tudja kiszolgálni az igényeket, ahol ráadásul egyetlen szervezet, a Hiventures, biztosítja az átfogó szolgáltatásokat. Mivel termékeink egymásra épülnek, már most látható, hogy jelentős számú érdeklődő vállalkozásra számíthatunk a jövőben. Portfoliónk bővülése előreláthatólag folyamatos lesz, ami azért is fontos, mert a gazdaságnak most különösen szüksége van az új, ösztönző, innovatív termékekre és szolgáltatásokra. Startup és KKV mentőprogram ügyleteinket idén, illetve 2021 tavaszáig tervezzük lezárni, és bízunk benne, hogy a járvány miatt nem kell újabb megoldásokon gondolkodnunk. Dinamikus növekedést várunk az INVESTPRO nagyvállalati üzletágunktól, ahol feladatunknak tekintjük azt is, hogy a piaci szereplőkkel megismertessük a tőkeági forrásbevonás előnyeit. A piac élénkítésén túl nagy hangsúlyt fogunk fektetni a jövőben a teljes vállalkozói ökoszisztéma edukálására, illetve növelni szeretnénk szakosodott iparági befektetői szerepvállalásunkat is.