DSC04678__precognox_OK.jpg

A Precognox Kft. egy innovatív tanácsadó és szoftverfejlesztő cég, amely intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szöveganalitikai és big data eszközöket fejleszt. Az alapítók, Kása Károly és Jóföldi Endre 2001-ben kezdtek az amerikai National Institutes of Health-nél, a világ legnagyobb egészségügyi szervezeténél dolgozni fejlesztőként. 2008-ban végül úgy döntöttek, hogy jól fizető állásukat maguk mögött hagyva saját vállalkozást alapítanak. A bátorságuk pedig sokszorosan kifizetődőnek bizonyult. „A mi termékünk a szövegbányászati szolgáltatás, a tudásalapú munkák automatizálásával foglalkozunk” – foglalja össze a cég tevékenységi profilját Jóföldi Endre. A cégvezető elmondása szerint a szöveganalitika olyan, mint az aranybányászat. Rengeteg ércet kell összegyűjteni és feldolgozni egy kiló arany kinyerése érdekében. A Precognox hatalmas mennyiségű szövegből, fölösleges adatok milliói közül gyűjti ki az értékes információt.

A tengerentúlon is erősek

A szövegbányászat a szakterületi fókusz, a vállalat bevételeinek 80 százaléka azonban szoftverfejlesztésből származik. Az IT piac jórészt így működik, a „favágó” munkát is el kell végeznie valakinek, kiváltképpen, ha jól megfizetik. A cég működési szisztémája egyszerre teszi lehetővé a pénzügyi növekedést és a magas színvonalú innovációkkal való kísérletezést. A cég szakmai beágyazottságáról és sikereiről pedig sokat elárul, hogy a Magyar Nemzeti Bank az MIT (Massachusetts Institute of Technology) közreműködésével kutatást végzett Magyarországon, amelynek célja az ország innovációvezérelt cégeinek a feltérképezése volt. A kutatásból kiderült, hogy 1100 magyarországi cég, azaz a hazai vállalkozások 0,3 százaléka adja az export 13 és a növekedés 22 százalékát. Ezek között szerepel a Precognox Kft. is. Ők a rejtett bajnokok, akikről ritkán hallunk a hírekben.

A cég fennállásának 15 éve alatt számos érdekes projektben vettek részt, keresőprogramok fejlesztésében működtek közre, többek között a hazai sikercsapat, a profession.hu is az ügyfelek között szerepelt. Mára a kaposvári cég jelentősen megerősödött, jelenleg 50 embert foglalkoztatnak, a forgalom 47 százaléka pedig az exporttevékenységből származik. Ennek egyik előfeltétele az volt, hogy 2015-ben az amerikai kapcsolatok újraépítésére is nagyobb hangsúlyt fektettek, a törekvés pedig sikerrel járt, ma több tengerentúli projektben is részt vesznek. Ezek nem csak jelentős bevételt, de a szakmai frissességet és a hálózatépítést is garantálják.

Lassan, de biztosan

A cégvezető elmondása szerint a működésük során sosem vontak be külső tőkét, mindig nyereséges volt a vállalkozás, képesek voltak organikus módon fejlődni. A saját tőkéből történő építkezés, noha lassabb, azonban biztosabb növekedést tett lehetővé. A türelmes és kitartó munka gyümölcse mára minden tekintetben beérett. A cég bevételei az elmúlt években meredeken emelkedtek, 2020-ban 277 millió forintot értek el, 2022-re már 860 milliót mutattak a számok.

funfact__0000s_0037_PRECOGNOX-Kft..png

A kaposvári cég előtt pedig még jelentős növekedési potenciál áll. Jóföldi Endre hozzáteszi: annak ellenére, hogy a saját tőke biztonságában bíznak, amennyiben egy ígéretes piacszerzési lehetőséggel kerülnének szembe, amely tőkebevonást igényel, úgy valószínűleg élnének a lehetőséggel. A menedzsment rugalmassága és alkalmazkodókészsége tette lehetővé azt is, hogy a gyorsuló időszakokban rejlő lehetőségeket mindig ki tudták aknázni. Az ilyen periódusok alatt létszámban és a bevétel tekintetében is képesek voltak jelentősebb mértékben gyarapodni. Jóföldi elmondása szerint a növekedés motorja a jó minőségű és megfelelő létszámú emberanyag, illetve azok a nagy projektek, amelyek során a cég a klienssel együtt tud nagyot növekedni. „Az érték nem a termelőeszközökben van, hanem az emberek együttműködésében” – emeli ki.

A megmentő technológia

A vállalati struktúrán belüli szerepek stabilizálása kiemelt cél: az ügyvezetőknek a stratégiaalkotó szerepét szeretnék megerősíteni, az operatív működésből pedig egyre inkább háttérbe vonulnak. A cégtulajdonosok víziója, hogy a Dunántúl legjobb szoftverfejlesztő cégévé váljanak, illetve megerősítsék pozícióikat a piacon. A cél elérése érdekében stabil csapatot állítottak össze, a cégen belüli fluktuáció alig 2 százalékos évente. A munkatársak jól érzik magukat a cégnél, a menedzsment izgalmas kihívásokkal, fejlődési lehetőségekkel, illetve kiszámíthatósággal és stabilitással teszi vonzóvá azt, hogy a Precognox-szal hosszú távon tervezzenek a kollégák. „Gáll Anikó wellbeing menedzserünknek pont itt van nagy hatása az elmúlt két évben. Ha valamit bánok, akkor azt, hogy őt nem vettük fel még korábban.”

A cég életében sosem voltak a szó eredeti értelmében vett mélypontok, fennállásuk alatt a fejlődés folyamatos volt. A nehézségeket legfeljebb az jelentette, ha egy-egy jelentős ügyféllel véget ért egy adott projekt, a megnövekedett kapacitások lekötéséhez pedig azonnal meg kellett találni a megfelelő nagyságú megbízást. Az IT piac napjainkban komoly nehézségeken megy keresztül – Jóföldi a szektort érintő nagy amerikai elbocsájtásokra hívja fel a figyelmet. A cégvezetés azonban úgy tekint a krízisekre, hogy nem csak veszélyt, hanem mindig lehetőséget is hordoznak magukban.

Optimista vagyok a jövőt illetően. Azt látom, hogy egyre több szoftverre lesz szükség, éppen ezért a mesterséges intelligencia sem jelent veszélyforrást. Sokkal inkább megmentőként tekintek a technológiára azért, mert lehetővé fogja tenni, hogy olyan szoftverek is elkészülhessenek, amelyek jelenleg túl drágák lennének, de ha az AI hatékonyabbá, így olcsóbbá teszi a fejlesztést, már nem lesz akadálya a lefejlesztésüknek.” – magyarázza Jóföldi Endre. Ami pedig a siker vagy szerencse kérdését illeti, a cégvezető azt vallja, hogy a szerencse fontos, azonban fel kell készülni, hogy élni tudjunk vele.

arbev_PRECOGNOX Kft.png