HC Linear 01 v2.jpg

Léteznek zseniális vállalatok, amelyek kiváló termékeibe úgy „botlunk bele” nap mint nap, hogy fogalmunk sincs, honnan valók, mivel ők nem a médiareklámok csillogásán, hanem egyszerűen a felhasználók elégedettségén mérik a sikert. A pécsi HC Linear ezt a vonalat követi. Móricz Lászlót gyermekkora óta az foglalkoztatta, hogy hogyan működnek a különböző elektronikai eszközök, kevésbé szabatos megfogalmazással, minden érdekelte, ami „ráz”. Műszaki tanulmányai alatt gyakornokként kezdett el dolgozni a HC Linear Kft.-nél az 1990-es évek elején, ahol az iskola után főállású kolléga is lett. László saját szakmai fejlődésével párhuzamosan egyre nagyobb részesedést vásárolt a cégben, ahol a pályafutását kezdte. Dolgozott műszerészként, villamosmérnökként, projektvezetőként, kereskedelmi igazgatóként, majd 2013-tól ügyvezetőként irányította a vállalatot és megszerezte a cég tulajdonjogának 100 százalékát. A vállalat fő profilja az alapítás óta változatlan: egyéb természettudományi-, műszaki kutatás, fejlesztés.

A mérnök és a közgazdász összefog

„Elektronikák, komplett eszközök tervezésével, szoftverek fejlesztésével és ezek kombinációjából előálló rendszerek telepítésével, üzemeltetésével foglalkozunk. Ha valakinek olyan problémája vagy ötlete van, amire egyedi kivitelezésű gyengeáramú elektronikával ötvözött rendszer a megoldás, akkor ezt mi kulcsra készen kivitelezzük neki” – magyarázza Móricz László. A vállalatfejlesztés egy szakaszában László segítségül hívta testvérét, Móricz Tamást, aki közgazdászként multinacionális vállalatoknál, nemzetközi környezetben jelentős szakmai tapasztalatokat szerzett. „A mérnök és a közgazdász összefogtak” – meséli László.

Az egy évtizedes testvéri együttműködés sikere mára vitathatatlan. A HC Linear egy modern, innovatív vállalat, amely a digitális világ fejlődéséhez szükséges ipari elektronikák, szoftverek, rendszerek tervezését és gyártását végzi a legújabb technológiák segítésével a saját központjukban.

Innovációs- és projektirodát is kialakítottak, melyek vezetésével a különböző részlegek integráltan, hatékonyan és gyorsan tudnak reagálni a piaci igényekre. Képesek ellátni komplex vagy részfeladatokat az elektronikai, mechanikai és gépészeti fejlesztési, valamint a szoftver tervezési, adatbázis, beágyazott, alacsony és magas szintű programozási területeken át az üzemeltetésig. Számos iparág számára dolgoznak, a közlekedésinformatika területén pedig abszolút piacvezetők Magyarországon. Autóbuszokon, villamosokon, vonatokon használatos utastájékoztató eszközök, e-ticket berendezések, forgalomirányító és adatgyűjtő rendszerek a vállalat fejlesztéseként kerülnek a közösségi közlekedési eszközökre. Közel 8000 járművön és sok száz pályaudvaron, megállóban vannak jelen. Együttműködnek a legnagyobb nemzetközi jármű gyártókkal Magyarországon és külföldön egyaránt. A központjuk ultramodern elektronikai SMT/THT gyártó, tesztelő, javító, valamint 3D szkennelő és nyomtató részeggel is rendelkezik. A prototípus gyártástól a sorozatgyártásig lefedik a folyamatot. Teljes a kontrolljuk a termékek felett és garantálják a kiemelkedő minőséget. A tervezési, gyártási folyamatokat integráltan kezelik, így jelentős időt és kockázatot spórolnak meg az ügyfelek számára. Hozzájuk tényleg kiszervezhető egy ötlet, melyből biztosan termék születik.

funfact__0000s_0021_HC-Linear-Kft..png

Előre gondolkodnak

Sikerük kulcsa, hogy sosem azt fejlesztik, amire aktuálisan szükség van, hanem igyekeznek előre gondolkodni. A jövő tudatos tervezése és a növekedés folyamatos biztosítása érdekében az innovációs csoport munkájába egyre több külső szakértőt, kisebb céget integrálnak be. „Az ötletnek lehetőséget kell adni, hogy professzionális fejlesztői infrastruktúrában tudjon érvényesülni, mellyel a növekedésünk is folyamatos marad. Van egy jelentős saját termék vonalunk, de természetesen bérbe is fejlesztünk, gyártunk OEM termékeket más vállalatok számra – teszi hozzá Tamás.

A fivérek magabiztosan tekintenek a jövőbe, mert a tudatos fejlesztés eredményeként, a cég pénzügyi, infrastrukturális és humán bázisa szilárd, van víziójuk, több évtizedes tapasztalatuk és megrendeléseik. Néhány év alatt páratlan innovációs megoldásgyárrá alakították a HC Lineart. Több mint 50 fő dolgozik a csapatban, túlnyomó többségük mérnök. A Móricz testvérek alapelve, hogy nagyot alkotni csak jó csapattal lehet. A jelenlegi létszámot belátható időn belül duplázni szeretnék. Az inspiráló munkakörnyezet megteremtése elsőrangú szempont a cégnél, a multinacionális vállalatokra jellemző működési módszerekből pedig csak annyit ültettek át, ami még nem zavarja a felszabadult légkört.

„Az ember alapvető igénye, hogy alkosson, létrehozzon valami jelentőset élete során. Mi a HC Lineárnál arra törekszünk, hogy ez a természetes ösztön szabadon szárnyaljon. Tudatosan figyelünk arra, hogy mindig legyenek a csapatban új kollégák és új ötletek, melyek a tapasztalt csapat által valósággá válnak” – magyarázza László.

„Az üzleti modellünk része, hogy időről-időre kifejlesztünk egy új eszközt, szolgáltatást vagy rendszert, ami ekkor még befektetést igényel. Majd piacra lépünk az eredménnyel, így rövidtávon megtérül a befektetés” – fűzi hozzá Tamás.

Mikroból középvállalattá

„Egy innovatív cég életében vannak dinamikus fejlődést igénylő periódusok, ekkor a külső forrás bevonása versenyelőnyt jelent, jó pénzügyi konstrukciókra tehát mindig nyitottak vagyunk. Ezeket az időszakokat leszámítva úgy vélem, hogy hosszú távon csak az a cég életképes, amely az alapvető működéshez és a normál fejlődéshez szükséges forrásokat maga tudja megteremteni. Az organikus fejlődésben hiszünk” – mondja László.

A vállalat számára az jelentette a legnagyobb kihívást az elmúlt egy évtizedben, hogy kialakítsa azt a folyamatot, ami a mikro vállalkozásból a középvállalattá válás során elengedhetetlen. Tanulságként azt vonják le, hogy a tudatos vállalatépítés és a tartós fejlődés folyamatos képzés, határozott célok és stratégiák nélkül elképzelhetetlen. A szerencse versus kemény munka tekintetében a testvérek egyetértenek abban, hogy a szerencse és a lehetőség a legtöbb ember életében ugyanannyira van jelen. A különbség mindössze annyi, hogy az emberek egy része kemény munkával és kitartással teremti meg annak feltételeit, hogy a lehetőségből siker legyen, míg mások magát a lehetőséget sem ismerik fel. „Legyen víziód, bízz magadban, tegyél érte és ezzel a szerencse is a te csapatodba akar majd szerződni” – mondják a Móricz testvérek.

arbev_HC Linear Kft.png