DSC03332__greenergy_OK.jpg

A Greenergy cégcsoport több mint 20 éves múltra tekint vissza, akkoriban jelent meg a decentralizált energiatermelésre való igény és vált megkérdőjelezhetetlenné a klímaváltozás problémája, amely új lehetőségeket, piacokat, kihívásokat teremtett. Ám a vállalat hosszú ideig egy amerikai befektetési alap érdekeltsége volt, míg végül 2020-ban hazai szakmai és pénzügyi befektetők összefogásával nemzeti tulajdonba került. Dajbukát László vezérigazgatóként és dr. Dósai Bence tanácsadóként évekkel korábban csatlakoztak a Greenergy csapatához ahol a vállalatvezetés, illetve projekt- és üzletfejlesztés területén dolgoztak együtt.

Kemény munka és kitartás

„A közös munka nagyon szép eredményeket kezdett hozni, azonban az amerikai tulajdonos képviselője közölte velünk, hogy szeretnék a magyarországi érdekeltségeiket értékesíteni, így először nekünk kettőnknek ajánlják fel a cég megvásárlását. A befektetési alap akkori managing partnere azt mondta, hogy velünk szívesen üzletelne, és biztosítottnak látná a kezünkben a cég jövőjét” – eleveníti fel Dajbukát László, hozzátéve, ez komoly kihívás elé állította őket, nem utolsósorban azért, mert egy közel 50 millió eurós hitelt is „kaptak” a céggel együtt. Ekkor léptek a baráti kapcsolaton túl, üzleti partnerségre a KÉSZ csoport tulajdonosával, Varga Mihállyal, akivel közösen vásárolták meg a céget 2020-ban, ezzel a magyar tulajdonú építőipari nagyvállalat 51 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégben. „Dzsungelharcosok voltunk. Amikor az új tulajdonosi struktúrában átvettük a cég vezetését, már lemaradtunk a napelemes KÁT rendszert jelentő kedvezményes hitelekről és magas, garantált átvételi árakról. Nekünk ezekkel versenyezve kellett tisztán piaci alapon helytállnunk a versenyben, és növelni az energiatermelő portfóliónkat” – mutat rá a cégvezető, aki úgy látja, nagyon kemény munkával és kitartással tudtak érvényesülni és növekedni olyan projektekkel, ahol a gesztenye kiásása másoknak már nem volt vonzó.

Ez végül meghozta a remélt eredményt: az energiaipari vállalkozás 2019-ben közel 5 milliárd forintos árbevételt szerzett, egy évvel később már 10 milliárd fölött járt, 2022-ben pedig megközelítette a 25 milliárdot, miközben az EBITDA is hasonló arányban növekedett.

Egy irányba eveznek

„A napi operáció irányítását mi végezzük, azonban minden jelentősebb ügyben az erős jogkörökkel rendelkező négy tagú operatív igazgatóság dönt, ahol a KÉSZ csoport két rendkívül felkészült szakember delegálásával segíti a cégcsoport működését; mitöbb, egyes kivitelezési területeken, vagy ahol fellelhetők szinergiák, együttműködünk az anyavállalattal egyéb szakmai téren is. Az alapszabályunk nagyon jól képviseli a tulajdonosok érdekeit és szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen minden tulajdonos egy irányba evez” – avat be a mindennapi működésbe az ügyvezető. A Greenergy alaptevékenysége a decentralizált energiatermelés. Portfóliója gerincét a mai napig a magas hatásfokú földgáz alapú villamosenergia-termelés és a megújuló energia adja, ami mellett folyamatosan prioritás marad a hálózat szabályozása. Ezek mellé jött fel egy fejlődő vállalkozási és tanácsadási tevékenységgel, hiszen a társaság vállalkozási részlege sok, különböző technológiájú kiserőmű megvalósításában vett részt korábban. 2021-ben a vállalkozási üzletág bővítése és fejlesztése az egyik határozott célkitűzése volt a tulajdonosoknak, mely bővítést követően az energetikai beruházásokat övező építési és megvalósítási folyamatok teljes körű kivitelezését tudja vállalni. A Greenergy Cégcsoport saját szervizrészleggel is rendelkezik, amely a saját tulajdonban lévő kiserőművek mellett harmadik feleknek is végez gázmotor-karbantartási és -felújítási munkákat.

funfact__0000s_0020_Greenergy-Holding.png

„Rengeteg olyan tanulsága van az elmúlt időszaknak, amelyet be kell építenünk a működésünkbe. Úgy akarjuk megvalósítani a fosszilis átmenetet, hogy még nem tudjuk pontosan, hogy milyen technológiát fogunk ehhez használni, ezért több hangsúlyt fektetnénk az innovatív megoldások megismerésére és alkalmazására. Öt évvel ezelőtt még kicsit romantikusabb elképzeléseink voltak a zöld átmenetet illetően, azonban mára tisztán látható, hogy önmagában a nap- vagy szélerőművek ezeket kiegyenlíteni képes gázos erőművek vagy villamosenergia-tárolók hiányában további problémákat generálnak. A cégünk stratégiája az, hogy ne okozzunk nagyobb gondot a hálózaton, mint amit magunk meg is tudunk oldani. Ennek megfelelően bővítjük az erőművi portfóliónkat is” – mutat rá dr. Dósai Bence. A Greenergy legnagyobb innovációja mégis az, hogy kiserőműveinek villamosenergia-termelését a társaság saját erőműszabályzó központja aggregálja és vezérli, lehetővé téve, hogy azok egy virtuális nagyerőműként jelenjenek meg a villamosenergia- és rendszerszabályozási piacon. Az itthon sikeresen alkalmazott üzleti modell exportlehetőségeit is folyamatosan keresik a cégvezetők.

Több lábon akarnak állni

„Az is szándékunk, hogy a mai kor követelményeinek megfelelően a fenntarthatósági törekvésünk a finanszírozási tevékenységünkben is megjelenjen, így célunk, hogy finanszírozási portfóliónkat zöld forrásbevonással növeljük a jövőben akár zöld kötvények vagy egyéb zöld források révén”– beszél a tervekről Dajbukát László, aki úgy látja, a kötvényesek és pénzintézetek felé is vargabetűk nélkül tudják teljesíteni, amit ígértek.

A koronavírus alatti gazdasági recesszió és az energiapiacok visszaesése, majd rá nem sokra a háború okozta elképesztő volatilitás megmutatta, hogy mennyire sérülékeny tud lenni minden cég az energiapiacon. A járvány alatt pillanatok alatt estek le az árak, míg a háború alatt az egekbe szöktek. „Egyik esemény sem volt könnyű. Sok cég áldozatául is esett a spekulatív működésének, mind Magyarországon, mind pedig nemzetközileg. Ezért stratégiánk része a lehető legbiztonságosabb kereskedelmi stratégia folytatása a megfelelő fedezetek mellett, mindezt úgy, hogy adaptivitásunkat ne veszítsük el. Illetve a gyártási, kivitelezési, mérnöki, tanácsadási és on site ppa szolgáltatási területeinkkel nem egy, hanem 3-4 lábon fogunk állni” – húzza alá dr. Dósai Bence.

arbev_Greenergy Holding.png